sweep Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Wczoraj wieczorem zauważyłem dziwną rzecz a mianiowicie gdy dotknę wewnątrz obudowy to czuć lekki prąd, sprawdziłem śrubokrętem i rzeczywiscie był prąd. Wyjąłem zasialcz i podłączyłem go do prądu (nie wiem czy zrobi to dobrze zasialczowi) i sam zasilacz również przewodził lekki prąd. Teraz moje pytanie: czy to wina tego że nie mam uziemienia w gniazdku czy może zasilacz jest do wymiany. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 sprawdz srubokretem czy nie masz napiecia na uziemieniuw gniazdku. Ale najprawdopodniej to zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 u mnie jest to samo, no prawie to samo. np jak dotkne jednoczesnie grzejnika od ogrzewania i zasilacz od kompa, strasznie "kopie". nie mam uziemienia w gniazdku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweep Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Nie mam uziemienia w gniazdku. Dlatego zastanawiam się czy to zasilacz czy właśnie brak uziemienia. Troche zastanawia mnie to że jak sam zasilacz jest podłączony to też na jego obudowie jest prąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 chwila googlowania i wyczytalem ze: na metalowych obudowach urzadzen elektrycznych ktore "nie maja uziemienia" gromadza sie ladunki ele. Uziemienie pozwala odprowadzac te ladunki poza obudowe, natomiast jak nie ma uziemienia w gniazdku to my jestesmy tym uziemieniem kiedy dotykamy obudowy. dobrze zrozumialem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Sprawa jest bardzo prosta, Każde urządzenie posiadające wtyczke ze stykiem ochronnym ma być podpięte do gniazda z bolcem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxen Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 No tak niby problem z głowy, wziąłem raz budę do kolegi na działkę aby puszczać muzę. Miałem ten sam przypadek podłączam wszystko normalnie, odpalam i nagle czuję ręką (miałem trochę wilgotną od schłodzonego browarka) i czuję że trochę mnie telepie, złapałem obudowę i dotknąłem metalowej nogi od stołu i trochę bardziej kopało :? Wyjąłem wtyczkę z gniazda od zasilacza patrzę bolce od uziemienia są, po chwili namysłu zdjąłem obudowę od gniazdka patrzę a tam uziemienie nie jest podłączone pod nic. Tylko dwa kable czarny (faza) i niebieski (neutralny). I teraz mam pytanie co z tym zrobić ?? Teraz to w domach są trzy kable i wszystko wiadome. Można podłączyć bolec pod niebieski (0) jako odniesienie ? :unsure: (nie jestem elektrykiem - proszę nie bić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 nie mozna tylko nawet trzeba tak zrobic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Trzeba zrobic mostek pomiedzy zerem a ochronnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweep Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Wracając do mojego pytania. To wina gniazdka czy zasilacza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ani tego, ani tego. To wina instalacji elektrycznej w Twoim domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Jak wyżej...podłącz kompa do gniazdka z podpiętym stykiem ochronnym i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...