tancerzekek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Chciałbym wyczyścić zasilacz z kurzu, rozkręcę go i przedmucham sprężonym powietrzem... możliwe też że będę dotykał niektórych elementów wewnątrz, pytanie: czy powinienem dla bazpieczeństwa mojego zasilacza i mojej własnej osoby odczekać jakiś czas po odłączeniu zasilacza z sieci? Jeżeli tak to jak długo? Nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się że niektóre elementy jak kondensatory gromadzą energię która ewentualnie, w końcu zniknie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Na wejściu jest kondensator, na którym w czasie pracy jest ok 300VDC, po odłączeniu jeszcze przez chwilę utrzymuje napięcie. Jak wyjmiesz zasilacz zewrzyj kabel czarny z zielonym, wtedy zasilacz się włączy i do końca rozładuje. Żeby Cię kopnęło musiałbyś dotknąć od strony lutów, ale bezpieczeństwa nigdy za wiele! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 minuta i po sprawie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...