komoornik Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Witam Początkowo miałem proca Sempron 2200+ i płytę K7vT4A PRo. Wszystko chodziło stabilnie na FSB 225. Teraz mam możliwość zmiany płyty i proca. I się zastanawiam czy ten Athlon pójdzię na FSB 225 na tym ASRocku ? ( ten sempron i ten athlon mają standartowo FSB 166 ) Wiem że na A7V8X-X max to FSB 200. I teraz: wybrać Asusa czy ASrocka? Asus ma większą regulację napięcia, ale co mi z tego jak chodzi sobie na FSB 200 z tym athlonem bez zmiany napięcia. ASRock powinień obsłużyć FSB 225, ale ma mniejszą regulację napięcia ( +5 lub +10% ). pozdro Edytowane 29 Stycznia 2007 przez komoornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Asus zdecydowanie lepszy będzie. Chociaż raczej szukał bym czegoś na nForce 2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komoornik Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) No właśnie nie wiem. Próbowałem zrobić mobile z tego proca i lipa. Więc zostaje mi tylko FSB. Na Asusie max 200 FSB, dalej dysk zgubił partycje. Ten Asus to jednak lipa ;/ Na ASRocku przy sempronie osiągnąłem FSb 225. Barton jest z dobrej serii więc może pójdzie chociaż na FSb 220 ? W sumie niepotrzebnie zmieniałem płytę i proca. Mogłem zmienić samego proca ;/ Jutro podmienie chyba płytki. pozdro p.s. ponawiam pytanie: Zastanawiam czy ten Athlon pójdzię na FSB 225 na tym ASRocku ? ( ten sempron i ten athlon mają standartowo FSB 166 ) Edytowane 29 Stycznia 2007 przez komoornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Chyba trochę za późno piszę :) - ten Asus (USRUS ;)) jak i jego następca (A7V600-X) to największy szajs, jaki wyszedł na chipsetach VIA KT400/600 - trzeba było zostać przy ASRocku, te modele na VIA KT400A to chyba jedne z najbardziej udanych tej firmy. Tak wogóle to nie przekraczaj 183-185MHz na Asusie, bo przy dłuższej pracy z takim FSB dyski mogą ci wykorkować (ASUS w przeciwieństwie do ASRocka nie ma dzielnika 1/6). EDIT: ASRock (zależnie od egzemplarza płyty) kończy się przy FSB 200-210MHz. Edytowane 29 Stycznia 2007 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komoornik Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Nie za późno, bo obie płyty i proce mam w domu ;] Apropo mój egzemplarz ASRocka ma według CPU-Z chipset KT600 ( podobno był instalowany pod koniec produkcji ). Sprawdzę to jeszcze jak będe wymieniał radiator. pozdro Edytowane 29 Stycznia 2007 przez komoornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 u mnie też pokazuje że to KT600 a płyta ni cholere nie chce zmienić dzielnika :/ co dziwne jak przestawie samo FSB w biosie na 200 to wstaje a jak ustawie zworkami to sie nie chce podnieść :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komoornik Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) U siebie FSB 200 mam ustawione zworkami. Na sempronie, po zwiększeniu napięcia o 10% uzyskałem FSB 225 ( mogłobyć i więcej, gdyby nie słaba pamięć ). pozdro EDIT Czy FSB rzędu 225 na tym ASRocku jest bezpieczne dla innych elementów komputera ? (np. dysk ) Edytowane 30 Stycznia 2007 przez komoornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Ja bym raczej nie przekraczał 220MHz - chyba że masz dysk Samsung Spinpoint - one spoko łykają PCI 38-39MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komoornik Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) No właśnie dysk mam w sumie dobry: Samsung SP2514N. Tylko po tym jak na Asusie przekroczyłem FSB 200 dysk się lekko posypał i musiałem zrobić format. A teraz przy FSB 225 na tym ASRocku komp wogole nie wstal, a przy 220 dysk wyłączył się i włączył po paru sekundach. Zastanawiam się czy trwale nie uszkodziłem dysku. ;/ pozdro EDIT I chyba rzeczywiście się popsuł ;/ Po paru próbach, wyłącza się i resetuje kompa. Muszę go oddać do serwisu. Edytowane 30 Stycznia 2007 przez komoornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...