Skocz do zawartości
Jordi23

napiecie 1.9V na Athlonie XP 1700+ 0.13

Rekomendowane odpowiedzi

Hm ,podobnie jak ja? ja mysle o 0.3v dla procka ktory siedzi na dobrym mobo/psu i jest chlodzony dobrym powietrzem ,ty mowiles cos o 5% do 0.1v :), no coz , ja jade na 1.85v @2200mhz od miesiaca okolo, dam znac jak sie zacznie sypac ;]], tak BTW. wiesh ze tbredy A 1700+ mialy default 1.5v ? :) wedlug mnie znosza takie same napiecia jak 2200+ 1.65v ,czyli samo AMD podwyzszylo sobie napiecie o 0.15v :) ,taksamo duron z 1.5v startowego doszedl do 1.75v przy tej samej technologii 0.18u :) to jest jush 0.25v :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiales ,chcialem ci unaocznic ze w kwestii woltarzy sam producent sobie na wiele pozwala, 1700+ <- wersja tbred A=1.5v 2200+ <-tbred A!=1.65v ,1700+ B=1.6v 2800+ B=1.65v ,AMD zapewne zanizylo az tak mocno vcore na 1700+ A zeby zaoszczedzic na coolerach BOX,tbred B dzieki zmienionej architekturze jush tak zanizonego voltarzu nie potrzebowal.Pamietaj ze 2200+ wyszedl pierwotnie w wersji A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Ja uwazam ze ta granica sie miesci gdzies w granicach 0.3v wiecej oczywiscie przy zastosowaniu chlodzenia ponizej 50*C, na co mam jak do tej pory dwa dowody, jeden to durek 600@1050 @1.89v czyli o 0.29v wyzej 3-lata, dowiedzialem sie tez ostatnio ze moj k6-2 jeshcze dzielnie bryka, 350@450 2.0@2.4v ,dodam ze przez dwa miesiace chodzil na 500 przy voltarzu 3.0v :) ,pozatym musisz wziac jedna poprawke Eddy ,producent nie ustala voltarz defaultowy tylko na podstawie wytrzymalosci krzemu, bardzo wazne jest takze (a wrecz bardzo wazne) jest to jak sie procek bedzie grzac,skoro AMD zdaje sobie sprawe ze ich procek latajacy na 2250mhz (2800+) bedzie musial byc stabilny przez 10lat z zastosowaniem padacznych coolerow, w slabo wietrzonych budach, przy voltarzu ktory moze wynosic wiecej od nominalnego CZYSTYM PRZYPADKIEM do 0.06v wiecej, przy niewiadomej jakosci zasilaczach, MUSI ustalic maxymalne nominalne napiecie w takich granicach zeby mialo odpowiednio duzo miejsca na odchyly i nedzne chlodzenie, wiec nominalny woltarz to nie jest ten ktory amd uwaza za maxymalny mozliwy a taki ktory nawet z odchylami i marnym chlodzeniem ma trzymac procka 10 lat przy zyciu, te 0.1v przy dobrym chlodzeniu mozna dodac na same odchyly ,drugie 0.1v mozna dodac jak wystarczy 2-3x mniejszy czas gwarantowanego dzialania, i 0.1v jak proc bedzie dobrze chlodzony ~40C.

Niestety nie masz racji (przynajmiej czesciowo) Wysoki vcore zabija procki. I temperatura ma tu male znaczenie - chodzi wtedy o elektormigracje czy jakos tak - zmiany w strukturze krzemu doprowadzajace w koncu do zwarcia

Procesory ktore podales za przyklady (duron, k6) tez nie mozna brac za przyklad gdyz sa produkowane w starej technologii (o,18 ?? k6 to 0,25 ??)

A wiadomo ze im nowsza technologia tym procki sa bardziej podatne na to zjawisko.

Przyklady to np celek 700 mojego kolegi dzialal na okolo 1200 przy 2,1 przez 8 miesiecy po czym nagle zaczal siadac - przestal sie krecic pomimo ustawienia go na default po okolo tygodniu zmarl calkowicie

Athlony - jest duzo przypadkow tajemniczej smierci nawet na forum - kilka osob nawet napisalo ze przez wysoki vcore - niestety ciezko to obliczyc bo jak padaja te procki to wiekszosc mysli ze to walniety egzemplaz, mikro pekniecia i 100 innych pomyslow a nikt nie podejzewa za wysokiego vcore

P4 jest topic moj northwood jest stary i nie moze - sam myslalem ze moj pada (IGI z tego forum to ja ) ale okazalo sie ze to nie procesor.

Ogolnie podnosic mozna ale z umiarem.

Ja np uzywam mojego proca od nowosci na 2,32 na standardowym i nie podnosze napiecia bo podniesienie pozwala mi go podciagnac zaledwie do 2,4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam ze swojego doświadczenia - XP1700+ (b0 1.5V) kręcił się zajebiście (2552MHz/1.95V/AC Swiftech) nacodzień pracował przeważnie na 2400 przy 1.8V lub 2466 przy 1.85V - i niestety zmarło mu się po 3 miesiącach pracy. Nigdy nie był przegrzany - max miał 55st (w lecie). Pod koniec pojawił się jeden objaw - procek zaczynał się bardziej grzać - np. zamiast na postoju mieć 40 miał 45st potem już 48 a potem już nie wstawał na def musiałem mu dac 1.65 pochodził 2h i już totalny pad :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektromigracja dziala szybciej im wyzsze napiecie i wyzsza temperatura

Ale czasami wystrarczy tylko wyzsze napiecie

A ogolnie jest im wyzsze napiecie tym nizsza temperature musi miec procek

Czyli jak walisz na Default to procek moze miec i 60st i chodzi

Ale potem max temp sie ciagle zmniejsza i zeby wyjsc poza 2V trzeba miec chlodzenie np Prometia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój celek z podpisu śmiga sobie odmiesiąca na 1,85... To są wytrzymałe proce. A co do wyników OC - myślę że gdybym mógł zablokować częst PCI spokojnie wycisnołbym wymarzony 1 ghz... A tak OT czy pamięta ktoś płytkę the best do OC pod FCPGA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem celka 800 na dfi cs62-tc - plytka mega stabilna i wyciagala wszystko z proca - niestety nie miala mozliwosci zwiekszania vcore

Mi 800 poszedl na 1200 bez zadnego problemu

po schlodzeniu go dodatkowo wstawal na magistrali 166 czyli jako 1,33 !!!!

dodam ze wszystko na defaultowym vcore :) w pracy moj sprzet dziala na takiej plycie a jest to 850@1190 plyta jest niesmiertelna - przezyla smierc zasilacza podczas gdy grafa ram sieciowka poszly z dymem :) jedyne co jej moge zarzucic to zjarane wyjscie pod cpu fan - procek wtedy osiagnal 92 stopnie ale sie nie zjaral :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...