Jordi23 Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Wlasnie udalo mi sie podkrecic takiego athlona na szynie 200 MHz 10.5 x200 dalo mi to 2100MHz (XP2600+) tylko musialem ustawic napiecie 1.9 V jest to chyba o 0.75 ponad napiecie graniczne dla tyych prockow , mozecie mi powiedziec jak jest to nie bezpieczne dla procka??? Temp mam 40 stp w windzie a 43/44 gdy gram , wszystko dziala stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 ja u siebie mam obecnie 2400+ (166x12x1.7v) co z reszta widac w podpisie. Temp. to 35-37 iddle w stress 40 narazie max z wiecej sie nie spotkalem jeszcze :D Co do twojego pytania to jak wiesz wysokie napiecie przy malo wydajnym chlodzeniu skraca zywotnosc procka osobiscie uwazam ze bezpieczna granica podnoszenia vcore to max 0.15V wiecej niz wartosci nominalne ty podniosles o 0.3 (nie o 0.75 8O :lol: ) wiec moim zdaniem to troche za duzo pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 nic sie nie boj, u mnie np 2V i dziala juz miesiac :) Z opinii wyczytanych na roznych forach wnisokuje, iz dopiero napiecie powyzej 2V moze skracac troche zywotnosc procesora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Ale zawsze jest gwarancja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 boshe..., bezpieczna tolerancja to 5%, czyli do 1.675V moznabez obaw podniesc napiecie, ja uwazam, ze max jakie sie powinno non-stop trzymac, to 1.725V, a wy mowicie, ze dopiero po przekroczeniu 2V "moze skracac troche zywotnosc procesora" :lol: - napiecie, to nie temperatura, ktora sobie mozna schlodzic, by wszystko dzialalo, to jest napiecie! zbyt wysokie moze zrobic przebicie, szczegolnie dla tak czulego ukladu, pamietajcie, ze to nie jest Palomino!, ja na swoim AthlonieXp 1800+ Palomino, po zmodowaniu 8KHA+ ustawialem 2.13V, ale plyta juz miala blokade >2.1V (ktora tez mozna obejsc, ale to inna bajka ;-)) i takie napiecia ustawialem tylko do max podkrecenia! normalnie pracowalem przez 8 mies. na tym procu przy 1.87V i tylko dzieki temu, ze mialem bezpieczna wartosc napiecia przez tak dlugi czas dzialal (sprzedalem go ;-)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 wg mnie to jest jednak troszke za wysoko, i z deczka niebezpieczne... Ale spoczko jak wszystko stabilnie i temp masz tez dobre to mysle ze nie powinno byc problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 dzieki za opinie ale w sumie co sie przejmuje kupilem boxa mam 3 lata gwarancji :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 boshe..., bezpieczna tolerancja to 5%, czyli do 1.675V moznabez obaw podniesc napiecie, ja uwazam, ze max jakie sie powinno non-stop trzymac, to 1.725V, a wy mowicie, ze dopiero po przekroczeniu 2V "moze skracac troche zywotnosc procesora" :lol: - napiecie, to nie temperatura, ktora sobie mozna schlodzic, by wszystko dzialalo, to jest napiecie! zbyt wysokie moze zrobic przebicie, szczegolnie dla tak czulego ukladu, pamietajcie, ze to nie jest Palomino!, ja na swoim AthlonieXp 1800+ Palomino, po zmodowaniu 8KHA+ ustawialem 2.13V, ale plyta juz miala blokade >2.1V (ktora tez mozna obejsc, ale to inna bajka ;-)) i takie napiecia ustawialem tylko do max podkrecenia! normalnie pracowalem przez 8 mies. na tym procu przy 1.87V i tylko dzieki temu, ze mialem bezpieczna wartosc napiecia przez tak dlugi czas dzialal (sprzedalem go ;-)) bzdury gadasz, poczytaj lepiej zagraniczne fora. Ludzie pracuja ro-dwa na prockach z napieciem podnesionym extremalnie i problemow nie zglaszaja. Napiecie dajmy na to 2V zmiejszy ci zywotnosc procka z 10 do 5 lat, tylko co z tego skooa ja go bede trzymal maxymalnie rok-dwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 dokladnie przeciez nie sadze ze kazdy z nas overclockerow :) nie trzyma proca wiecej niz rok poltora /pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 boshe..., bezpieczna tolerancja to 5%, czyli do 1.675V moznabez obaw podniesc napiecie, ja uwazam, ze max jakie sie powinno non-stop trzymac, to 1.725V, a wy mowicie, ze dopiero po przekroczeniu 2V "moze skracac troche zywotnosc procesora" :lol: - napiecie, to nie temperatura, ktora sobie mozna schlodzic, by wszystko dzialalo, to jest napiecie! zbyt wysokie moze zrobic przebicie, szczegolnie dla tak czulego ukladu, pamietajcie, ze to nie jest Palomino!, ja na swoim AthlonieXp 1800+ Palomino, po zmodowaniu 8KHA+ ustawialem 2.13V, ale plyta juz miala blokade >2.1V (ktora tez mozna obejsc, ale to inna bajka ;-)) i takie napiecia ustawialem tylko do max podkrecenia! normalnie pracowalem przez 8 mies. na tym procu przy 1.87V i tylko dzieki temu, ze mialem bezpieczna wartosc napiecia przez tak dlugi czas dzialal (sprzedalem go ;-)) bzdury gadasz, poczytaj lepiej zagraniczne fora. Ludzie pracuja ro-dwa na prockach z napieciem podnesionym extremalnie i problemow nie zglaszaja. Napiecie dajmy na to 2V zmiejszy ci zywotnosc procka z 10 do 5 lat, tylko co z tego skooa ja go bede trzymal maxymalnie rok-dwa. racja Kat zgodze sie z tobą nie zgodze sie z Eddym. Czemu? raczej niemozliwe jest to co kat powiedział że 5% to bzdura! czemu? bo Xp od 2000+ do 3000+ mają Vcore 1.65V! i watpie zeby AMD tak zylowalo procki!! napewno by sobie na to nie pozwolili musi być jeszcze jakiś zapas! w koncu napewno robiac te proce wzieli pod uwage zawyzanie napiecia na zaislaczy ~0,05V i zawyzenia niektórych mobo ~0,05V!. Tak więc eddy to co ty gadasz jest raczej nie do rzeczy... Kat dobrze mówi ludzie maja w granicach 2V i działaja im ok... z dobrym chlodzeniem . dla mnie max na AC na tym CPU to 1.85V a na FC ok. 2.0V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 boshe..., bezpieczna tolerancja to 5%, czyli do 1.675V moznabez obaw podniesc napiecie, ja uwazam, ze max jakie sie powinno non-stop trzymac, to 1.725V, a wy mowicie, ze dopiero po przekroczeniu 2V "moze skracac troche zywotnosc procesora" :lol: - napiecie, to nie temperatura, ktora sobie mozna schlodzic, by wszystko dzialalo, to jest napiecie! zbyt wysokie moze zrobic przebicie, szczegolnie dla tak czulego ukladu, pamietajcie, ze to nie jest Palomino!, ja na swoim AthlonieXp 1800+ Palomino, po zmodowaniu 8KHA+ ustawialem 2.13V, ale plyta juz miala blokade >2.1V (ktora tez mozna obejsc, ale to inna bajka ;-)) i takie napiecia ustawialem tylko do max podkrecenia! normalnie pracowalem przez 8 mies. na tym procu przy 1.87V i tylko dzieki temu, ze mialem bezpieczna wartosc napiecia przez tak dlugi czas dzialal (sprzedalem go ;-)) bzdury gadasz, poczytaj lepiej zagraniczne fora. Ludzie pracuja ro-dwa na prockach z napieciem podnesionym extremalnie i problemow nie zglaszaja. Napiecie dajmy na to 2V zmiejszy ci zywotnosc procka z 10 do 5 lat, tylko co z tego skooa ja go bede trzymal maxymalnie rok-dwa. racja Kat zgodze sie z tobą nie zgodze sie z Eddym. Czemu? raczej niemozliwe jest to co kat powiedział że 5% to bzdura! czemu? bo Xp od 2000+ do 3000+ mają Vcore 1.65V! i watpie zeby AMD tak zylowalo procki!! napewno by sobie na to nie pozwolili musi być jeszcze jakiś zapas! w koncu napewno robiac te proce wzieli pod uwage zawyzanie napiecia na zaislaczy ~0,05V i zawyzenia niektórych mobo ~0,05V!. Tak więc eddy to co ty gadasz jest raczej nie do rzeczy... Kat dobrze mówi ludzie maja w granicach 2V i działaja im ok... z dobrym chlodzeniem . dla mnie max na AC na tym CPU to 1.85V a na FC ok. 2.0V jakbys nie zauwazyl, to 3000+, to juz Barton, ktory jest zupelnie inny, a dajmy na to 2800+, ktory przeciez jest na takim samy jadrze dlaczego ma 1.65V? wiecej miec nie powinien i trzeba juz szukac nowych technologii, a wg mojej (i nie tylko) teorii, dla tego procesora bezpieczna granica, to 1.723V (te 5%), wiec tak jak pisalem wczesniej, dla slabszych procow 1.6V mozna spokojnie podniesc do 1.675, max 1.725, wiec moje slowa sie potwierdzaja tylko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 jak sie boisz, to nie zabieraj sie za OC ;) Mnie bardziej przekonuja opinie innych uzytkownikow, ktorzy pracuja dlugi czas na takim napieciu bez najmniejszych problemow. Poza tym w najgorszym razie padnie mi proc, ktory wymienie na gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 jak sie boisz, to nie zabieraj sie za OC ;) Mnie bardziej przekonuja opinie innych uzytkownikow, ktorzy pracuja dlugi czas na takim napieciu bez najmniejszych problemow. Poza tym w najgorszym razie padnie mi proc, ktory wymienie na gwarancji. to zalezy w jakim bedzie stanie ten proc ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Co to gadasz?? Procek sie moze spalic od temperatury, a od za wysokiego napiecia ewentualnie nie wstanie i tyle ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 jak sie boisz, to nie zabieraj sie za OC ;) :oops: Do odważnych itd ... Powiem tak według mnie zbyt wysokie napiątko może spowodować przebicie w strukturze i ... kaplica. TO nie jest ak że proc nie wstanie, zmniejszymy mu napiątko i odżyje - nie. ale ta granica (śmierci) leży raczej wysoko Popatrzcie na rekordzistów dla hard OC 2,2V (dla 1700+) to raczej normalka (np na http://www.overclockers.com Podobnie gdzie indziej - czyli albo zwiększanie powyżej 2,2V nic niedaje ... albo = reklamacja. Wpisu z 3,2V nie biorę poważnie :) Na pewno wysokie napięcie=krótszy żywot proca. Mojego dziadziusia mam już 3 rok .... nap. nominalne 2,4V do kręcenia trza było 2,6-2,9 - powyżej nic już nie dawało (a dojechałem aż do 3,4V !!!). Kiedyś kręcił się do 575 MHz bez problemu na miedzianym radiatorku (własnej roboty, wentyl 8x8cm). Teraz max stabilne to 550MHz ... Ale proc swoje przeżył - ani dnia nie pochodził na nominale 8) Miał zdejmowaną blaszkę .... Troszku się pokruszył .... ale żyje Zatem 3 letni proc jest sprawny i nie wiadomo czy kręci się mniej bo się kończy - czy dlatego że się obkruszył (rdzeń podobny jak w tych nowych) i to właściwie z każdej strony. Aha zdjęcie blaszki nic nie dało - ani Mhz więcej a strach :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Popatrzcie na rekordzistów dla hard OC 2,2V (dla 1700+) to raczej normalka (np na http://www.overclockers.com Podobnie gdzie indziej - czyli albo zwiększanie powyżej 2,2V nic niedaje ... albo = reklamacja. Chyba że mobo więcej nie wydają .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Ciekawe .. że PIV kończą przy zbliżonym nap. (2,2V) ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 P4 to zupelnia inna architektura i duzo wyzsze taktowania, Eddy napiecie dla 2400->3000+ wynosi 1.65v tak jak napisal ZXC a barton jest IDENTYCZNY z tbred-b poza dolozonymi 256kb cachu (co widac na zdjeciach struktury) do tego dolicz sobie tak jak juz pisano ze niektore plyty+zasilacze zawyzaja i masz JUZ przekroczony obraz tego voltarzu co dales, jesli sie proca trzyma w dobrych temp (a nie zapominaj ze te pakowane w "firmowe" kompy maja DENNE chlodzenie) to procowi nic nie grozi.Przyklad?Moj durek 600@1050 jush 3ci rok sie buja na napieciu 1.89v i mu nic sie niedzieje a temperatura dochodzi do 56C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LevY Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Panowie ja na swoim athlonie 1,7 JIUCB z 51 tygodnia mialem VCORE 2,050V i byl ustawiony 12,5x166 (czyli 2600+) ale zeby zmiejszyc pobor proadu postanowilem zmniejszyc mnoznik i teraz mam 11,5x180 (tez 2600+) a VCORE na 1,975V i pracuje juz chwile i narazie nic wszystko jest OK.Stabilnie i pieknie.Chlodze go WC wiec temperature w stresie mam 39 stopni.I narazie gitara wszystko gra a siedze tak juz przeszlo 2 miesiace wiec podejrzewam ze jakby mialo sie cos stac to by sie stalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 16 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2003 "]P4 to zupelnia inna architektura i duzo wyzsze taktowania, Eddy napiecie dla 2400->3000+ wynosi 1.65v tak jak napisal ZXC a barton jest IDENTYCZNY z tbred-b poza dolozonymi 256kb cachu (co widac na zdjeciach struktury) do tego dolicz sobie tak jak juz pisano ze niektore plyty+zasilacze zawyzaja i masz JUZ przekroczony obraz tego voltarzu co dales, jesli sie proca trzyma w dobrych temp (a nie zapominaj ze te pakowane w "firmowe" kompy maja DENNE chlodzenie) to procowi nic nie grozi.Przyklad?Moj durek 600@1050 jush 3ci rok sie buja na napieciu 1.89v i mu nic sie niedzieje a temperatura dochodzi do 56C.ja juz podawalem, ze to sa wartosci bezpieczne dla procesora, a wiecej oczywiscie mozna ustawic, ale wtedy zwieksza sie znacznie ryzyko uszkodzenia procesora, a juz na pewno zmniejsza sie jego czas dzialania, a ten Twoj Duron ma jakie napiecie nominalnie, 1.7V, czy 1.65V? wiec te 0.2V wiecej nie jest jeszcze takie grozne, ale jakby to bylo juz powyzej 1.9V, to tych 3 lat pewnie by nie pochodzil ;-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Eddy ,tak sie sklada ze moj duron nominalne ma 1.6v bo to jest spitfire a nie morgan (a wczesne serie mialy 1.5v nominalne) wiec skok jest o 0.3v w przeciagu 3ch lat,na badziewnym chlodzeniu,procek byl meczony (HSF sciagany kilkadziesiat razy) ,poczym przez kilka dni sobie pomykal na 1.2ghz przy 2.1v :P i temp 60C.I wiesh co?Dalej sobie zyje.To ze sie czas skraca jest oczywiste, wiesh ze procki maja 10 lat pracowac na nominalnych ustawieniach?Skroci sie dajmy nato do 4-5 przy mocnym voltarzu,no i co z tego ?I tak wymienie za rok-dwa.Zwieksha sie ryzyko USZKODZENIA procka jak przekroczysz bariere 2v ,wtedy zaczyna sie robic groznie i bez porzadnego chlodzenia bym sie w to nie pakowal.A co myslisz o tym ze moj proc chodzil przez 30min na 2.22v przy 2,5ghz i chlodzeniu zimnym powietrzem, czy wedlug ciebie powinien sie uszkodzic?Slabiej krecic?Bo nic takiego mu nie dolega :).Wszystko zalezy od architeORT: ORT: ORT: ktury,zeby zabic PIII trzeba sie bylo naprawde postarac ,athlona latwiej, a P4 przy samym tylko kreceniu praktycznie po ilus tam miesiacach "slabnie" ale tez niezawshe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake16 Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Ja mam 12.5x166 (v-core 1.825 ) i wszystko pieknie chodzi :] i nie wyglada na to zeby miała przestac chodzic , a ze z 10 lat zemniejszy mi sie zywotnosc do 5 to naprawde mnie to nie bieze bo procki trzymam max 8 mechow i kupuje nowy . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 SNake16 jaka masz serie bo cos duzy ten voltage jak na @2400+ :? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 2600+ :wink: Lagier, zapewne ma JUICB-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 o sorx pomylilem sie zamiast 6 wcisnalem 4 to 2400+ to chyba pisze juz z przyzwyczjenia ;) no ale pomimo to wysoki voltage. Cos mi sie kojarzy ze kiedys pisal iz ma JIUHB :? :roll: ale nie jestem pewien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 U mnie tyle co w podpisie, a prawdę mówiąc to nie słyszałem, żeby na świecie gdzieś był pomór T-bredów B0... a te 5% to jakaś bajka, czemu np. nie 4% albo 6% ??? I tak max 2 lata daję mojemu prockowi, potem idzie na allegro i wsio wpariadkie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Ja mam 12.5x166 (v-core 1.825 ) i wszystko pieknie chodzi :] i nie wyglada na to zeby miała przestac chodzic , a ze z 10 lat zemniejszy mi sie zywotnosc do 5 to naprawde mnie to nie bieze bo procki trzymam max 8 mechow i kupuje nowy . Pozdrawiam Zasiłkę masz super, ale żeby takie napięcie na tym procu ja mam 1.65 V i 12,5 x 166 MHz a chodzi super :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 nie tylko ja podzielam takie zdanie, zacytuje -=[sZERYF]=-: W półprzewodnikach istnieje coś takiego jak zjawisko dyfuzji ,które rośnie wraz z napięciem. Zbyt duża dyfuzja może doprowadzić do uszkodzenia półprzewodnika ,tak więc na mocno podniesionym napięciu nigdy nie znasz dnia ani godziny ,kiedy może ci proc paść. Moim zdaniem napięcie do +0.1 V jest niegroźne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Ja uwazam ze ta granica sie miesci gdzies w granicach 0.3v wiecej oczywiscie przy zastosowaniu chlodzenia ponizej 50*C, na co mam jak do tej pory dwa dowody, jeden to durek 600@1050 @1.89v czyli o 0.29v wyzej 3-lata, dowiedzialem sie tez ostatnio ze moj k6-2 jeshcze dzielnie bryka, 350@450 2.0@2.4v ,dodam ze przez dwa miesiace chodzil na 500 przy voltarzu 3.0v :) ,pozatym musisz wziac jedna poprawke Eddy ,producent nie ustala voltarz defaultowy tylko na podstawie wytrzymalosci krzemu, bardzo wazne jest takze (a wrecz bardzo wazne) jest to jak sie procek bedzie grzac,skoro AMD zdaje sobie sprawe ze ich procek latajacy na 2250mhz (2800+) bedzie musial byc stabilny przez 10lat z zastosowaniem padacznych coolerow, w slabo wietrzonych budach, przy voltarzu ktory moze wynosic wiecej od nominalnego CZYSTYM PRZYPADKIEM do 0.06v wiecej, przy niewiadomej jakosci zasilaczach, MUSI ustalic maxymalne nominalne napiecie w takich granicach zeby mialo odpowiednio duzo miejsca na odchyly i nedzne chlodzenie, wiec nominalny woltarz to nie jest ten ktory amd uwaza za maxymalny mozliwy a taki ktory nawet z odchylami i marnym chlodzeniem ma trzymac procka 10 lat przy zyciu, te 0.1v przy dobrym chlodzeniu mozna dodac na same odchyly ,drugie 0.1v mozna dodac jak wystarczy 2-3x mniejszy czas gwarantowanego dzialania, i 0.1v jak proc bedzie dobrze chlodzony ~40C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 zacznijmy od tego, ze te 10 lat, to tylko jest na 'papierze' ;), tak na prawde wiecej niz 7 nie pociagnie prawie zaden procek :> co do reszty, to ja przeciez mysle podobnie jak Ty: te 0.1v przy dobrym chlodzeniu mozna dodac na same odchyly ,drugie 0.1v mozna dodac jak wystarczy 2-3x mniejszy czas gwarantowanego dzialania, i 0.1v jak proc bedzie dobrze chlodzony ~40C. (tutaj bym napisal, ze ponizej 30, jesli chodzi o te nowe procki, paietaj, ze nie mozna sie wzorowac na starych modelach procesorow tak do konca) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...