Skocz do zawartości
s0named

Komp Startuje, A Monitor Czarny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj jeszcze dzialalo wszystko jak trzeba, ale dzis rano gdy odpalilem kompa, monitor jest czarny i widnieje napis; Monitor is working, check signal cable.

Probowalem przekladac RAMy w inny slot, podlaczyc jeszcze raz dyski, restartowac bios (mialem podkreconego Semprona @754 na plycie Gigabyte K8NS).

Moje RAMy to Twinmosy 512 DDR 400mhz, zasilacz Fortron 350W, a grafika 4Ti.

Przy podlaczaniu monitora zauwazylem ze jeden z pinów w kablu jest przekrywiony, wyprostowałem go jakąś blaszką. Czy to moze byc powod?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skombinuj inną karte graficzną i ją podłącz bo zapewne ona jest problemem. Może być jeszcze płyta główna, probesor oraz pamięci lub poprostu slot na AGP/PCI-E nie łączy. Spróbuj nim poruszać. Oczywiście przy wyłączonym kompie.

Jeśli Ci się blaszka przekrzywiła i ją naprostowałeś (nie ułamałeś) to powinno być z twoim kablem wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej jest coś z kablem od monitora lub kartą grafiki jak jest napis :

Monitor is working, check signal cable

reszty kompa bym do tego nie miaszał bo przynajmniej u mnie na monitorze ten napis znika jak podłącza jakąkolwiek karte nawet jak niejest podłączona do mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze jak by uwalony byl ram, proc lub plyta, to ekran bylby czarny i nie byloby napisu "Check Cable...". W takim wypadku, to raczej na 99% grafa, monitor lub kabel od monitora, ze wskazaniem na karte graficzna. W kazdym badz razie cos w tych okolicach :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glosniczka niestety nie moge znalezc :P

Widac, ze komp niby startuje, ALE DIODA DYSKU NIE MIGA I JAK WIDAĆ WINDOWS SIE NIE ŁADUJE.

Postaram sie sprawdzić na jakiejs innej grafice.

Pozdrawiam i dzieki za posty.

EDIT: znalazłem w szafie starego GF 2 MX400 :P zaraz sprawdze na tej karcie i wyedytuje posta

EDIT2: na GF 2 jest tak samo, wiec to napewno nie karta, kabel od monitora chyba też nie, bo monitor się wyłączał i włączał kiedy przekładałem ten kabel do innych kart

Co jeszcze sprawdzić?

Edytowane przez s0named

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo sie stalo z moim Abitem St6, wszystko niby dzialalo a obrazu jak nie bylo tak nie ma do tej pory. Tez przestal pokazywac obraz i nie migala dioda od dysku ani nic a glosnik nie piszczy. Sprawdz czy piszczy glosnik a jak nie masz to podstaw pod inna obudowe i sprawdz. Bo jak nie bedzie piszczec to padla plyta albo bios <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym radził sprawdzić jeszcze procesor. Kiedyś jeszcze w czasach sA składałem kompa na Duronie 1,4 i też nie chciał odpalić. Sprawdziłem więc wszystko po kolei, i na samym końcu okazało się że to procek był walnięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondensatory są ok :)

Znalazłem głosniczek i po podłączeniu go i włączeniu kompa robi takie "piiiiii" przez 2 sekundy, potem 4 sekundy przerwy i znów, i tak w kółko :P

wg poradnika na forum wychodzi na to ze jest cos z ramem

1 długi dźwięk - błąd pamięci

1 długi, 2 krótkie dźwięki - błąd parzystości RAM

1 długi 2 krótkie dźwięki - błąd karty graficznej

Ciągły dźwięk błąd pamięci RAM lub karty graficznej.

Edytowane przez s0named

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM tez dziala :) sprawdzalem na innym kompie i sprawdzalem inny ram na swoim kompie wiec pamiec odpada ;]

napewno nie jest to RAM i grafika

procesor, mobo albo zasilacz

problem w tym ze nie mam mozliwosci sprawdzenia u kogos mojego semprona @ 754 i k8ns.

mozna zrobic to w jakis inny sposob?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie... wyjalem proca, wyprostowalem dwie nozki, wlozylem, wszystko podlaczylem i teraz wogole nie chce startowac - tak jakby przeplywu pradu nie bylo ;]

Ja mialem taka przypadlosc, jak zasilaczowi sie prad skonczyl, tylko, ze wlasnie startowal z czarnym ekranem, procesor szczegolnie na s754 trudno zepsuć, tez mialem przypadek, ze przez rozbieranie procka ale to na socket A, go ukruszylem, ale to inna bajka. Niestety nie zdiagnozujesz póki nie popodmieniasz podzespołów chyba raczej nie dowiesz sie co jest ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem to samo, skończyło się na wymianie Procesora i Płyty GŁównej.

Ramy też wchodzą w grę jednak sądzę żę to wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to samo w nowym kompie :( (pomarańczowy z podpisu). Karty nowej jeszcze nie ma, więc wsadziłem starą - cały czas na monitorze świeci się dioda pomarańczowa, a wszystko chodzi, nawet wiatrak na grafice. Problem występuje z oboma slotami PCI-E. Procka nie mam jak sprawdzić, ale jest on od Pitera (selekt).

Cruciale chodzą normalnie w starym kompie, no już nie wiem, czemu ten nowy komp nie chce pokazać obrazu :( . Bios ustawiałem na domyślny mechanicznie i kupe to dało :cry: .

Czyżby zła płyta główna?

Edytowane przez mpConroe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem u znajomego w pracy, on podlaczyl i u niego bylo ok (podlaczal zasilacz, grafike, ram, mobo i procka). Wrocilem do domu, podlaczam a tu nadal tak samo jak wczesnie ;/

Probowalem na innym monitorze ale jest tak samo.

Blad w podlaczaniu? Watpie, bo nie tylko ja go u siebie podlaczalem, robili to tez inni znajomi i owszem, wlaczal sie, ale na monitorze nic nie bylo.

Pomocy bo juz nie mam sil :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi