Skocz do zawartości
templik

Komp Bez Ramu Do Ok. 2800zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kompa uzywam glownie do programowania, grafika, filmy, muza, net no i gry (oblivion, nwn2, gothic 3, carbon, itp.). Oto moja propozycja:

Juz posiadam:

Twinmos Twister 2x1gb 800mhz

Benq DW1655

Do kupienia:

Asus P5N-E

Core 2 Duo E4300 select @3ghz 1.35v

Arctic Freezer 7 PRO

Seagate 7200.10 SATAII 16mb 320gb

Galaxy 7900GS Zalman

Huntkey HK-350AP (ew. HK-400AP -> oplaca sie doplacac?)

Coolermaster Centurion 534

Pasta Zalman Ultra Thermal Grease ZM-STG1

Fander FX120 120mm

Co o tym sadzicie? Razem wychodzi mi niecale 2900zl. Wszelkie propozycje mile widziane :) Jakby mozna bylo na czyms zaoszczedzic lub jakas alternatywa to prosze o napisanie :)

A... wlasnie, macie jakies propozycje co do kabla DVI? Jakis dobrej jakosci i niezbyt drogi, ale tez nie jakis tani chlam ;)

Pozdrawiam.

EDIT: zapomnialem dodac: wazna cisza!! nie chce jakiegos traktora czy cos podobnego, ale tez nieslyszalny nie musi byc ;)

Edytowane przez templik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier opłaca się kupić nieco słabszy procesor i dużo lepszą grafikę (jeszcze kwestia w jakiej rozdzielczości chcesz grać). Zakup na lata i dobre rozwiązanie jeśli chodzi o ciszę to Antec P180. Niestety kosztuje 500-600zł. Na dysk polecam Seagaty z serii NL, raczej 8MB cache 250GB będzie optymalne.

Edytowane przez KvM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawik jak najbardziej OK :)

Do gier opłaca się kupić nieco słabszy procesor i dużo lepszą grafikę (jeszcze kwestia w jakiej rozdzielczości chcesz grać).

Pewnie za pól roku i tak trzeba będzie wymienić na coś zgodnego z DX10, więc nie opłaca się teraz oszczędzanie na procesorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie za pól roku i tak trzeba będzie wymienić na coś zgodnego z DX10, więc nie opłaca się teraz oszczędzanie na procesorze.

A niby dlaczego "trzeba" ? Bo już będą dostępne w normalnych cenach? Bo pierwsze gry będą obsługiwały DX10? Z pewnością będą też obsługiwały DX9

Poza tym można spokojnie zaoszczędzić w tej konfiguracji na 8800 GTS, dokładając może ewentualnie ze 200 zł. Kwestia co dla templika jest priorytetem, jeśli gry w wysokich rozdzielczościach, to grafika jest podstawą (2GB RAM już ma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam.

7900GS do DX9 starczy a do DX 10 kupić można coś za pół roku a seria 8 jeżeli R600 będzie takie jak zapowiadają może polecieć na łeb na szyję więc nie wiem czy opłaca się teraz pchać by za 2 miechy straciła kilkaset zł na wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier opłaca się kupić nieco słabszy procesor i dużo lepszą grafikę (jeszcze kwestia w jakiej rozdzielczości chcesz grać). Zakup na lata i dobre rozwiązanie jeśli chodzi o ciszę to Antec P180. Niestety kosztuje 500-600zł. Na dysk polecam Seagaty z serii NL, raczej 8MB cache 250GB będzie optymalne.

Procek to wychodzi niewiele jak na C2D, a na AM2 chyba raczej nie oplaca sie na narazie skladac. Rozdzielczosc to max 1280x1024 (LCD 19"). Za ok. pol roku, max za rok przed feriami zamierzam zmienic karte graf. na cos z dx10, nie chce teraz czekac tych ze dwoch miesiecy, bo komp przyda sie do pisania pracy maturalnej (prezentacja z polaka) a w cos drozszego nie chcem sie pchac, bo sporo mozna stracic na tym teraz (tak jak pisal Ludwiczek). Mysle ze przemecze sie na tej grafie przez jakis czas :) nie musi byc full detal :) Jakies inne propozycje? Zaczelem jeszcze rozwazac czy by nie zmienic obudowy na NZXT Trinity lub Tacens Sagitta, co o tym sadzicie? A wlasnie, zasilacz pociagnie w przyszlosci zmiane k. graf.? Ew. 2x7900gs (druga bede mial pozyczona na jakis czas od kumpla bo bedzie wyjezdzal :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 kart 79xx to ci nie wyciągnie napewno . tu bym robił zmiane na 520W jakiegoś . Jeśli buda jest duża to wytnij ładną dziurke wstaw wiatraczek i nie musisz kupować. JA bym jeszcze bardzej obciął fundusz grafiki i brał e6600 . a grafike to jakąś byle jaka 7600gt od galaxy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podłączę pod temat, bo planuje bardzo podobną konfiguracje (proc/mobo/grafa);

Z moich wyliczen budzetowych wynika, ze zostanie mi luzem ze 200 pln i zastanawiam się czy nie dołożyć do grafy - kupic Galaxy 7900GS 512mb (1.2) na Zalmanie (niestety nie mam mozliwosci wyskrobac na e6600 :( ) Oplaca się, da to troche lepsze wyniki w gierkach?

reszta konfiguracji: mem: OCZ Platinium 2x512 6400

zasilka: topower 627 p6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke pokombinowalem i zdecydowalem sie zrezygnowac z 7900gs galaxy i zmienic go na 7900gs palita (ok. 80zl zostanie) i obudowe raczej tacens sagitta (chiefteci jakos mi sie nie podobaja mowiac szczerze). Zasilacz myslalem o huntkey hk-400ap (moc szczytowa 500W, Obciążalność linii +12V: 336W i w porownaniu do 350 ma wsparcie dla SLI). Co sadzicie o takiej zamianie? A co do procka, to ten jest max 3ghz na 1,35v, wiec raczej tez wydajny w miare bedzie ;)

@Baxterio

Moze zostawic narazie i dozbierac do wiecej ramu? ew. zamiast 2x512 dorwac jakies 2x1gb, moze sie uda nowki dobre na aukcji na allegro jakos tanio znalezc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi