Skocz do zawartości
Stanko

Nie Działająca Klawiatura I Myszka.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Piszę w imieniu koleżki, który ma następujący problem z kompem. Kumpel wymienił kilka kondensatorów na płycie, postawił na nowo system i w dość krótkim czasie zaczęły pojawiać się problemy, że niekiedy po uruchomieniu systemu nie działa klawiatura i myszka.

Czy to wina systemu/sterowników czy też może wina płyty/kondensatorów? (kondensatory zostały wymienione na większe tj. o większej pojemności). Klawiatura i myszka są sprawne, sprawdzane na innym kompie i działają. Klawiatura działa i na tym sprzęcie- sprawdzone przez włączanie i wyłączanie klawiatury numerycznej - wszystko jest ok aż do momentu gdy Windows jest w ostatniej fazie ładowania tj. gdy ostatni pasek ładowania leci, wtedy to włączanie przestaje działać i już klawiatura wcale nie reaguje. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Sprzęt kumpla to: płyta Epox 8rda+, Athlon XP 1700+, system Windows XP z sp2.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(kondensatory zostały wymienione na większe tj. o większej pojemności).

O ile wiem to kondensatory wymienia się na takie same. Sprawdź, czy klawiatura i mysz działają w biosie, lub jak włączysz komputer z płyty/dyskietki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile wiem to kondensatory wymienia się na takie same. Sprawdź, czy klawiatura i mysz działają w biosie, lub jak włączysz komputer z płyty/dyskietki.

W biosie klawiatura działa. Problem występuje dopiero w Windowsie i to też nie po każdym uruchomieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom w trybie awaryjnym, i sprawdź czy działa. Jeśli tak, to odinstaluj rozszerzone sterowniki na których jedzie klawiatura i myszka, wyrzuć wogóle je z twardego dysku, uruchom ponownie i zainstaluj standartowe windowsowskie sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobną sytuację, tzn płyta 8RDA+ i wybrzuszone, jeszcze nie wylane kondensatory. Oczywiście wymieniłem sobie wszystkie, ale przed tym zabiegiem miałem nagłe restarty które spowodowały błędy w Windzie i brak możliwości odpalenia systemu po naprawie. Na szczęście nie musiałem instalować systemu od nowa pomógł chkdsk/f :) i błędy zostały naprawione. Miałem chyba jednak dużo szczęścia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi