Skocz do zawartości
eKoniQ's

Nieudane Flashowanie Biosu Plyty Glownej... ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie nie powiodl mi sie proces flashowania BIOSu plyty glownej... Komputer wlacza sie jednakze nie daje zadnego znaku zycia (zaswieca sie lampka napedu dvd-r, lampka hdd i ciagle swieci sie lampka fdd)Szukalem juz na necie sposobow na przywrocenie BIOSu ale niestety nie dziala...

Posiadam BIOS firmy AWARD

Prosze o szybka pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Szukalem juz na necie sposobow na przywrocenie BIOSu ale niestety

> nie dziala...

Skoro tak to pewnie juz probowales nagrac bios i falsher na dyskietke oraz dopisac stosowna linijke do autoexec.bat na dyskietce, jezeli tak i nie zadzialalo to zostaje tylko uzycie progrmatora i przy jego pomcy wgranie biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Szukalem juz na necie sposobow na przywrocenie BIOSu ale niestety

> nie dziala...

Skoro tak to pewnie juz probowales nagrac bios i falsher na dyskietke oraz dopisac stosowna linijke do autoexec.bat na dyskietce, jezeli tak i nie zadzialalo to zostaje tylko uzycie progrmatora i przy jego pomcy wgranie biosu.

Dokladnie tak zrobilem... Mam pytanie czy po wlozeniu dyskietki trzeba wpisac jakas komende ? (ekran jest ciemny)...

Aha co do programatora to niestety ale BIOS jest wlutowany :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro jest pełno gości co wgrywają biosy ale w twoim przypadku może być problem bo byś musiał wylutować kość i im przesłać a pewnikiem nie dasz rady sam jej "wyjąć".

wiem że w gralu za 50zł wgrywają bios ale niestety nie wiem czy tam ci to zrobią jak masz wlutowaną kość biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - na calym osiedlu padl prad...

Moja kosc BIOSa wyglada tak:

http://img444.imageshack.us/my.php?image=p1010026mb7.jpg

A moze da sie ja wyjac ? tylko ja nie umiem ?

W prawym gornym rogu przy biosie jest maly trojkacik jak przzy procesorze wiec moze jednak da sie go wyjac? Prosze o rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wiem co jest przyczyna tego iz BIOS nie chce sie przywrocic...

W przypadku BIOS-u Award skopiuj plik z zapasowym BIOS-em i program aktualizujący na dyskietkę przygotowaną uprzednio poleceniem format a: /s. Potem utwórz plik tekstowy o nazwie AUTOEXEC.BAT i umieść w nim przywołanie programu:

program_aktualizacyjny nazwa_pliku — kopii

(np. awfl816.exe w6528ims.bin). Potem zapisz plik na dyskietce. Gdy zrestartujesz system z dyskietki, aktualizacja zostanie przeprowadzona automatycznie. Cała operacja nie powinna trwać więcej niż 3 minuty.

Jak mam zrestartowac system z dyskietki (co autor mial na mysli) bo nie do konca to rozumiem... Dotychczas wkladalem dyskietke i wlaczalem tylko komputer...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi