Skocz do zawartości
Diverse

Dorobienie Topu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nabyłem drogą kupna Abadona na GPU z wkręconymi złączkami 10/12 licząc, że bez problemu je wykręcę i zastąpię je 8/10, jednak, jak się okazało, wklejone były jakimś klejem i przy siłowaniu się z nimi klej puścil, wcześniej jednak puściła pleksi topu :mur: .

Mam więc lekki problem. I tu pojawia się oje pytanie :) : Czy byłby ktoś skłonny, oczywiście odpłatnie wykonać jakiś substytut oryginalnego topu(+ jakaś zapinka do karty) i w jakiej orientacyjnej cenie? Jest to na razie tylko niezobowiązujące pytanie, bo czekam na odpowiedź od X4PRO, czy nie zostały im jakieś zbędne topy(ale nawet jeśli tak, to fajnie byłoby mieć jedyny w swoim rodzaju :) ).

Pozdrawiam

P.S. Chyba zanim sprawa nie zostanie rozwiązana wyślę spód do Samhaina do poniklowania :D .

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, nabyłem drogą kupna Abadona na GPU z wkręconymi złączkami 10/12 licząc, że bez problemu je wykręcę i zastąpię je 8/10, jednak, jak się okazało, wklejone były jakimś klejem i przy siłowaniu się z nimi klej puścil, wcześniej jednak puściła pleksi topu :mur: .

Mam więc lekki problem. I tu pojawia się oje pytanie :) : Czy byłby ktoś skłonny, oczywiście odpłatnie wykonać jakiś substytut oryginalnego topu(+ jakaś zapinka do karty) i w jakiej orientacyjnej cenie? Jest to na razie tylko niezobowiązujące pytanie, bo czekam na odpowiedź od X4PRO, czy nie zostały im jakieś zbędne topy(ale nawet jeśli tak, to fajnie byłoby mieć jedyny w swoim rodzaju :) ).

Pozdrawiam

P.S. Chyba zanim sprawa nie zostanie rozwiązana wyślę spód do Samhaina do poniklowania :D .

Witaj

Mam zamiar ten sam motyw zrobić co ty: wyminić choinki na szybkozłączki. Aż tak klej trzyma, że pleksi pękła?

To w jaki to sposób wykręcić nie uszkodzając topu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymał jak cholera, ale poszedłem do garażu, włożyłem go w imadło i próbowałem wykręcić kombinerkami, najpierw doszło do tego, że zmiażdżyłem złączkę, potem ją złamałem, a potem kręciłem za kikut, ale top pękł na 3 części :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie podejrzewam cię że masz 2 lewe ręcę :lol: ale wykręcałem masę złączek z różnych bloków co były na silikonie i na szczęście do tej pory wszystko ok :gitarzysta2:

Tylko używałem odpowiednich kluczy... kombinerki mogą być narzędziem zbrodni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj producenta bloku. Może mu się uchowały jeszcze jakies topy (w co wątpię).

2489048[/snapback]

Jest to na razie tylko niezobowiązujące pytanie, bo czekam na odpowiedź od X4PRO, czy nie zostały im jakieś zbędne topy(ale nawet jeśli tak, to fajnie byłoby mieć jedyny w swoim rodzaju :) ).

Ladnie to wykombinowal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już rozmawiałem z Maniakalnym, więc jak coś, to go poproszę, pomyślę jezcze tylko nad kształtem topu.

Jakim kluczem? Nie było tam żadnego tego ośmiokąta( :) ) do przyłożenia klucza, to nie była obrotowa, tylko zwykła kątowa. Ona nie była na sylikonie, tylko kleju, myślałem, czyby go jakimś rozpuszczalnikiem, czy innym chemicznym cholerstwem potraktować, ale uznałem, że albo bym wgryzł się w miedź, albo top przytopił czymś mocniejszym. Nie dało się jej wykręcić, uwierzcie mi :) . Specjalnie po nim nie płakałem, jednak odsuwa to zwodowanie grafiki :| . Takk przy okazji, ma ktoś pod ręką jakiś ciekawy projekt topu? Na 4 punktowe mocowanie gf78, gwint w zasadzie obojętnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki gwintownik potrzebujesz ?? 3/8 czy 1/4 ?? hehe ja jak poszedlem po 3/8 to tez ladnie podziekowalem wyszedlem ze sklepu i wpadlem w polewe ....

potrzebuje 1/4" od razu bym sobie nagwintował kilka topów

ceny nowych gwintownikow sa jakie są i wcale nie ejst to dziwne. za dobry sprzet trzeba zapalacic, wiec gwintownikow nie kupuje sie w sklepach ;) zreszta stare gwintowniki sa najlepsze.

to gdzie kupić ?? :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Ale Ty chyba potrzebujesz gwintownik do gwintu rurowego walcowego (symbol G)

własnie, sam bym się pare razy juz na to nadział.. na giełdzie samochodowej raz miałem kupic taki rurowy 1/4" od dziada za 15zł ale niefart sprawił ze kase przedymałem na cos innego dokłądnie 10 minut wczesniej...

W sklepie za nowy zaspiewali mi 86zł brutto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi