Skocz do zawartości
tomeck

Chłodzenie Obudowy I Fajny Wygląd *** Cisza Jak Makiem Zasiał ... Taki Mod...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem ochłodzić trochę bude i udało mi się.

Uzylem do tego 2 x scythe kamakaze 120mm Blue LED

Postanowiłem zamocować je od dołu :) tak aby bezposrednio jeden wiał na NB i MOBO a drugi na GPU. (niespotykane zastosowanie)

Dzięki takiemu układowi mogłem zdjąć wentylatorek z grafy GF 7600GS@>GT (zalm.edit.) o wiele ciszej.

Na chipsecie zamontowałem Zalmana NB-47j (mobo-DFI LP ULTRA-D)

A temp.przy najnizszych obrotach w idlu NB- z 43* na 30-32*

GPU-39-42* ( praktycznie bez zmian ale ciszej ;) )

Oczywiście jak zwiększe obroty na wentylach jest chłodniej ale nie ma potrzeby(chyba ze przy długim stresie) Do wentylatorów dodają potencjometry więc nie ma z tym problemu.

Zamontowałem również pod dyskiem wentylator 92mm puszczony na 5V (z 40*na <20 )

Wentylatory są niesłyszalne. Teraz mam cisze i lepsze temperaturki.

Oto efekt mojego dzieła:

Proste chlodzenie dysku.

post-144493-1169809817_thumb.jpg post-144493-1169809857_thumb.jpg

Wycinanie otworów na wentyle.

post-144493-1169809997_thumb.jpg post-144493-1169810010_thumb.jpg

Wiadomo po co te nóżki :) Są one regulowane od 5-14cm

post-144493-1169810021_thumb.jpg post-144493-1169810227_thumb.jpg

post-144493-1169810129_thumb.jpg post-144493-1169810144_thumb.jpg

Wcześniej wyciąłem okno i wstawiłem wentylator 80mm (ma zadanie wyciągać powietrze)

Wygląda to tak:

post-144493-1169810358_thumb.jpg post-144493-1169810376_thumb.jpg

A tak wygląda całość:

post-144493-1169810448_thumb.jpg post-144493-1169810468_thumb.jpg

post-144493-1169810482_thumb.jpg post-144493-1169810494_thumb.jpg

post-144493-1169810509_thumb.jpg

Oczywiście planuję jeszcze zrobić Front Panel :) Jak zrobie to dodam fotki.

Piszcie jak wam się to podoba.

pozdro.

EDIT:

Po długiej przerwie dołączam kolejne fotki :-) Jak widzicie zaczęty front panel i popracowałem nad nóżkami ;)

post-144493-1175797754_thumb.jpg post-144493-1175797801_thumb.jpg

post-144493-1175797865_thumb.jpg post-144493-1175797966_thumb.jpg

post-144493-1175862288_thumb.jpg post-144493-1175862335_thumb.jpg

post-144493-1175862386_thumb.jpg

EDIT2:

I znowu foty ;) Tym razem pomalowałem osłonki na nóżki na czarno

post-144493-1175953632_thumb.jpg post-144493-1175953660_thumb.jpg

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie dobra robota szkoda że okno zrobiłeś na nity.

Powinieneś coś wykombinować (z nitami) „żeby mądry się nie poznał, a głupi pomyślał, że tak musi być”.

Czym wycinałeś otwory i okno bo zrobione są naprawdę bardzo bobrze

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł dobry ;) Świetna robota ;) Ale czy w tym koszyku nie ma za dużych drgań z tego hdd ? Śmiem twierdzić że to Samsung :D

Nie ma drgań. Jest to MAXTOR i jest bardzo cichy. Jak sie przyłoży ucho słychać tylko delikatny szum.

A wentylator chłodzący HDD jest na kołkach antywibracyjnych. Więc nie ma obawy o jakiekolwiek wibracje.

jakos tak dziwnie ogolnie przejdzie ale kolorek budy to mogl bys zmienic

Nie każdemu sie musi podobać. Dla mnie jest ok. A kolorek będzie zmieniony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie dobra robota szkoda że okno zrobiłeś na nity.

Powinieneś coś wykombinować (z nitami) „żeby mądry się nie poznał, a głupi pomyślał, że tak musi być”.

Czym wycinałeś otwory i okno bo zrobione są naprawdę bardzo bobrze

:D

Gdzie na nity. Okno przykręcone jest na piękne, srebrne srubki.

Otwory i okno wycinałem Dremelem. Bardzo się starałem ;)

No to fajnie to ogólnie wygląda. I te hdd mowisz ze nia ma drgan ? Ja musze jakos mojego samsuna wyciszyc icon_neutral3.gif Tylko jescze nie wiem jak ;F

No Samsungi świszczące są troche. Mam jednego w drugim kompie.

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lubię oceniać czegoś co nie jest skończone, ale 80% modów na tym forum ma taki stan więc...

za robociznę masz duży plus - za pomysł i wcielenie go w życie też

niestety na tym etapie prac to wszystko wygląda jak pół [gluteus maximus] zza krzaka, ale wierzę że jak to ładnie pomalujesz, dodasz front i ogólnie dopieścisz to będzie miłe dla oka

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początek dobry - ładnie, estetycznie, równiutko. Mam nadzieję że zachowasz tą jakość do końca prac.

Zawsze zachowuje ;)

Nie wiem jak prędko dokończę moda bo narazie nie mam czasu. Postaram się w następny weekend ale zobaczymy co z tego wyjdzie :)

nie lubię oceniać czegoś co nie jest skończone, ale 80% modów na tym forum ma taki stan więc...

za robociznę masz duży plus - za pomysł i wcielenie go w życie też

niestety na tym etapie prac to wszystko wygląda jak pół [gluteus maximus] zza krzaka, ale wierzę że jak to ładnie pomalujesz, dodasz front i ogólnie dopieścisz to będzie miłe dla oka

pzdr

Masz rację. Tyle że kazdy na forum robi moda w 80% i wszyscy zapominają o tym zamiast doprowadzić go do końca.

Ja go skończe choćby nie wiem co.

A co do kolorku to jaki wybrać? Czarny? Front panel planuję okleić aluminiową folią z allegro. Nadaje sie to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go skończe choćby nie wiem co.

Thorn chyba też tak mówił... :lol:

jakoś kijowo mi te nóżki wyglądają... ja bym po bokach pod spodem domontował jakieś obramówki z siatką w kształcie powiedzmy trapezu odwróconego nogami do góry... Plusa masz za okno - bo równo wycięte i lekko niestandardowe, choc osobiście udziwnił bym je bardziej :). Jako że buda się podniosła to poszerzył bym ją trochę jakoś wizualnie za pomocą dupereli jakichś :).. bo na razie to wygląda jak biała lama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chce na te nóżki założyć jakąś rurke albo peszel. i pomyslalem ze mógłbym zrobić to z PCV'ki i okleić jakąś folią. I tu nasuwa mi się pytanie: Jaki kolor folii wybrać do czarnej obudowy? Aluminiowy, chrom, czy czarny ? I jeszcze jedno: czy ta folia z allegro jest dobra? Kupował ją ktoś z Was?

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam folię chrom i ona ma taką strukturę młotkową i nie jest to efekt dokładnie chromu. Już z około 30 cm mało co w niej widać, poniżej fotki:

Odbicie z bliska:

Dołączona grafika

Odbicie z troche większej odległości(już widać strukturę folii):

Dołączona grafika

Odbicie z jeszcze większej odległości(już mocno rozmazane):

Dołączona grafika

Edytowane przez Puma[JFK]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty PelzaK już byś chciał poszerzać, wycinać nie wiadomo co w tej sciance. Smoka sobie wytnij. Nie mam 5lat zeby budować coś typu KOSMOS.

smoki ogólnie ssą :). Z latami chodzi Ci o wiek czy czas potrzebny do wykonania? :) AJ wam tu próbuje rozbudzić wyobraźnię żeby powstał w końcu jakiś mod na skalę europy przynajmniej a wy nic.. każdy ino okno i katoda.. okno i katoda + malowanie, ewentualnie drobne okaleczenie facjaty...

tak coś patrzę i widzę że moding w polsce przymiera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy to jest mod typu Okno+katoda ??? Wydaje mi się że nie.

masz rację, bo to mod typu okno+ wentylator led

Może pochwalisz się swoimi modami? Jezeli masz tak bujną wyobraźnię :))

Z pewnością chętnie byśmy pooglądali...

stąpasz po kruchym lodzie kolego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jezeli napisałem ze nie mam 5lat to chodzi mi o wiek :)

2. Nie podobają mi sie takie obudowy. Lubie dziwne ale nie dziecinne.

3. No nie wiem czy to jest mod typu Okno+katoda ??? Wydaje mi się że nie.

4. Może pochwalisz się swoimi modami? Jezeli masz tak bujną wyobraźnię :))

5. Z pewnością chętnie byśmy pooglądali...

czekaj musze rozładować emocje... :lol:, ok :D

• to nie jest takie oczywiste.... nie podałeś przydawki czy czegoś tam do zdania więc można je zinterpretować zarówno jako: Nie mam 5 lat - w sensie nie jestem dzieckiem, lub nie mam 5 lat żeby poświecić na zrobienie moda...
  • dziwnym trafem, duże dzieci, czy młoda młodzież robi mody zbliżone do Twojego... natomiast prawdziwe wypasy robią ludzie 20..40 lat :)
  • masz rację, wydaje Ci się
  • patrz niżej
  • a widzisz... niektórzy dostąpili tego zaszczytu, w chwili obecnej jest to technicznie nie możliwe ... bo server failed :)

stąpasz po kruchym lodzie kolego :)

no, lepiej bym tego nie ujął :D, choć nie każdy zapewne stwierdzi, że moje wypociny świadczą o bujnej wyobraźni :rolleyes:

Jak Dobrze pójdzie, to będziesz miał szansę pooglądać mojego złoma za 2 miesiące od daty dzisiejszej - wiem że mówię to już 23 raz, wiem :lol:. Chce zrobić na złość sgj i skończyć przed rokiem 2010 :twisted:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Dobrze pójdzie, to będziesz miał szansę pooglądać mojego złoma za 2 miesiące od daty dzisiejszej - wiem że mówię to już 23 raz, wiem :lol:. Chce zrobić na złość sgj i skończyć przed rokiem 2010 :twisted:

jak się wyrobisz przed kolejnym końcem świata (chyba 21.12.2012 - koniec kalendarza Majów) to będę szczerze zdziwiony i w nagrodę kupię Ci lizaka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesz ja sie nie kłócę :).. mam nadzieję ze mnie teżpotraktujecie ulgowo kiedy nadejdzie moje 5 minut... bo to też mój pierwszy mod :D... no, nie licząc tego 0.5 :)

jak się wyrobisz przed kolejnym końcem świata (chyba 21.12.2012 - koniec kalendarza Majów) to będę szczerze zdziwiony i w nagrodę kupię Ci lizaka :lol:

o smaku tofi może być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry przepraszam za OT, ale PelzaK - jakim cudem 52% postępu w Onix Arts ma dłuższy pasek niż 59% postępu w Bio-reactor? :lol: Chyba że to jakaś głębsza filozofia polegająca na przewidywanym zakończeniu obu projektów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, skoro pelzak mogl, to i ja tez.

Kolego tOMeCK (swoja droga na gg do kolegow tez piszesz lamancem w postaci epileptycznego naciskania shiftu w dowolnym momencie?)

Tlumaczenie ze "to moj pierwszy mod" jest na tym forum juz od jakiegos czasu odbierane jako przejaw dziecinnosci (niezaleznie od wieku). Powiedz mi, co jeszcze robisz pierwszy raz, nie majac o tym pojecia i Ci to wychodzi "jakotako"?

Pewna dziewczyna nie jest za to na Ciebie zla do dzisiaj?

Widzisz, spolecznosc moderow, krytykow moddingu i wogole to forum, to dosc konserwatywna partia, nie da sie tu wymigac stwierdzeniem "bo ja pierwszy raz, ale na bank pozniej bedzie lepiej".

Otoz nie bedzie. Albo robisz cos z glowa, myslisz o kazdym najdrobniejszym aspekcie tematu moda, albo kupujesz w sklepie katode, tniesz okno, wiercisz dziure i koncepcja sie konczy... Czyli OKmod. A te sa traktowane tak jak sa. Albo wielkim BUUUUUUUUUUU, albo komentartrzami takimi jak ten...

Kolejny raz powtarzam - ludzie myslcie - to naprawde nie boli...

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz ze nie myślę? Czy jak mam to rozumieć ?

No wlasnie to sugeruje, skoro z calej mojej wypowiedzi zdolales przyswoic tylko poczatek i koniec... Ponadto z twojej pracy nie wynika nic, ponad mechaniczne i malpie powtarzanie schematu - okienko, wiatraczki...a wkladu wlasnego tyle co nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przynajmniej oryginalny pomysł, coś jak chata na palach. "Komp powodzianina"? :>

A opowieści o moim pierwszym razie - moja pierwsza puszka to była kanapka z Pentium 2, pierwszy (choć jak dotąd jedyny) kibel mam w sigu, o pierwszej wersji Rometu Goldwing do tej pory krążą mroczne legendy. Zatem -"ja pierwszy raz" to żadne tłumaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi