Skocz do zawartości
komoornik

Amd Athlon Xp Barton 2500+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Początkowo miałem proca Sempron 2200+ i płytę K7vT4A PRo.

Wszystko chodziło stabilnie na FSB 225.

Teraz mam możliwość zmiany płyty i proca.

I się zastanawiam czy ten Athlon pójdzię na FSB 225 na tym ASRocku ? ( ten sempron i ten athlon mają standartowo FSB 166 )

Wiem że na A7V8X-X max to FSB 200.

I teraz: wybrać Asusa czy ASrocka?

Asus ma większą regulację napięcia, ale co mi z tego jak chodzi sobie na FSB 200 z tym athlonem bez zmiany napięcia.

ASRock powinień obsłużyć FSB 225, ale ma mniejszą regulację napięcia ( +5 lub +10% ).

pozdro

Edytowane przez komoornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wiem.

Próbowałem zrobić mobile z tego proca i lipa.

Więc zostaje mi tylko FSB. Na Asusie max 200 FSB, dalej dysk zgubił partycje. Ten Asus to jednak lipa ;/

Na ASRocku przy sempronie osiągnąłem FSb 225. Barton jest z dobrej serii więc może pójdzie chociaż na FSb 220 ?

W sumie niepotrzebnie zmieniałem płytę i proca.

Mogłem zmienić samego proca ;/

Jutro podmienie chyba płytki.

pozdro

p.s.

ponawiam pytanie:

Zastanawiam czy ten Athlon pójdzię na FSB 225 na tym ASRocku ? ( ten sempron i ten athlon mają standartowo FSB 166 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba trochę za późno piszę :) - ten Asus (USRUS ;)) jak i jego następca (A7V600-X) to największy szajs, jaki wyszedł na chipsetach VIA KT400/600 - trzeba było zostać przy ASRocku, te modele na VIA KT400A to chyba jedne z najbardziej udanych tej firmy. Tak wogóle to nie przekraczaj 183-185MHz na Asusie, bo przy dłuższej pracy z takim FSB dyski mogą ci wykorkować (ASUS w przeciwieństwie do ASRocka nie ma dzielnika 1/6).

EDIT:

ASRock (zależnie od egzemplarza płyty) kończy się przy FSB 200-210MHz.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za późno, bo obie płyty i proce mam w domu ;]

Apropo mój egzemplarz ASRocka ma według CPU-Z chipset KT600 ( podobno był instalowany pod koniec produkcji ). Sprawdzę to jeszcze jak będe wymieniał radiator.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie FSB 200 mam ustawione zworkami. Na sempronie, po zwiększeniu napięcia o 10% uzyskałem FSB 225 ( mogłobyć i więcej, gdyby nie słaba pamięć ).

pozdro

EDIT

Czy FSB rzędu 225 na tym ASRocku jest bezpieczne dla innych elementów komputera ? (np. dysk )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dysk mam w sumie dobry: Samsung SP2514N.

Tylko po tym jak na Asusie przekroczyłem FSB 200 dysk się lekko posypał i musiałem zrobić format.

A teraz przy FSB 225 na tym ASRocku komp wogole nie wstal, a przy 220 dysk wyłączył się i włączył po paru sekundach.

Zastanawiam się czy trwale nie uszkodziłem dysku. ;/

pozdro

EDIT

I chyba rzeczywiście się popsuł ;/ Po paru próbach, wyłącza się i resetuje kompa.

Muszę go oddać do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...