Mr.Martin Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 w najnowszych sterach nvidi jest +50, w poprzednich było +25% a jeszcze wczesniej było defaultowo 1.00 to jak te % przeliczac na liczby ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 to jak te % przeliczac na liczby ?:) defaultowe ustawienie to jest 1.0=50%=25% (czyli = domyślna gamma monitora (zazwyczaj 2.2) w praktyce ,=<2.0) :):) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 defaultowe ustawienie to jest 1.0=50%=25% (czyli = domyślna gamma monitora (zazwyczaj 2.2) w praktyce ,=<2.0) :):) ) czyli skoro mam 50% (suwak w polowie) to oznacza ze Gamma jest ustawiona na 1.0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 (edytowane) czyli skoro mam 50% (suwak w polowie) to oznacza ze Gamma jest ustawiona na 1.0 ?gamma w sterownikach a gamma monitora to dwie rożne sprawy, w sterownikach jest tylko KOREKCJA gammy monitora jeżeli klikniesz w ustawieniach sterowników na default i suwak gammy jest na 50% to oznacza gamme defaultową monitora nie wiem jak to porównać do ustawień co podał EXT73, ja pisałem o sterach NVIDIA i ustawieniach gammy w XP: sterowniki 169.04 ustawienia default to gamma = 25%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych) sterowniki 169.21 ustawienia default to gamma = 50%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych) sterowniki 94.xxx ustawienia default to gamma = 1.0 (=gammie monitora 2.2 ) Edytowane 21 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 gamma w sterownikach a gamma monitora to dwie rożne sprawy, w sterownikach jest tylko KOREKCJA gammy monitora jeżeli klikniesz w ustawieniach sterowników na default i suwak gammy jest na 50% to oznacza gamme defaultową monitora nie wiem jak to porównać do ustawień co podał EXT73, ja pisałem o sterach NVIDIA i ustawieniach gammy w XP: sterowniki 169.04 ustawienia default to gamma = 25%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych) sterowniki 169.21 ustawienia default to gamma = 50%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych) sterowniki 94.xxx ustawienia default to gamma = 1.0 (=gammie monitora 2.2 ) to co zmienic lub nic nie zmieniac aby miec gamme 1.0 o ktorej kolega wyzej pisal ? (ale zaplatalem sie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 to co zmienic lub nic nie zmieniac aby miec gamme 1.0 o ktorej kolega wyzej pisal ? (ale zaplatalem sie)jezeli miał na myśli gamme 1.0 ze starszych sterowników to nic nie zmieniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e X t 7 3 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 jezeli miał na myśli gamme 1.0 ze starszych sterowników to nic nie zmieniać racja nic nie zmieniać ... tylko jedna ważna rzecz aby kolory były naprawdę na poziomie gamma 1.00 należy dać w OSD kolor->temperatura kolorów->kolor użytkownika ... a kolory wsio na 50 wtedy masz pewność, że masz 1.00 i obraz jest naprawdę bardzo dobry ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 racja nic nie zmieniać ... tylko jedna ważna rzecz aby kolory były naprawdę na poziomie gamma 1.00 należy dać w OSD kolor->temperatura kolorów->kolor użytkownika ... a kolory wsio na 50 wtedy masz pewność, że masz 1.00 i obraz jest naprawdę bardzo dobry ;) jak wybiore tryb sRGB to opcja KOLOR w osd monitora jest nieaktywna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Nie chce byc upierdliwy ale prosze, napiszcie cos o tym input lagu w tym monitorze. Na dniach musze sie zdecydowac na LCD i musze to wiedziec. Lubie sobie pograc online i nie chciałbym aby po kupnie monitora sie okazalo ze nie da sie grac. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Nie chce byc upierdliwy ale prosze, napiszcie cos o tym input lagu w tym monitorze. Na dniach musze sie zdecydowac na LCD i musze to wiedziec. Lubie sobie pograc online i nie chciałbym aby po kupnie monitora sie okazalo ze nie da sie grac. pozdro MVA nie ma znaczącego inputlagu, będzie standardowo w okolicach 15ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Dzieki za szybka odpowiedz :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 czy instalujecie sterowniki tego monitora (do Visty) ? czy owe steroniki wprowadzaja zmiany kolorow czy tylko jest to sterownik indyfikujacy model monitora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 planuje zakupic monitor i sie waham między lg l1953TR a benq FP93GP dodam ze nie toleruje efektu pyłu, ziarnistości na ekranie co podobno jest na benq przez zastosowanie matrycy antyodblaskowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e X t 7 3 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 jak wybiore tryb sRGB to opcja KOLOR w osd monitora jest nieaktywna racja my fault ! :blink: tak wybierasz standard a kolor jak napisałem i masz super obraz ;) Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla WSZYSTKICH w nowym roku ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 cholercia - mam wyraźny problem ze wzrokiem po kilkudziesięciu minutach pracy z tym monitorem. zwyczajnie przecieram oczy i mam takie dziwne uczucie jakbym nie mógł dokładnie skupić wzroku - (...) w pracy mam kontakt z różnymi panelami (same TNki) i choć może nie tak długi to jednak nie zauważyłem tego uczucia (tutaj już po 20 min czuję że coś jest nie tak). to normalne? ktoś ma podobne odczucia po przesiadce ze 100Hz CRT na MVA?wiec polecacie ten lcd? bo dochodze do wniosku ze kazdy TN jest duuuuuuuzo lepszy od tego benq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 wiec polecacie ten lcd?wszystko zależy dla kogo - dwie strony wcześniej znajdziesz polemikę na temat tego efektu. sam zdecyduj bo więcej niż tu już się raczej nie dowiesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 (edytowane) jak sie naczytalem o tym ze frc powoduje migotanie obrazu to zdecydowalem sie na 75% na benq benq fp93gp posiada moduł FRC? Edytowane 11 Stycznia 2008 przez lukasz54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 (edytowane) jak sie naczytalem o tym ze frc powoduje migotanie obrazu to zdecydowalem sie na 75% na benq benq fp93gp posiada moduł FRC? NIE - ale możesz się natknąć na negatywny skutek inwersji który ma chyba każdy LCD ... może dla mojego spokoju Ty nie pytaj co to jest .... wybacz limit cierpliwości for you wyczerpany ... na pewno na dziś Edytowane 11 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Wygląda na to, że "następca Legendarnego Fp91gp" znika z półek sklepowych, a tam gdzie jeszcze można go kupić kosztuje strasznie dużo. Czyżby nadchodził następca następcy? W takiej sytuacji łyknę chyba Gatewaya 21" na S-PVA. Poza tym Gatewayem nie ma chyba na rynku innego niedrogiego monitora na *PVA. Edytowane 24 Stycznia 2008 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Wygląda na to, że "następca Legendarnego Fp91gp" znika z półek sklepowych, a tam gdzie jeszcze można go kupić kosztuje strasznie dużo. Czyżby nadchodził następca następcy? W takiej sytuacji łyknę chyba Gatewaya 21" na S-PVA. Poza tym Gatewayem nie ma chyba na rynku innego niedrogiego monitora na *PVA. moze i bedzie nowy ale... okres swiateczny byl wiec poznikaly z magazynow , sam kupowalem przed swietami - w sklepach schodzily jak swieze buleczki..bywalo ze w ciagu jednego dnia cala dostawa sie rozeszla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio21 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Witam! Krótkie pytanie. Czego używacie do czyszczenia ekranu w FP93GP? Użyłem ostatnio ściereczek nasączonych Fellowes - Screen Cleaning Wipes (dla LCD/TFT/CRT i skanerów). Pozostały bardzo brzydkie ślady, smugi, wręcz osad. Czy mogę bezpiecznie użyć chusteczek higienicznych i wody? Dziękuję za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) No bez Jaj - chciałem dokupić drugi monitor i nigdzie go nie ma. W sumie to był w sprzedaży niecały rok czasu, grrr. Jeśli tak sprawa wygląda, pytanie: Co jest następcą tego monitora? Edytowane 14 Listopada 2008 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...