Skocz do zawartości
Camis

Internet W Gts Energis Dla Klientów Tp

Rekomendowane odpowiedzi

w końcu, dzisiaj zamawiam ten necik ... ale sam ( wczesniej myslalem o dzieleniu )

Biore 512 na 2 lata i mam nadzieje ze dlugo nie bede czekal, ale mam tez kilka pytan:

1. Czy ten modem za 1zl ( speedtouch ) bedzie dobry ( w sensie nie bedzie sie rozłączał + bedzie mial mozliwosc otwierania/zamykania portow ) ?

2. Jesli ten modemik jest beznadziejny, to jaki powinienem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ( prosze o w miare tanie propozycje ).

3. Czy aktywacja wynosi 10, czy 100zl ?

Edytowane przez ZipQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam właśnie zamawiać neta do siebie. 1Mb dzielone z sąsiadem. Biurokracja w Netii mnie zraziła i nie chce mi się aż tyle czekać na rozpoczęcie postępowania, a siedzibę multimo mam u siebie w miejscowości. Myślicie że uda się to załatwić w przeciągu 2 tygodni? Dodam, że nie mam w tej chwili neo ani nic innego..

No i podstawowe pytanie, które powinienem był zadać na samym początku: opłaca się? Z końcem czerwca kończy się aktualny regulamin tp, czyli będą obniżki.. tylko jak duże :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze duzo nie pomoge, ale z dzisiejszej rozmowy przez telefon z konsultantką dowiedziałem się, ze zamówienie przez internet trwa od 14 do 30 dni ... dla mnie to beznadziejnie, poniewaz umowa z aktualnym dostawca konczy mi sie za tydzien, wiec zostane ponad tydzien bez neta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz tydzień bez neta to będziesz mógł się cieszyć mi właśnie mija 46 dzień oczekiwania, ale to wszystko wina TP-sa bo odrzuciła już dwa razy pismo od Multimo o udostępnienie kabli sprawa jest w UOK i UOE jestem wk ontakcie z tymi instytucjami i liczę, że pomogą w walce z tą bandą Telepsiarni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy ten modem za 1zl ( speedtouch ) bedzie dobry ( w sensie nie bedzie sie rozłączał + bedzie mial mozliwosc otwierania/zamykania portow ) ?

to jest modem a nie router, jego jedyna funkcja jest polaczenie ciebie z multimo i rozlaczenie, innych funkcji nie posiada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie cos mi sie pomylilo xD

A co do neta ... po ostatniej rozmowie z konsultantka 2 dni temu, nic sie nie dzieje ... ani listu nie dostalem ( z umowa ) ani nic maila ze cos "sie dzieje" ... wiec postanowilem napisac do nich ( wczoraj napisalem ) i dalej nic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoniłem dzisiaj na infolinie, miła pani poinformowała mnie o promocji przy zamawianiu przez internet. Skusiłem się, zawsze to dwa miesiące tańsze, a nie jeden.

Złożyłem zamówienie przez stronę internetową, w ciągu 2 dni mają potwierdzić :). Zobaczymy, czy się wyrobią w te 28 dni... W każdym razie ja nie dam sie wodzić za nos i będę kontaktował się z każdym urzędem i organizacją, która tylko będzie w stanie mi pomóc :). UKE podobno jest bardzo pomocne, bo ostatnio coś lubią się z TP procesować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie umowa przyszla po tygodniu na maila ( tydzien po rozmowie z konsultantka ), a 2 dni po tym jak dostalem umowe na neta, otrzymalem to samo tylko wydrukowane, w liscie od multimo ( + koperta do odeslania ). Podpisalem, wypelnilem i wyslalem ( tydzien temu ) ... i jak narazie cisza.

Takze zamawialem przez internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że nie odezwali się w ciągu tych obiecanych dwóch dni od razu do nich zadzwoniłem i przypomniałem im o moim zamówieniu. Pani obiecała, że zadzwonią dzisiaj w godzinach popołudniowych.

Nie mam zamiaru się pieprzyć ani z nimi, ani z telekomunikacją. UKE ostatnio się nawet skarżyło na małą ilość zgłoszeń o opieszałości i utrudnieniach ze strony TP.

A jako, że dzisiaj zrywam umowę ze starym providerem i internet będę miał jeszcze przez niecały miesiąc, zrobię wszystko, żeby Multimo działało u mnie nie później niż za 28 dni (tak jest podane w regulaminie). Jeśli się nie wyrobią, zaczekam jeszcze tydzień i nie mam zamiaru czekać ani dnia dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam router Speedtouch 546 chyba w wersji 5 bo routerek ma juz 2 lata i byl kupywany razem z neo wiec posiada firmware TP.Mam pytanie czy bedzie na nim dzialac multimo ? Pytam co z tego co wiem to miedzy neo a multimo jest tylko różnica w enkapsulacji neo-PPPoA VCMUX multimo:PPPoE LLC i wlasnie mam watpliwosci czy na firmware tp da sie uruchomic multimo.Co prawada znalazlem w ustawieniam routera schemat pppoe.tpl-->Routed PPPoE - DHCP - NAPT ale nie wiem czy na nim jest LLC. W specyfikacji technicznej nie ma nic na ten temat.

Z gory dzieki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

merafil, o to sie spytaj w dziale z sprzętem sieciowym

A co do multimo ... u mnie cisza, ale liczę ze sie wyrobią w ciągu tych 28 dni, bo jak nie to zostanę długo bez neta ( aktualnie minęło 10 dni od odesłania umowy ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dzwoniła do mnie konsultantka z GTS Energis w sprawie neta Multimo, a dokładniej w sprawie umowy. Odesłałem im umowę 11 dni temu, a do nich jeszcze nie dotarła ( nie ma to jak liczyć na PP ... ). Powiedziała też, ze jak tylko otrzymają umowę, to licząc od tego dnia, dodać 14 dni ( roboczych ... ; dla tp sa ) i w ciągu kolejnych 5 dni dostarczą sprzęt do podpięcia.

Więc sobie jednak długo poczekam ...

ps jakbym wiedział, to bym wysłał priorytetem, a nie tym listem który był dołączony do umowy ...

Edytowane przez ZipQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od miesiąca mam Multimo (opcje 1mb na 12 miechów) i szczerze mówiąc jest bardzo dobrze :). Transfery stabilne, pingi w grach również, nie padło ani na minutę. Ogólnie załatwianie spraw z umową, podłączeniem etc. zajęło ok. 2,5 tygodnia.

Jak dla mnie to najlepsza oferta na rynku.

EDIT:

Jestem w strefie 084

Edytowane przez ^goku^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolałem pominąć papranine z pocztą polską i zamówiłem w salonie (na 2 dni przed promocją netii :mad: ). Ten tańszy miesiąc jakoś odżałuję. 2 dni od złożenia wniosku podpisałem umowę i od razu była u nich, nie ma możliwości żeby przepadła po drodze ;) Od tamtej pory już ponad tydzień czekam cierpliwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ainaruth, jeśli wszytko pójdzie wg schematu, jakim informują każdego klienta, to zostało Ci jeszcze max 2 tygodnie czekania ( licząc od otrzymania przez nich umowy: 2 tygodnie dla tp, na udostępnienie linii +około 3-4 dni czekania na otrzymanie zestawu instalacyjnego ).

W moim przypadku jeszcze nie wiem ile mam czekać, ale dzisiaj mam zamiar do nich przedzwonić i się dowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj minie drugi miesiąc jak czekam na Multimo i cisza w eterze TP-sa cały czas blokuje zgłosiłem do UKE i tam też cisza także chyba się nie doczekam.

Kolego, jak brakuje wolnych portów na centrali/szafie onu albo jesteś na pcmce albo chcesz np 6 MB a nie ma warunków to nawet UKE Ci nie pomoże. Nie myśl sobie, że UKE traktuje Cię jak kolege i zaraz Ci pomogą. Papierek leży na jednej wielkiej kupce razem z innymi papierami i tyle.

edit literówka

Edytowane przez apofiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, jak brakuje wolnych portów na centrali/szafie onu albo jesteś na pcmce albo chcesz np 6 MB a nie ma warunków to nawet UKE Ci nie pomoże. Nie myśl sobie, że UKE traktuje Cię jak kolege i zaraz Ci pomogą. Papierek leży na jednej wielkiej kupce razem z innymi papierami i tyle.

edit literówka

Kolego tak się składa, że miejsce na szafie jest bo wcześniej korzystałem z neostrady, a wcześniej po 2 tygodniach na tą samą szafę podpieli do multimo sąsiada, który neo nie miał wcale i nie chce 6 mbit tylko 2 mbit czyli to samo co miałem w TPSA. Nie rozumiesz jednego TPSA pierwszy raz odmówiła bo rzekomo jestem z nią związany umową o SDI (skończyła się w roku 2003) po przesłaniu jeszcze raz kopi rezygnacji z SDI i Neostrady cisza w eterze, a mają gnoje 2 tygodnie żeby przynajmniej wydac opinie o możliwości podłączenia. W tym samym czasie 5 telefonów czy nie chce neo podłączyc więc mi tu nie p%##@ o jakiś problemach bo ewidentnie łamią moje prawa konsumenckie i co mam siedziec cicho i dac się robic w balona ??

PS. O tym, że za lipiec naliczyli mi ryczałtem ponad 200 zł za neostradę, którą rozkrosowali dokładnie 15 maja nawet nie wspominam.

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla wyjaśnienia na szafie ONU nigdy nie było możliwości SDI. A to, że sąsiad dostał wcześniej nie ma różnicy bo warunki dostał dużo wcześniej. Jesli zrezygnowałeś do 15 lutego bo zmieniłeś operatora to mogą ci nie dać neo w promocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj rano, przypomniałem sobie o neciku i zadzwoniłem do BOK-u . Dowiedziałem się, że linia jest przygotowana pod internet, a zestaw instalacyjny został przekazany firmie kurierskiej dnia 20 lipca, więc w tym tygodniu będę już na internecie Multimo ;]

EDIT

Paczkę już odebrałem i koło 15 przechodzę na Multimo ^^

Edytowane przez ZipQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ZipQ: Możesz mi napisać mniej więcej ile trwał okres od momentu gdy GTS dostał od Ciebie umowę do dnia dzisiejszego? Miałeś może wcześniej Neostrade lub inne łącze od TP?

Pytam, bo dowiedziałem się dzisiaj od pani konsultantki, że okres 14 dni roboczych jest okresem MINIMALNYM i nie ma możliwości, żeby TP wcześniej przygotowało dla mnie linie. A w takim wypadku pozostanę bez internetu przez długi czas a potrzebuję go do pracy, ponieważ pracuję w domu.

No i muszę mieć jakiś argument dla UKE, żeby zajęli się moją sprawą, gdyby TP była opieszała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, umowę otrzymali dnia 13 lipca ( jak się dowiedziałem z kolejnej rozmowy z konsultantką ), a 20 lipca przekazali zestaw instalacyjny kurierowi, który dzisiaj mi to dostarczył. Zrobiłem wszystko co było napisane w instrukcji i jak narazie internet działa bosko ( pomimo że wcześniej korzystałem także z prędkości 512 - tylko że z Vectry ).

Tutaj wynik z poprzedniego neta:

Dołączona grafika

A tutaj z nowego:

Dołączona grafika

A co do wcześniejszego pytania o to, czy miałem neo lub inne net na liniach tpsa - nie, nie miałem.

Edytowane przez ZipQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo, to genialnie, bo potrzebuję informacji jak on działa z Multimo.

Możesz napisać skąd jesteś, zapingować do www.purepc.pl, www.wp.pl oraz www.yahoo.com i podać wyniki (min, średni, max)?

Normalnie już tyle dla mnie zrobiłeś, że jak Cię kiedyś spotkam to masz darmowego browara :].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem z Krosna ( Podkarpacie ), a tutaj wyniki pingów o które prosiłeś:

Badanie www.purepc.pl [91.121.8.114] z użyciem 32 bajtów danych:Odpowiedź z 91.121.8.114: bajtów=32 czas=65ms TTL=55Odpowiedź z 91.121.8.114: bajtów=32 czas=66ms TTL=55Odpowiedź z 91.121.8.114: bajtów=32 czas=63ms TTL=55Odpowiedź z 91.121.8.114: bajtów=32 czas=65ms TTL=55Statystyka badania ping dla 91.121.8.114:	Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:	Minimum = 63 ms, Maksimum = 66 ms, Czas średni = 64 ms

Badanie www.wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=29ms TTL=122Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=28ms TTL=122Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=27ms TTL=122Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=28ms TTL=122Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:	Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:	Minimum = 27 ms, Maksimum = 29 ms, Czas średni = 28 ms

Badanie www.yahoo-ht3.akadns.net [87.248.113.14] z użyciem 32 bajtów danych:Odpowiedź z 87.248.113.14: bajtów=32 czas=68ms TTL=56Odpowiedź z 87.248.113.14: bajtów=32 czas=83ms TTL=56Odpowiedź z 87.248.113.14: bajtów=32 czas=68ms TTL=56Odpowiedź z 87.248.113.14: bajtów=32 czas=69ms TTL=56Statystyka badania ping dla 87.248.113.14:	Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:	Minimum = 68 ms, Maksimum = 83 ms, Czas średni = 72 ms

Browca nie odmówię ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to jednak prawda, że ten modem 'ogranicza'. Na radiówce mam lepsze pingi, co prawda co jakiś czas u mnie skaczą, ale gdy są stabilne to są niższe. Kiedyś ktoś tutaj robił porównanie modemów i okazało się, że lepszy modem daje nawet o 10ms niższe pingi.

No ale jak za złotówkę to i tak jest dobrze. Jak mi to będzie przeszkadzać to zmienię modem na lepszy.

Jeszcze raz dziękuje za informacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi