golabek01 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Zainstalowałem neo tak jak jest w opisie zawartym na stronie ubuneo, i w momencie gdy po wpisaniu w Terminalu "ifconfig" pokazuje się takie coś, brakuje tutaj połączenia ppp0 http://img295.imageshack.us/img295/6041/screenshotdv4.th.png Przeszukałem już forum i nie mogłem znaleźc odpowiedzi na ten problem, zaznaczam że sama instalacja ubuneo przebiegła tak jak powinna, wpisałem login i hasło od neo, ale nie działa :/ Bym zapomniał: Ubuntu 6.06 LTS sterowniki oczywiscie ssałem te przeznaczone na moją wersje ubuntu i do mojego modemu EDIT> I tak przy okazji żeby nie robić wielu tematów itp Jak to jest z kopiowaniem plików z pulpitu ubuntu na inne dyski? Bo próbowałem i nie mogę na nie nic skopiować, nie wiem dlaczego ale nie mam dostępu do kopiowania tam . We właściwościach pola wyboru są szare i nie mogę nic zmienić. Z tym możecie pomóc, o co chodzi? sorki za być moze banalne pytanie ale naprawde nie wiem bo z ubuntu dopiero zaczynam, a nie mam zamiaru się zniechęcić przy kilku problemach. problem umieściłem również na stronie ubuntu.pl lecz nie doczekałem sie żadnej odpowiedzi :/ Edytowane 26 Stycznia 2007 przez golabek01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 ad. EDIT. uruchom sobie menedżera plików z uprawnieniami roota. czyli terminal (konsola): sudo nautilus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Wystarczy dopisać usera do grupy disk (czyli wyedytować plik /etc/group) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golabek01 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 no ja laik jestem linuxa raptem znam 2 dni dopiero się ucze i czy którys mógłby mnie przeprowadzić jakoś przez to ??;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Otwierasz terminal tekstowy (jakbys nie wiedzial: Applications->Accesories (czy jakos tak, znajdzies na pewno)) i tam wpisujesz: sudo nautilus Zostaniesz poproszony o podanie swojego hasla, po czym uruchomi sie menedzer plikow, ten co zawsze, ale juz z wiekszymi uprawnieniami - bedziesz mogl zmienic uprawnienia dla wybranych partycji/folderow. To wszystko da sie zrobic szybciej w konsoli, instrukcje do tego sa na forum.ubuntu.pl, ale jesli nie czujesz sie jeszcze zbyt pewnie w komendach, to prosciej Ci bedzie wyklikac ;) Ja u siebie na partycji sluzacej za skladowisko danych dalem pelen dostep wszystkim uzytkownikom (opcja Others/Inni) - dzieki temu nie musze sie przejmowac, czy program, ktory ma cos na tych danych robic, ma na pewno wlasciwe uprawnienia. Pewnie zaraz zostane opieprzony, ze takie rozwiazanie nie jest bezpieczne, ale zwisa mi to - raz, ze nie zwyklem wpadac w paranoje, a dwa, ze takie rozwiazanie jest wygodniejsze i latwiejsze w uzyciu (tez jestem poczatkujacy, mam tylko ta przewage, ze znam najwazniejsze komendy konsoli). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golabek01 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 te metody nie działaja, gdy klikam na properties roota i tam dalej daje przywileje odczytu/zapisu wyskakuje mi komunikat że nie mam wystarczających uprawnień :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 sudo nautilus nie działa? niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golabek01 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) rozmawiałem z modem z ubuntu.pl twierdzi że to nie wina nautilusa ani on tego nie zrobi twierdzi że" nie miałem zapisu" Mnie to nic nie mówi daleko mi jeszcze do zrozumienia czegokolwiek jeżeli chodzi o linux no ale trzeba się uczyć edit Postanowiłem napisać krok po kroku co robie i jakie są tego efekty, proszę o wyrozumiałość, już 3ci dzień się z tym męczę i dalej nie mogę połączyć Ubuntu ze światem :/ -Robie sobie na pulpicie folder do którego wrzucam firmware dla Sagema jak i samo neobuntu dla mojej wersji LINUKSA. http://img261.imageshack.us/img261/1820/screenshot2nc5.png Odpalam skrypt, wszystko się ładnie i pięknie instaluje (oczywiście wpisuje dobry login i hasło) - sprawdzam czy ifconfig jest ok: http://img295.imageshack.us/my.php?image=screenshotdv4.png i mam zonka... nie ma pp0 więc łącze to ręcznie : http://img322.imageshack.us/img322/7899/screenshotlo7.png jak widać dalej brakuje pp0 Zaznaczam także że cały czas świeci się jedna lampka od modemu :/ (ta od powera, adsl nawet nie mrugnęła) Poczytałem kilka razy poradnik i bawiłem się dalej w komendy itp... http://img259.imageshack.us/img259/592/screenshottl8.png http://img322.imageshack.us/img322/5589/screenshot1id4.png Może mi ktoś wytłumaczyć co robie źle? Proszę tylko o wyrozumiałość :) Pisze oczywiście z windowsa...:/ (czy może to być także przyczyną tego ze nie mam pp0 na LINUKSIE?) Edytowane 27 Stycznia 2007 przez golabek01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) panowie moze ja sie podepne pod temat, juz kur..cy dostaje. zainstalowalem wczoraj mandrive 2006 i od wczoraj mecze sie ze uruchomieniem netu pod linuxem. mam neo jednak nie korzystam z modemu tpsy tylko routera ASMAX AR-804u (lacze podzielone miedzy dwoma kompami). no po prostu mi rece opadaja, nie wiem jak mam ustawic. wchodze w linuxie w odpowiednik windowsowego panelu sterowania, tworze polaczenie i...no wlasnie...jak mam to zrobic. probowalem juz na wszystkie sposoby i kupa. tak sie zebralo to ze jestem laik w sprawach sieciowych i do tego linuxa widzialem dopiero pare razy na oczy. jestem zdeterminowany bo chcialbym poznac ten system, ale jak juz na samym poczatki sa takie walki to moja przygoda z linuxem moze sie szybko zakonczyc. pomozcie ;) Edytowane 27 Stycznia 2007 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A Linux nie wykryl Ci automatycznie sieciowki? tez mam neta przez router i u mnie na Ubuntu wszystko smigalo bez zadnego dlubania (wykryl karte sieciowa przy instalacji, DHCP na Auto i jedziemy). Najlepsze jest to,ze Wifi w laptopie wg. Ubuntu bylo wylaczone, ale net dzialal :D teraz walcze, zeby zaisntalowac jakis normmalny menedzer Wifi, pokazujacy mi dostepne sieci i moc sygnalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 bla bla bla ;) Dobrze kombinujesz - spróbuj tylko jako root to zrobić ;) su a potem hasło roota klepiesz CarsonPoland A sieciówkę masz wykrytą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 niby tak, ale to co zainstalowal nie bardzo pasuje do tego co mam (nazwa). sieciowka RTL8201CL a on zainstalowal cos co sie nazywa inaczej. w spisie sterownikow nie ma mojej sieciowki. wlasnie przegladam neta w poszukiwaniu sterow pod linuksa i kupa. jak zabawa z linuxem ma tak dalej wygladac to ja chyba podziekuje. pare godzin straconych na uruchamianie netu a najlepsze ze nadal nic nie zrobilem. juz nie mam do tego sily. jak ktos wie w czym tkwi problem to bede bardzo wdzieczny za pomoc. bez dzialajacego netu pod linuxem nawet go (linuxa) nie tykam. nie bede sie przelaczal na winde za kazdym razem jak bede mial problem zeby poszukac rozwiazania w necie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) @sithh to jest ubuntu, więc zamiast su trzeba wklepać przed każdym poleceniem sudo $sudo polecenie @CarsonPoland załaduj moduł sis190, jeśli nie zadziała sis900 lub forcedeth. Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 @sithh to jest ubuntu, więc zamiast su trzeba wklepać przed każdym poleceniem sudo No to kijowo :) Tzn. wydaje mi się, że jest to niezwyle upierdliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 W codziennym uzytkowaniu nie przeszkadza - ale jesli sie akurat cos dlubie, to ciagle klepanie sudo bywa irytujace. Na szczescie jest jakis okres waznosci hasla, tzn. jak raz po uzyciu sudo podamy haslo, to potem juz sie o nie nie pyta przez dluzszy czas, wiec efekt jest podobny do dzialania su - trzeba tylko pamietac o dodatkowym poleceniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...