Skocz do zawartości
Fulgor

Benq Fp93gp - Następca Legendarnego Fp91gp?

Rekomendowane odpowiedzi

czyli skoro mam 50% (suwak w polowie) to oznacza ze Gamma jest ustawiona na 1.0 ?

gamma w sterownikach a gamma monitora to dwie rożne sprawy, w sterownikach jest tylko KOREKCJA gammy monitora

jeżeli klikniesz w ustawieniach sterowników na default i suwak gammy jest na 50% to oznacza gamme defaultową monitora

nie wiem jak to porównać do ustawień co podał EXT73, ja pisałem o sterach NVIDIA i ustawieniach gammy w XP:

sterowniki 169.04 ustawienia default to gamma = 25%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych)

sterowniki 169.21 ustawienia default to gamma = 50%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych)

sterowniki 94.xxx ustawienia default to gamma = 1.0 (=gammie monitora 2.2 )

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gamma w sterownikach a gamma monitora to dwie rożne sprawy, w sterownikach jest tylko KOREKCJA gammy monitora

jeżeli klikniesz w ustawieniach sterowników na default i suwak gammy jest na 50% to oznacza gamme defaultową monitora

nie wiem jak to porównać do ustawień co podał EXT73, ja pisałem o sterach NVIDIA i ustawieniach gammy w XP:

sterowniki 169.04 ustawienia default to gamma = 25%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych)

sterowniki 169.21 ustawienia default to gamma = 50%(=gammie monitora 2.2 = gammie 1.0 w sterownikach 94.xx i wcześniejszych)

sterowniki 94.xxx ustawienia default to gamma = 1.0 (=gammie monitora 2.2 )

to co zmienic lub nic nie zmieniac aby miec gamme 1.0 o ktorej kolega wyzej pisal ? (ale zaplatalem sie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli miał na myśli gamme 1.0 ze starszych sterowników to nic nie zmieniać

racja nic nie zmieniać ... tylko jedna ważna rzecz aby kolory były naprawdę na poziomie gamma 1.00 należy dać w OSD kolor->temperatura kolorów->kolor użytkownika ... a kolory wsio na 50

wtedy masz pewność, że masz 1.00 i obraz jest naprawdę bardzo dobry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja nic nie zmieniać ... tylko jedna ważna rzecz aby kolory były naprawdę na poziomie gamma 1.00 należy dać w OSD kolor->temperatura kolorów->kolor użytkownika ... a kolory wsio na 50

wtedy masz pewność, że masz 1.00 i obraz jest naprawdę bardzo dobry ;)

jak wybiore tryb sRGB to opcja KOLOR w osd monitora jest nieaktywna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce byc upierdliwy ale prosze, napiszcie cos o tym input lagu w tym monitorze. Na dniach musze sie zdecydowac na LCD i musze to wiedziec. Lubie sobie pograc online i nie chciałbym aby po kupnie monitora sie okazalo ze nie da sie grac.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce byc upierdliwy ale prosze, napiszcie cos o tym input lagu w tym monitorze. Na dniach musze sie zdecydowac na LCD i musze to wiedziec. Lubie sobie pograc online i nie chciałbym aby po kupnie monitora sie okazalo ze nie da sie grac.

pozdro

MVA nie ma znaczącego inputlagu, będzie standardowo w okolicach 15ms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholercia - mam wyraźny problem ze wzrokiem po kilkudziesięciu minutach pracy z tym monitorem. zwyczajnie przecieram oczy i mam takie dziwne uczucie jakbym nie mógł dokładnie skupić wzroku - (...) w pracy mam kontakt z różnymi panelami (same TNki) i choć może nie tak długi to jednak nie zauważyłem tego uczucia (tutaj już po 20 min czuję że coś jest nie tak). to normalne? ktoś ma podobne odczucia po przesiadce ze 100Hz CRT na MVA?

wiec polecacie ten lcd?

bo dochodze do wniosku ze kazdy TN jest duuuuuuuzo lepszy od tego benq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie naczytalem o tym ze frc powoduje migotanie obrazu to zdecydowalem sie na 75% na benq

benq fp93gp posiada moduł FRC?

NIE - ale możesz się natknąć na negatywny skutek inwersji który ma chyba każdy LCD ... może dla mojego spokoju Ty nie pytaj co to jest .... wybacz limit cierpliwości for you wyczerpany ... na pewno na dziś Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że "następca Legendarnego Fp91gp" znika z półek sklepowych, a tam gdzie jeszcze można go kupić kosztuje strasznie dużo. Czyżby nadchodził następca następcy? W takiej sytuacji łyknę chyba Gatewaya 21" na S-PVA. Poza tym Gatewayem nie ma chyba na rynku innego niedrogiego monitora na *PVA.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że "następca Legendarnego Fp91gp" znika z półek sklepowych, a tam gdzie jeszcze można go kupić kosztuje strasznie dużo. Czyżby nadchodził następca następcy? W takiej sytuacji łyknę chyba Gatewaya 21" na S-PVA. Poza tym Gatewayem nie ma chyba na rynku innego niedrogiego monitora na *PVA.

moze i bedzie nowy ale... okres swiateczny byl wiec poznikaly z magazynow , sam kupowalem przed swietami - w sklepach schodzily jak swieze buleczki..bywalo ze w ciagu jednego dnia cala dostawa sie rozeszla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Krótkie pytanie. Czego używacie do czyszczenia ekranu w FP93GP? Użyłem ostatnio ściereczek nasączonych Fellowes - Screen Cleaning Wipes (dla LCD/TFT/CRT i skanerów). Pozostały bardzo brzydkie ślady, smugi, wręcz osad. Czy mogę bezpiecznie użyć chusteczek higienicznych i wody?

Dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi