Skocz do zawartości
futureman

Jak Zwiększyć Partycję ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zarządzanie dyskami z XP pozwala tworzyć, usuwać, formatować partycje, ale nie ma możliwości zmiany rozmiaru istniejących partycji.

Hmm, mi się udało nim przypisać 'nieprzypisane' miejsce do istniejącej partycji, w wyniku czego zwiększyła swoją objętość ze 107Gb do 128gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie C ma zawsze około 8GB i jakoś nie ma to negatywnego wpływu na działanie programów. Jeżeli wszystkie programy instalujesz domyślnie na Program Files to w końcu musi zabraknąć miejsca. To samo z folderem Moje Dokumenty. Ja tam zawsze te dwa foldery mam utworzone na innej partycji. Nieduża partycja systemowa w łatwiejszy sposób jest możliwa do skopiowania lub utworzenia jej obrazu. W razie padu systemu szybciej odtworzysz to co miałeś, często nie tracąc cennych danych i oczywiście swego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a ma ktoś propozycję co ja mam zrobić?

Dysk 160GB podzieliłem na 4 partycje:

na C jest system i ważniejsze progsy

D to moje dokumenty

E program files i gry

F muza, filmy itp

zostało mi nieprzydzielone 4,3GB. W związku z tym że brakuje mi już miejsca w partycji D z dokumentami chciałem przydzielić trochę miejsca nieprzydzielonego wcześniej.

Problem w tym że nie wiedzieć czemu nie mogę zrobić nic z partycją D bo wg "zarządzania dysków" jest to dysk systemowy(no i faktycznie są tam pliki boot.ini i kilka innych których nie znam). Dysk C jest oznaczony jako dysk rozruchowy. Tylko skąd na D wzięły się te pliki i jak zrobić żeby D był tylko na moje dokumenty a wszystkie pliki "windowsowskie" były na C?

Co ciekawe jak wrzuciłem instalator z płyty to jako partycję na której rzekomo jest system postawiony jest partycja D. Instalkę windy robiłem na C jestem tego pewien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kiedys tez mialem 4 partycje ... ale czasem potrzebowalme 4 giga i te 4 giga wolnego mialem ale po 1 na kazdej partycji :P

mysle ze spokojnie ci wystarczy 15 g na C i reszta D. Ja mam dysk sata II 200 giga i C to 20 giga ( bedzie dzielil i instalowal linuxa. i 2 partycja to reszta :D oczywiscie NTFS only :D moze i jest problme z defragmentacja takiego dysku ale zostawiam na noc i z bani :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi