spartakus Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Witam. Chcę przewodowo połączyć 4 komputery, chodzi o grę przez LAN. Czego, oprócz kabli Ethernet będę potrzebował? Czy to musi być router, czy po prostu jakiś hub/switch (czym to się w ogóle różni?). Jaka byłaby cena takiego urządzenia? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost2k7 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 potrzebujesz switcha, używany ale jednej z najlepszych firm, który nie powinnien cie żawieść cena:45 zł http://allegro.pl/item158590704__okazja_3c..._wyprzedaz.html potem tylko ustawienia sieciowe w kartach np. IP 192.168.0.1 do 192.168.0.4 maska: 255.255.255.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spartakus Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ok a czy za pomocą routera też można stworzyć sieć lan ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Jeżeli posiada wbudowany switch to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spartakus Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Jeżeli posiada wbudowany switch to tak. A czy ten modem go posiada? Edimax AR-7064g+A. Jakoś nie widzę nigdzie słowa "switch", więc może jeszcze jakoś inaczej się to nazywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Tak, bo posiada 4 porty Fast Ethernet RJ-45. Edytowane 2 Lutego 2007 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spartakus Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Pomocy! Posiadam ww. router, 2 komputery (jest u mnie kolega który przez pół Warszawy targał swój sprzęt), 2 kable ethernet i NIE MOGĘ stworzyć sieci lan ! Jestem wściekły bo niby to takie proste a my nie możemy się połączyć. Router jest podłączony do gniazdka elektrycznego, do gniazdka telefonicznego i dwoma kablami do obu komputerów. Niestety dalej nie wiemy co robić, komputery się chyba nie widzą i nie możemy w nic zagrać. Czy ktoś łaskawy mógłby mi krok po kroku napisać co i jak?? Chodzi też o czas, bo kumpel się niecierpliwi, a zaraz przyjdzie kolejny (czyli chodzi o łączenie trzech komputerów za pomocą routera). Pozdrawiam i BARDZO proszę o pomoc ! EDIT: Router sam w sobie jest raczej sprawny, oba komputery mają dostęp do internetu (neo) ale siebie nawzajem to już nie widzą... EDIT 2: Na obu komputerach zainstalowany jest XP Edytowane 2 Lutego 2007 przez spartakus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) witam a jak adresy? grupa robocza? konfiguracja sysa? Edytowane 2 Lutego 2007 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spartakus Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 witam a jak adresy? grupa robocza? konfiguracja sysa? Grupa robocza na obu taka sama: DOM (przypadek) Adresy... jeśli ci chodzi o Połączenia sieciowe>Właściwości poł lokalnego>Protokół internetowy TCP/IP>Właściwości - czytałem, że na jednym komputerze należy w adresie wpisać 192.168.0.1 a na drugim 192.168.0.2 (maski automatycznie się wypełniają). Jak tak wpiszemy to zrywa się połączenie z internetem, ale w grze (Warcraft 3 dla przykładu) nadal się nie widzimy. A jeśli chodzi o konfigurację to o co konkretnie pytasz? Mój to XP PRO a kolegi XP HOME. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) witam pusc pinga do 1 od 2 i do 2 od 1 jak pojda to dalej napisze P.S. zostaw DHCP wlaczone Edytowane 2 Lutego 2007 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spartakus Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) tak to wygląda EDIT: A co z tym DHCP? Gdzie to ustawić? Edytowane 2 Lutego 2007 przez spartakus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 witam no miales 2 pingi zrobic :P ale ok macie juz polaczenie teraz konfig sysa... i tu za duzo pisania tu jest link: http://banita.pl/konf/smbudostwinxp.html P.S. no i zobaczcie FW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spartakus Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 już wszystko działa!!!! wielkie dzięki za pomoc naprawdę jestem(śmy) wdzięczni, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...