SU8Z3R0 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Witam, z góry zaznacze, iż w kwestii budowy sieci geniuszem nie jestem. Postaram się streścić wszystko w paru zdaniach. W domu posiadamy 3 komputery. Główny ma podpięty Internet z kablówki przez kabel RJ45. To tego komputera jest podłączony drugi komputer (również przez kabel) i udostępniam mu połączenie z internetem (nie jest to istotne, ale warto wspomnieć). Jednak w domu pojawił się ostatnio laptop i chciałem się dowiedzieć, czy w obrębie jednego domu jednorodzinnego, czyli w pomieszczeniach oddzielanych przez góra 2 ściany i powiedzmy 15m, wystarczy mi Bluetooth, gdzie jak zapewnia sprzedający ma zasięg 100m, jakaś super mega extra zaawansowana technologia http://allegro.pl/item159119263_legalny_3m...a_29_95zl_.html Czy karta Wi-Fi http://allegro.pl/item157733373_asmax_kart...o_liveboxa.html Jak nie trudno zauważyć oba urządzenia są pod interfejsem USB, a to dlatego, że ich mobilność ma dla mnie duże znaczenie. Czy do tego Wi-Fi potrzebny jest dodatkowy punkt łaczący te komputery? Albo inaczej, czy można wykorzystać dwie takie "karty" by łaczyły się nawzajem w sieć, czy brakuje tu np. punktu dostępowego itp? Jeśli takie pytanie padało już wcześniej to przepraszam. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 (edytowane) Rozumiem, że nie miałeś styczności z bluetoothem. Taki zasięg z użyciem bluetooth to fikcja, tym bardziej jeżeli w grę wchodzi taniocha z allegro. Mam bardzo podobnego do tego: http://allegro.pl/item158033521_adapter_bl..._cd_f_vat_.html i zasięg z telefonami jest tylko w obrębie pokoju. Prędkości marne, te 'megabity' możesz włożyć między bajki, tak samo jak i te setki metrów zasięgu. Konfiguracja bluetooth jest w porównaniu do wifi po prostu koszmarna. Co do wifi: Oczywiście można łączyć w sieć karty wifi bez punku dostępowego (ustawia się kartę jako programowy access point). Przez dwie ściany na tej karcie powinieneś jeszcze mieć zasięg - ja mam identyczną (druga w laptopie) i sygnał jeszcze przebija się, ale o oglądaniu filmów z dysku drugiego komputera przy takiej jakości połączenia można zapomnieć. Do udostępniania netu wystarczy. Zbyt duża ilość połączeń 'zapycha' karty więc o p2p zapomnij. Edytowane 28 Stycznia 2007 przez Paszczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Nie no. W takiej sytuacji tylko router z WiFi. Kablem sobie do niego podłączysz te kompy co masz, a lapek po WiFi. Nie kombinuj nawet inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Dzieki za odpowiedz Co do wifi: Oczywiście można łączyć w sieć karty wifi bez punku dostępowego (ustawia się kartę jako programowy access point). Przez dwie ściany na tej karcie powinieneś jeszcze mieć zasięg - ja mam identyczną (druga w laptopie) i sygnał jeszcze przebija się, ale o oglądaniu filmów z dysku drugiego komputera przy takiej jakości połączenia można zapomnieć. Do udostępniania netu wystarczy. Zbyt duża ilość połączeń 'zapycha' karty więc o p2p zapomnij. W gre wchodzi tylko i wyłacznie udostepnianie łacza. Ale powiedz czy uzywasz 2 takiech kart Wi-Fi na usb, czy np jedna pod PCI z większa antenką, a druga w laptopie - USB. Nie no. W takiej sytuacji tylko router z WiFi. Kablem sobie do niego podłączysz te kompy co masz, a lapek po WiFi. Nie kombinuj nawet inaczej. Router ma swoje plusy, np nie musze miec wlaczonego głownego kompa, ale on znowu kosztuje.' Np potrzebowałbym http://allegro.pl/item158019871_tcom_sinus...anspor_0zl.html i 1 http://allegro.pl/item158009161_najtaniej_..._nowa_gwar.html Wybaczcie, ze Allegro, ale na razie nakreślam myśl co jest mi potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 (edytowane) Ale powiedz czy uzywasz 2 takiech kart Wi-Fi na usb, czy np jedna pod PCI z większa antenką, a druga w laptopie - USB.W stacjonarnym jest karta na usb a w laptopie wbudowana. Edytowane 28 Stycznia 2007 przez Paszczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) jesli dom masz pietrowy to bez mimo mozebyc ciezko - bedziesz tracil zasieg w niektorych miejscach chalupy Edytowane 30 Stycznia 2007 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Router ma swoje plusy, np nie musze miec wlaczonego głownego kompa, ale on znowu kosztuje.'Koszt jego zakupu jest jego jedyną wadą. Poza tym są tylko plusy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...