Puchacz1 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Witam. Mam następujący problem jak zapisać w C++ aby a program sprawdzał czy liczba jest od 0 do 9 ? jak zapiszę mniej więcej tak: if (nliczba1 >= 0 || nliczba1 <= 9 || nliczba1 == 9) to program jak dam naprzykład 16 to daje mi, że też to jest liczba jednocyfrowa:( całość wygląda tak #include <conio.h> #include <iostream> int main () { int nliczba1; std::cout << " Podaj liczbę " ; std::cin >> nliczba1 ; if (nliczba1 <= 0) std::cout << "liczba ujemna" ; else ( nliczba1 >= 0 || nliczba1 <= 9 || nliczba1 == 9) ; std::cout << "liczba jednocyfrowa" ; getch (); } Edytowane 26 Stycznia 2007 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Witam. Mam następujący problem jak zapisać w C++ aby a program sprawdzał czy liczba jest od 0 do 9 ? jak zapiszę mniej więcej tak: if (nliczba1 >= 0 || nliczba1 <= 9 || nliczba1 == 9) to program jak dam naprzykład 16 to daje mi, że też to jest liczba jednocyfrowa:( całość wygląda tak #include <conio.h> #include <iostream> int main () { int nliczba1; std::cout << " Podaj liczbę " ; std::cin >> nliczba1 ; if (nliczba1 <= 0) std::cout << "liczba ujemna" ; else ( nliczba1 >= 0 || nliczba1 <= 9 || nliczba1 == 9) ; std::cout << "liczba jednocyfrowa" ; getch (); } To dość proste. W wartunku if masz zawsze spełnione >= 0 więc będą spełnione wszsytkie warunki. Wystarczy coś takiego: if(nliczba>=0 && nliczba<=9) I gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) dzięki a jak zapisać coś takiego jak minus nieskończoność ? wystarczy poprostu coś takiego nliczba1 <= 0 ? Edytowane 26 Stycznia 2007 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) jesli mozna 0 uznac za jakakolwiek nieskonczonosc czy to + czy -, to wystarczy a jesli nie to nliczba1<0 ;] Edytowane 26 Stycznia 2007 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 dobra dzięki... ale mam jeszcze jeden problem do którego wogóle nie wiem jak się zabrać... Zmodyfikuj program przykładowy prezentujący pętlę while. Niech zlicza on próby zgadnięcia liczby podjęte przez gracza i wyświetla na końcu ich ilość. może mi ktoś powiedzieć z czego skorzystać (chodzi o instrukcje,pętle) aby zliczało mi to liczbę prób bo tak szczerze mówiąc zagiąłem się na tym pyttaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) jako minus czy plus nieskonczoność zazwyczaj są zdefiniowane INT_MIN i INT_MAX, które zawierają największą i najmniejszą liczbę możliwą do zapisania w danym typie. A co w tym pytaniu trudnego? int liczba_do_zgadniecia = 5;int i = 0, licznik = 0;while( i != liczba_do_zgadniecia ){ cin>>i; licznik++;}cout<<"brawo, zgadles za "<<licznik<<" razem"; Edytowane 26 Stycznia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...