Skocz do zawartości
Slow

[ac] Thermalright High Riser - Cool'n'quiet Rev.4

Rekomendowane odpowiedzi

' date=' 8 lut 2007, 21:56' post='2502221']

Już wiem o co zapomniałem zapytać - jak wygląda oklejenie drzwiczek? Dałeś też gąbkę akustyczną 3 cm czy może jakąś cieńszą? Na zdjęciu chłodzenie wygląda już bardzo blisko ścianki i dlatego pytam(no może jeszcze dlatego, że kombinuje w swojej obudowie coś podobnego :wink: )

Dzwiczki sa oklejone standardowym kawalkiem maty BeQuiet'a. Co do pogrubionego tekstu, niestety nie wiem o co za bardzo chodzi ;)

_______

UPDATE:

Zmienilem dzisiaj procesor na E4300, napiecie poszlo w gore (1.4v) MHz rowniez (3006MHz). Temperatury poszly w dol:

IDLE:

post-106822-1170969175_thumb.jpg

STRES:

post-106822-1170969200_thumb.jpg

... no dobra, otwarlem okno i wystawilem komputer na parapet :lol2:

W chwili obecnej, przy temperaturze otoczenia 21C temperatura rdzeni nie przekracza 26C - toz to ponad 2x mniej niz na moim e6300.. Nie jest to przeklamanie czujnikow gdyz HR-01 rzeczywiscie jest ledwie letni. Chyba mialem po prostu okropnie grzejaca sie sztuke e6300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-106822-1171181354_thumb.jpg - jeden wiatrak mniej ;)

Temperatury

Idle:

CPU: 30C core1: 34C core2: 33C

GPU: 47C core:550MHz mem:550MHz 1.1v / 1.8v

Stress: *

CPU: 60C core1: 65C core2: 64C

GPU: 67C core:650MHz mem:650MHz 1.2v / 2.0v

Temperatura otoczenia ~23C

* - Orthos (blend) + AtiTool (scan for artifacts) + SuperPi Mod 32M + Everest (system stability test)

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po wyjęciu jednego wentylatora zrobiło się ciszej?

Szczerze, juz nie zauwazam roznicy, co z tego, ze wiatraki prawie sie nie kreca, skoro dyski chrobocza i zagluszaja wszystko inne, do obiektywnego odslugu brakuje mi tez calkowitej ciszy (to lodowka, to subwoofer, to kaloryfer..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maniak ciszy ;) to ze mną nie jest tak źle ;) żeby o takie [ciach!]ły się czepiać.

Kazdy kto bawi sie dluzej w wyciszanie staje sie maniakiem ciszy ;)

2gi taki tunelik moznaby zmajstrowac z dolu na gpu :]

Chodzi Ci o polaczenie HR-01 z HR-03 ?

Slow zmien bude, bo ta jest oblesna i psuje caly efekt, jeszcze te dorabiane usb z boku, takie nie pr0. :] Moze na jakas od... thermalrighta. [:

oj mi Dragon sie podoba, ale skoro juz o tym wspomniales w rev.5 bedzie...

Dołączona grafika.

Co do USB, cholera myslalem, ze nikt nie zauwazy, robilem to za pomoca drucika i wyszlo jak wyszlo (czyt. tragicznie) ;)

Wygląda fajnei,ale tylko tyle.Jak koledzy jestem przekonany że przewiew by sie przydał... Uff jak gorąco!

Znowu z temperaturami nie jest tak zle, szczegolnie, ze sprzet jest jednak troche podkrecony :>

EDIT:

C2D E4300 1800MHz 1.325 @ 3006MHz 1.4v

2x 1GB PC2-4300 (533) - Infineon+ Swissbit @ 700MHz 4-4-4-12 Dual

2x Samsung 40GB 7200 8MB NCQ HD040GJ (RAID 0)

Radeon x1800gto 500/500 @ 650/650 1.2v/2.0v

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy kto bawi sie dluzej w wyciszanie staje sie maniakiem ciszy ;)

oj mi Dragon sie podoba, ale skoro juz o tym wspomniales w rev.5 bedzie...

Dołączona grafika.

Co do USB, cholera myslalem, ze nikt nie zauwazy, robilem to za pomoca drucika i wyszlo jak wyszlo (czyt. tragicznie) ;)

Znowu z temperaturami nie jest tak zle, szczegolnie, ze sprzet jest jednak troche podkrecony :>

EDIT:

C2D E4300 1800MHz 1.325 @ 3006MHz 1.4v

2x 1GB PC2-4300 (533) - Infineon+ Swissbit @ 700MHz 4-4-4-12 Dual

2x Samsung 40GB 7200 8MB NCQ HD040GJ (RAID 0)

Radeon x1800gto 500/500 @ 650/650 1.2v/2.0v

Aż przyklasnąłem w ręce - dawno lepszego świadectwa wydajności produktów Thermalrighta nie uświadczyłem :D

Szkoda, że obudów Thermalright nie robi - kosztowałyby ze 2000zł hihi... ale ileż frajdy dla klubowicza ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o zrobienie tunelu z dolu budy na HR3 (ew pozbycie sie kratki, lepszy wlot). Mogloby sie troche kurzyc, ale takie rozwiazanie daje spory przyrost wydajnosci. Tzn teraz juz jak masz kratke szkoda by to bylo modyfikowac, ale to zawsze jakas opcja.

Puszczenie calosci na 1 wentylu byloby bardzo trudne, glownie z racji na to ze finy hr3 sa pod grafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o zrobienie tunelu z dolu budy na HR3 (ew pozbycie sie kratki, lepszy wlot). Mogloby sie troche kurzyc, ale takie rozwiazanie daje spory przyrost wydajnosci. Tzn teraz juz jak masz kratke szkoda by to bylo modyfikowac, ale to zawsze jakas opcja.

Puszczenie calosci na 1 wentylu byloby bardzo trudne, glownie z racji na to ze finy hr3 sa pod grafa.

Tak tez przypuszczalem, ale jest to niemozliwe ze wzgledu na to glupie xfi. Ale nie jest zle, temperatura GPU na standardowym chlodzeniu moze nawet pod 90C podchodzic. Takze <70C jest raczej wszystko w normie ;)

HR-03 ma to do siebie ze mozna zamontowac go na odwrot:

post-106822-1171230300_thumb.jpg post-106822-1171230309_thumb.jpg post-106822-1171230321_thumb.jpg

pozostalaby kwestia oradiatorowania pamieci na karcie graficznej. Ale nie zazdroscilbym zasilaczowi ktory bylby "chlodzony" goracym powietrzem, ktrore przeszlo przez HR-03 i HR-01.. Temperatura procesora tez zapewne by wzrosla. Chyba zostawie tak jak jest. Ewentualnie sprawdze kiedys czy takie cos mialoby racje bytu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Temperatury

Idle:

CPU: 30C core1: 34C core2: 33C

GPU: 47C core:550MHz mem:550MHz 1.1v / 1.8v

Stress: *

CPU: 60C core1: 65C core2: 64C

GPU: 67C core:650MHz mem:650MHz 1.2v / 2.0v

Temperatura otoczenia ~23C

* - Orthos (blend) + AtiTool (scan for artifacts) + SuperPi Mod 32M + Everest (system stability test)

i wlasnie dlatego pisalem wczesniej o "lodowce z ogrzewaniem"

...u mnie E6600@3,2GHz 1,337V nie przekracza w temp. pokojowej 51 stopni na Othosie (Blend), temp. odczyt z Core Temp'a...(wyniki jeszcze ze Scythe Ninja)

Dołączona grafika

a ja mam grzejacego nawet w idle 8800GTX'a i wiydzielajace sporo ciepla Dominatory Corsair'a

reasumujac...cisze to moze i masz...temp. natomiast fatalne :wink:

Edytowane przez MS3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wlasnie dlatego pisalem wczesniej o "lodowce z ogrzewaniem"

...u mnie E6600@3,2GHz 1,337V nie przekracza w temp. pokojowej 51 stopni na Othosie (Blend), temp. odczyt z Core Temp'a...(wyniki jeszcze ze Scythe Ninja)

a ja mam grzejacego nawet w idle 8800GTX'a i wiydzielajace sporo ciepla Dominatory Corsair'a

reasumujac...cisze to moze i masz...temp. natomiast fatalne :wink:

Podnies napiecie temu e6600 z 1.280 do 1.4v-1.45v.. Zmniejsz predkosc wiatraka do 500rpm. Wtedy porownamy, chociaz uwazam iz nie na miejscu jest porywnywanie e4300 1.8GHz do e6600 2.4GHz. Co do karty graficznej czy jest to x1800gto czy 8800gtx wazne ile ma stopni.

Cisze mam na pewno, fatalne temperatury w moim mniemaniu to CPU >85 GPU >90 lub takie przy ktorych wystepuja przyciecia, zwisy, restarty..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnies napiecie temu e6600 z 1.280 do 1.4v-1.45v.. Zmniejsz predkosc wiatraka do 500rpm. Wtedy porownamy, chociaz uwazam iz nie na miejscu jest porywnywanie e4300 1.8GHz do e6600 2.4GHz. Co do karty graficznej czy jest to x1800gto czy 8800gtx wazne ile ma stopni.

Cisze mam na pewno, fatalne temperatury w moim mniemaniu to CPU >85 GPU >90 lub takie przy ktorych wystepuja przyciecia, zwisy, restarty..

...w lecie jak temperatura pokojowa siegnie 30 stopni..bedziesz sobie mogl jajka smazyc w obudowie...

Juz teraz mozesz odpalic TAT (Intel Thermal Analysis Tool) na 100% i zabaczyc na ile podgrzeje procesor (testujac przy okazji jakosc chlodzenia),

...oczywiscie to Twoj sprzet, wiec mozesz z nim robic co tylko Ci sie podoba...u mnie kazda plyta dostaje dobre chlodzenie przede wszystkim w postaci dobrego obiegu powietrza, bo maniakalnie dbam o sprzet i jeszcze nastepni beda sie nim mogli cieszyc przez dlugi czas.

Pozdr...

Edit: 1,28V to pokazuje CPU-Z, w BIOS'ie jak juz pisalem wczesniej jest ustawione 1,337V.

Edytowane przez MS3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...w lecie jak temperatura pokojowa siegnie 30 stopni..bedziesz sobie mogl jajka smazyc w obudowie...

Miałem bardzo cichy komp chłodzony praktycznie pasywnie (nie przeszkadzał w nocy z głową pół metra od obudowy; konfig w podpisie), ale w lecie chłodzenie nie dawało rady. Przesiadłem się na wodę.

Kwestia preferencji, niektórzy są w stanie poświęcić temperatury na rzecz ciszy (ekstremalne przypadki pojawiają się czasami na forum spcr), ja wolę mieć komfort psychiczny, nawet jeżeli wysokie temperatury są "jeszcze w granicach bezpieczeństwa". Poddałem się i nie żałuję, do AC raczej nie wrócę.

@Slow: podoba mi się Twój upór i kombinowanie, do tego części górna półka i widoczna dbałość o szczegóły (nieczęste na tym forum...). Powodzenia w walce i niższych temperatur życzę :wink:

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem bardzo cichy komp chłodzony praktycznie pasywnie (nie przeszkadzał w nocy z głową pół metra od obudowy; konfig w podpisie), ale w lecie chłodzenie nie dawało rady. Przesiadłem się na wodę.

Kwestia preferencji, niektórzy są w stanie poświęcić temperatury na rzecz ciszy (ekstremalne przypadki pojawiają się czasami na forum spcr), ja wolę mieć komfort psychiczny, nawet jeżeli wysokie temperatury są "jeszcze w granicach bezpieczeństwa". Poddałem się i nie żałuję, do AC raczej nie wrócę.

Dlatego ja postąpiłem podobnie jak firma Apple w swoich G5 - zamontowałem łącznie 8 wentylatorów w swojej obudowie i chłodzenie Thermalrighta, żeby mieć i ciszę i wydajność. Po prostu wentylatory kręcą się BARDZO wolno i ich nie słychać (dyski nawet w Quiet Drivie są głośniejsze). Jest ich natomiast tyle, że swobodnie przepompowują wystarczające masy powietrza do schłodzenia mojej, w końcu wcale niezbyt chłodnej, konfiguracji.

Przy okazji zaś w czasie gry czy innych wymagających operacji na kompie mogę kontrolerem wiatraki rozkręcić tak, żeby były słyszalne lub nawet huczały zwiększając dzięki temu możliwości odprowadzania ciepła :)

Aczkolwiek doskonale rozumiem podejście Slowa i je popieram. Szczególnie, że jak się zrobi to umiejętnie, tak jak on, to można dużo taniej wyciszyć komputer niż ja. Z tym, że niestety obawiam się, że generalnie rzecz biorąc im mniej wiatraków tym bardziej układ podatny na wyższe temperatury otoczenia i mniejszy potencjał w podkręcaniu itp..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz niedlugo update:

Skladniki:

Thermalright HR-01

2x Thermalright HR-03 + NF-S12-800@ 500RPM

Thermalright HR-05

2x Thermalright HR-07

2x Scythe Quiet Drive + NF-S12-800 @ 500RPM

Coollaboratory Liquid Pro

Chieftec Dragon Midi DX-01

Chieftec AA-101A 400W + NF-S12-800 @ 500RPM

BeQuiet Noise Absorber Kit + pianka akustyczna

Sprzet:

C2D E4300 1800MHz 1.325 @ 3006MHz 1.4v - hr-01

Asus P5N-E SLI - hr-05

A-Data 2x 1Gb DDR2 800 MHz @ 1000MHz 4-4-4-12 2,4v - Dual Channel - 2x hr-07

2x Samsung 40GB 7200 8MB NCQ HD040GJ (RAID 0) - 2x quiet drive

2x GeForce 7800 GTX - SLI 430/1200 @ 500/1300 - 2x hr-03

edit:

robi sie coraz cieplej, czas pokaze czy ciche AC podola chlodzeniu tego wszystkiego ;)

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnies napiecie temu e6600 z 1.280 do 1.4v-1.45v.. Zmniejsz predkosc wiatraka do 500rpm. Wtedy porownamy, chociaz uwazam iz nie na miejscu jest porywnywanie e4300 1.8GHz do e6600 2.4GHz.

Edit: 1,28V to pokazuje CPU-Z, w BIOS'ie jak juz pisalem wczesniej jest ustawione 1,337V.

Tylko trzeba pamietac, ze 6600 ma 4MB cache co powoduje, ze procek sie jednak mocniej grzeje. Niewazne tez jest, czy procek standardowo ma 1.8 czy 2.4GHz, wazne taktowanie koncowe i napiecie. Wiadomo jednak, ze taki 2.4 czesto pojdzie z nizszym napieciem niez 1.8 przy takich samch taktach.

Plyty przewaznie zanizaja realne napiecie w porownaniu do tego ustawionego w BIOS (niektore znowu zawyzaja). Niektorzy podaja napiecie z biosa, inni natomiast realne, jeszcze inni wziete z kosmosu (tj. odczytane niepoprawnie przez nieodpowiedni soft) i potem wychodza niedomowienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slow, jak się spisywał zestaw podczas ostatnich upałów? Jakieś zmiany w konfigu?

Przepraszam, ze dopiero teraz (po upalach) odpisuje ale nie zauwzylem wczesniej Twojego pytania.

Zestaw podaczas upalow nawet nie zipnal ;) Szczerze mowiac temperatur nie sprawdzalem, najwazniesze, ze nic sie nie zacinalo i bylo cicho.

Jesli chodzi o zmiany:

- zostaly juz tylko dwa wiatraki, oba skrecone do 500rpm. Jeden w zasilaczu, drugi na GPU

- wymienilem dyski na 2,5 calowki - 2x40gb spiete w raid 0 podwieszone na gumkach w 4in3 Module

- karta graficzna zmieniona na 7800gtx, teraz przymierzam sie do 8800 gtx + hr-03 plus - zasilacz wkoncu bedzie mial co robic ;)

w planie mam tez zmiane obudowy, nie na 810 jak napisalem wczesniej lecz na Stackera 830 oraz zmiane pamieci na 2x2gb ale to drugie raczej nie wplynie na temperatury ani wyglad ;)

Jak juz wprowadze zmiany w zycie, zrobie nowe fotki.

..pozniej zostanie mi juz chyba tylko czekanie na nizsze ceny SDD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi