Skocz do zawartości
warzywko

"zamrażanie" Podczas Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od niedawna mam całkiem nowy komputer i dość dziwny problem. Podczas gry w np. CoD komputer sie zawiesza - ekran sie "zamraża", nie resetuje sie, po prostu staje w miejscu i nic oprocz twardego reseta nie pomaga. Moja konfiguracja :

mobo - Asus M2N-E /nForce 570 Ultra MCP

proc - AMD Athlon 64 3200+ Orleans

RAM - Geil 1GB (2x512MB) PC800 CL5

grafika - Galaxy GeForce 7600GS (1.2ns, Zalman) 256MB /128bit

zasilacz Chieftec 450W GPS-450AA-101A

polski win xp sp2, wszystkie stery oczywiscie wgrane.

Podczas 3dmarka 2003 zwiesza się zawsze na cpu tescie, ale nie zawsze w tym samym momencie. Na jakies 10 prób tylko jedną udało mi sie doprowadzić do końca. Mierzyłem wtedy napięcia - zasilacz trzyma je dobrze, odchylenia mieszczą sie w normach, w momencie gdy komputer sie zawiesza - także. Temperatury nie przekraczają 41 *C w stresie. Testowałem ram memtestem, jakieś 150% przeszło i nie było żadnych błędow - ale nie wiem, czy robiłem to dobrze - bo test był na ok. 750mb, tyle miałem dostepne z poziomu windy. Prosze o pomoc, nie mam pojęcia co i czym jeszcze mógłbym sprawdzić żeby ten problem rozwiązać. Z góry dzięki za pomoc :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się, że może to być coś z grafiką. U mnie taki objaw (może kapke inny:D) występował przy kręceniu grafy jak już nie wytrzymywała z MHz

ale znowu zostaje ten wynik w 3D marku gdzie na teście CPU Ci się zawiesza...

nie kręciłeś nic ... ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Spróbuj wyeliminować procesor testem na stabilność (prime lub sp2004)

sp2004

Zrób pełny test pamięci spod dos (mamtest z dyskietki botującej)

memtest

Sprawdź też temperaturę karty graficznej, paste pod radiatorem itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafika, albo ram, ja tez mialem takie "freezy" testowalem kazdy element, nawet. Po wymianie karty graficznej objaw ustal. Karta poszla na gwarancje, dali nowa. Okazalo sie ze pamiec karty graficznej padla.

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi