Skocz do zawartości
Gość fuqs

Adsense A Podatek

Rekomendowane odpowiedzi

Zalozylem konto adsense na ojca. Ojciec nie prowadzi własnej działalnosci gospodarczej. Wybralem elektroniczną forme platnosci EFT i podałem tam konto starszego brata. I tu moje pytanie: kto ma placic podatek - ojciec (wlasciciel konta AdSense) czy starszy brat (wlasciciel konta bankowego), no i jak ma sie rozliczac (ile %, gdzie i jak)?

jestem zupełnie zielony w tych sprawach gdyz mam 16 lat. Pomozcie. dzieki z gory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile już masz ? [;

Ja przy 30$ po chyba pół roku zrezygnowałem, marnie szło ;p

poczytaj ja stamtąd wziąłem wszystko, opinie są podzielone, w każdym bądź razie płaci raczej Twój ojciec... bo to jest dla niego zarobek, ale podawanie różnego konta z różnym właścicielem to tak różnie się tam bywa, zresztą to jest bardziej pokręcone niż u nas w sejmie

Wypełnia sie pit, płaci się całkiem sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalozylem konto adsense na ojca.

Ta osoba, ze względu na to, że jest właścicielem konta Google Adsense, ewentualnie płaci podatek.

Dochód z Adsense w złotówkach (według tego co otrzymałeś z Google na konto bankowe brata) doliczasz do dochodów Ojca w rocznym rozliczeniu PIT 37 (bo nie prowadzi DG, czyli rozlicza się jako osoba fizyczna).

Jeżeli suma wszystkich uzyskanych w 2006 roku dochodów [przychód- koszty uzyskania przychodu], przekroczy kwotę wolną od podatku (za 2006r. - 2789,89 zł), od wartości dochodu obliczasz 19% podatku (jeżeli nie wpadniesz w II, III lub IV próg podatkowy, bo tam jest odpowiednio 30, 40 i 50%) minus 530 zł 08 gr (ulga roczna, 44,17zł miesięcznie) i wynik uiszczasz jako podatek.

Jeżeli wyjdzie podatek równy 0, to nie płacisz. Nie istnieje ujemny podatek, więc gdyby wyszło coś ujemnego wpisujesz w polu należnego podatku - 0.

Jeżeli przychód będzie mniejszy lub równy kwocie wolnej od podatku (czyli nie płacisz podatku) nie zwalnia Cię to ze złożenia rocznego rozliczenia PIT, jednakże nikt nie sprawdza tego.

Przydatne łącza:

- http://pit.pl/

- http://podatki.pl/

Edytowane przez Allen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli suma wszystkich uzyskanych w 2006 roku dochodów [przychód- koszty uzyskania przychodu], przekroczy kwotę wolną od podatku (za 2006r. - 2789,89 zł), od wartości dochodu obliczasz 19% podatku (jeżeli nie wpadniesz w II, III lub IV próg podatkowy, bo tam jest odpowiednio 30, 40 i 50%) minus 530 zł 08 gr (ulga roczna, 44,17zł miesięcznie) i wynik uiszczasz jako podatek.

Taki mały apel! Niech w sprawie podatków wypowiadają się osoby znające się w temacie!

Jaki podatek 50%? Skąd Ty wziąłeś takie dane?

http://podatki.difin.pl/

Jakie podatki w 2007 roku?

Jeszcze przez dwa lata będziemy się rozliczać z fiskusem wedle trzech obowiązujących teraz stawek PIT: 19, 30 i 40 proc.

PS: Statystycznie biorąc to przeciętny Polak pracuje 6 miesięcy na podatki, a pozostałe 6 miesięcy na siebie...ale nie ma czegoś takiego jak 50%-owy podatek (sam prowadzę DG)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta osoba, ze względu na to, że jest właścicielem konta Google Adsense, ewentualnie płaci podatek.

Dochód z Adsense w złotówkach (według tego co otrzymałeś z Google na konto bankowe brata) doliczasz do dochodów Ojca w rocznym rozliczeniu PIT 37 (bo nie prowadzi DG, czyli rozlicza się jako osoba fizyczna).

Błagam nie pisz bzdur bo ktoś posłucha i będzie mieć problem.

Co do tego kto płaci - nie wypowiem się - sprawa jest dosyć zagmatwana i generalnie to był zły pomysł z takim kombinowaniem. Przychód jest owszem Ojca w tym przypadku, natomiast ewentualna kontrola zacznie od posiadacza rachunku ;)

W każdym razie wracając do meritum i błędów:

- nie ma stawki 50%

- nie PIT 37 tylko PIT 36 w tym przypadku

- konieczność płacenia zaliczek i odpowiednie zeznanie miesięczne (afair PIT-5)

- 530 zł to nie ulga, nie miesięczna tylko konsekwencja kwoty wolnej od podatku. PITa składa się nawet jeśli kwoty nie przekroczyłeś, chyba że przychód w roku jest równy 0.

Podkreślę również pewne ryzyko, że regularne wpływy z adsense mogą być zakwalifikowane jako działalność zarobkowa prowadzona w sposób zorganizowany i ciągły co oznacza potencjalnie konsekwencje za prowadzenie takowej bez DG. Można się przed tym zabezpieczyć posiadając odpowiednią interpretacje, jednak z tego co pamiętam od 1 stycznia 2007 USy już takowych nie wystawiają - pozostaje tylko wniosek o interpretacje przepisów do MF (coś mi w głowie kołacze kwota 75 PLN za wniosek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi