Skocz do zawartości
Fulgor

Benq Fp93gp - Następca Legendarnego Fp91gp?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam już ten monitor jakieś 2 miesiące. Kupiłem go z w sklepie ESC

za 999 zł. W tej cenie zawarta była juz dodatkowa gwarancja na bad pixele. Jak do tej pory nie miałem z monitorem tym żadnych problemów i naprawdę jestem z niego zadowolony. Nie dostrzegam żadnego smużenia itp. grając np w fife 07 czy inne gry. Mogę go spokojnie polecić jak ktoś ma 900 zł i chce kupić sobie monitor LCD z przyzwoitymi parametrami. Jeśli chodzi o gwarancje to ja osobiście bym polecał jej zakup. Jeśli ktoś ma te 900 zł to powinien i mieć te 50 zł ,które zapewnią że będzie spał spokojnie mając pewność że sprzęt który kupił jest sprawdzony i pewny , a nie następnego dnia martwił się z której firmy kurierskiej skorzystać :).

P.S do mnie monitor przyszedł następnego dnia o 11.30 naprawdę godna polecenia szybkość realizacji zamówienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak poznać , że mam martwe/złe//sub pixele , są jakieś programy , jakieś techniki sprawdzania tego : > I kiedy najlepiej to sprawdzić...

Programy są. Np Nokia Monitor Test. Do ściągnięcia darmowy. Wystarczy w googlu wpisać. Sam niedawno kupiłem monitor i w sumie jestem zadowolony. Smużenia tyle ile bad pixeli czyli 0. Przynajmniej ja go nie widzę (smużenia). Jak na razie mam go ponad tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie czy spotkał się już ktoś z czymś takim ? jak chcę wejść do bios to monitor wyświetla komunikat "przekroczenie zakresu" i czarny ekran dopiero za którymś razem wchodzi do biosu a nie za każdym może wie ktoś o co chodzi, ja myślę że to od rozdzielczości biosu, w starym crt tego problemu nie było może ten BenQ tak mają. Jak ktoś to wyjaśni to będę wdzięczny, denerwuje mnie kilka prób by dostać się do biosu. Z góry dzięki.

OK problem rozwiązany chodziło oto OUT OF RANGE (przekroczenie zakresu)Kiedy dany sygnał wideo nie jest obsługiwany lub nie jest właściwie taktowany zostanie wyświetlone menu OUT OF RANGE (przekroczenie zakresu)

Edytowane przez krystian_gracz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... dziwne... W sumie nie probowałem wchodzić do BIOSu na tym monitorku. Ale dziwne jest to ze jak mowisz czasami wychodzi a czasami nie. Może monitor musi się rozgrzać :P. jeśli wchodzisz obrazu po uruchamianiu to sprobuj wejść po jakimś czasie pracy.

Sprawdzałem. U mnie wchodzi do BIOSu normalnie. 0 problemów.

Edytowane przez jabco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... dziwne... W sumie nie probowałem wchodzić do BIOSu na tym monitorku. Ale dziwne jest to ze jak mowisz czasami wychodzi a czasami nie. Może monitor musi się rozgrzać :P. jeśli wchodzisz obrazu po uruchamianiu to sprobuj wejść po jakimś czasie pracy.

Sprawdzałem. U mnie wchodzi do BIOSu normalnie. 0 problemów.

Jak masz podłączono ja mam na DVI myślę że to ma coś wspólnego z rozdzielczością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, znajomi prosili o pomoc w wyborze monitora 19' w przedziale 700-900zł, koniecznie z dvi od razu. Używać będą go głównie do neta, czasem jakies rts spokojne i film, więc wymagania raczej nie wielkie, i tak będą zadowoleni po przesiadce z 15'crt. Widze że strasznie zachwalacie monitorek Fp93gp, ale czy nie byłby zbyt dobry jak na takie zastosowanie? Bo zastanawiam się czy nie lepiej żeby przyoszczędzili 200zł i kupili taki:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=3322

Co sądzicie o tym? ew. jakis inny w tej cenie jakbyście mogli polecić (^^,)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zachęcony pozytywnymi opiniami podłączyłem ten monitor, a obok mój stary MAG 786FD i.. niestety nie jest tak pięknie jak się tutaj czyta :? srebrzenie jest wyraźne nawet gdy patrzymy "na wprost" ale to najmniejszy mankament bo po pewnym czasie podświadomie przestaje się je zauważać. puściłem gradient od czerni do bieli po przekątnej i.. nie wiem jak można na tym obrabiać grafikę. trzecia sprawa ostrość - przeglądam zdjęcia na plfoto i przyznam że przy ustawieniu 3 są niesamowicie przeosrzone (zastanawia mnie jak można komentować czyjeś prace używając LCD). 5 jest w miarę akceptowalne ale i tak odrobinę ostrzejsze niż w CRTku. kolory? czerń nie istnieje choćbym nie wiem jak manewrował ustawieniami i to boli. hmm poważnie zastanawiam się czy jest sens przesiadki. monitor to inwestycja na dłuższy okres czasu, a SED już puka do drzwi więc mocno się waham czy jeszcze nie zaczekać bo dzisiejsze płaszczki są nadal okropnie ułomne..

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc zakupiłem znajomym ten monitor i obraz po prostu żyleta w porównaniu do starego crtka :D kolory wg mnie bardzo ładne, żadnych testów nie odpalałem, czerń jest w miare, smużenia nie widać, ale za to jakie super kąty! moim zdaniem super wybór jak na 879zł, kabel dvi w zestawie, 3 lata gwary no i dopiero w sklepie mi powiedzieli że jest na matrycy samsunga, które są ostatnie bardzo chwalone.

Aż sam się nakręciłem na niego, przydałoby sie wreszcie przesiąść z bańkowatego dayteka 17' :] jak teraz na niego patrze to aż gały bolą :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po trzech dniach pracy jestem coraz bardziej zadowolony z Benq :) ponawiam zapytanie o softowe przełączanie parametrów monitora - szczególnie zależy mi na przejściu standard <--> foto.

z tego co znalazłem wynika że ten model oparty jest na matrycy AUO:

M190EG01 V0 Premium MVA

Resolution (pixel)

SXGA (1280 x 1024)

-----------------------------

Aspect Ratio

5 : 4

Active Area (mm)

376.3 x 301.1

Pixel Pitch (mm)

0.294

Number of Colors

16.7M

Color Saturation (NTSC %)

72

View Angle (H/V)

178 / 178

Brightness (cd/m²)

300

Contrast Ratio

1300 : 1

Response Time (ms) (at 25°C)

8 (gray to gray)

Power Consumption (W)(typ)

28.0

Interface

2ch LVDS

Supply Voltage (V)

5

Backlight

4 CCFL

Outline Dimensions (mm)

396.0 x 324.0 x 17.5

Weight (g)

2500

Remark

Narrow Bezel & PSWG

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholercia - mam wyraźny problem ze wzrokiem po kilkudziesięciu minutach pracy z tym monitorem. zwyczajnie przecieram oczy i mam takie dziwne uczucie jakbym nie mógł dokładnie skupić wzroku - jak przy bardzo mocnym przemęczeniu albo chwilę po przebudzeniu. wyczuwalne jest jakby napięcie w bocznych częściach gałki ocznej. coś takiego nienaturalnego w odczuciu jak przy długim patrzeniu na stereogramy. gdy oderwę wzrok od monitora i spojrzę na jednolitą ścianę (wieczorem przy świetle dwóch żarówek w pokoju) to przez dłuższą chwilę nie mogę skupić wzroku na jej fakturze, a przed oczami obraz jakby delikatnie pływał (coś jakby dłuższą chwilę po oślepieniu gdy wzrok już powrócił ale nadal mamy taki dziwny, delikatnie nienaturalny obraz). to nawet delikatnie przypomina mi patrzenie w 60Hz-wego CRTka. hmm niepokoi mnie to :/ kontrast i jasność na 30. w pracy mam kontakt z różnymi panelami (same TNki) i choć może nie tak długi to jednak nie zauważyłem tego uczucia (tutaj już po 20 min czuję że coś jest nie tak). to normalne? ktoś ma podobne odczucia po przesiadce ze 100Hz CRT na MVA?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może musisz się przyzwyczaić. Mi na początku przy przesiadce z cdt na lcd tez się oczy szybciej męczyły ale teraz jest ok. Może sprobuj pobawić się z ustawieniami i zmniejsz kontrast i jasność. Ja działam na takich ustawieniach: kontrast, jasność - 20, ostrość - 3.

A co do przestawiania trybu przez jakiś soft - nie spotkałem się. Chyba jedyna możliwość to przez osd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholercia - mam wyraźny problem ze wzrokiem po kilkudziesięciu minutach pracy z tym monitorem. zwyczajnie przecieram oczy i mam takie dziwne uczucie jakbym nie mógł dokładnie skupić wzroku - (...) w pracy mam kontakt z różnymi panelami (same TNki) i choć może nie tak długi to jednak nie zauważyłem tego uczucia (tutaj już po 20 min czuję że coś jest nie tak). to normalne? ktoś ma podobne odczucia po przesiadce ze 100Hz CRT na MVA?

Mam dokładnie to samo. Mam 19'' CRT 100hz w domu i jest OK. A po 6 godzinach pracy na TNce (w pracy) jak spoglądam na klawiaturę to jest rozmazana... Nie mogę wzrokiem złapać ostrości (jak po przebudzeniu) Zatanawiałem się że może czas na okulary... Na CRT też zaczęłem to mieć - po 8 godzinach gapienia się w TN wracam do domu patrzę na ekran i nie widzę ostro... Teraz też mi obraz traci ostrość (7 godzin pracy TN).

Z drugiej strony badanie wzroku z maja wykazuje, że wszystko jest OK - wszędzie 0,00.

O co tu może chodzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie to samo. Mam 19'' CRT 100hz w domu i jest OK. A po 6 godzinach pracy na TNce (w pracy) jak spoglądam na klawiaturę to jest rozmazana... Nie mogę wzrokiem złapać ostrości (jak po przebudzeniu) Zatanawiałem się że może czas na okulary... Na CRT też zaczęłem to mieć - po 8 godzinach gapienia się w TN wracam do domu patrzę na ekran i nie widzę ostro... Teraz też mi obraz traci ostrość (7 godzin pracy TN).

Z drugiej strony badanie wzroku z maja wykazuje, że wszystko jest OK - wszędzie 0,00.

O co tu może chodzić...

Narzad wzroku nie jest idealny, tez sie meczy. Jak mozesz to rob sobie przerwy w pracy 5-10 minutowe co kilka godzin. Najlepiej wyjdz gdzies na zewnatrz i patrz dalej (soczewka zmieni swoj ksztalt - nie 'zastoi sie' dzieki temu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy ze wzrokiem znikają na małym pikselu [aby litery przy cleartype były ostre] (bawiłem się nieco na 0,27 i już było ok - lepszy jest nawet mniejszy ale trzeba bardziej powiększać ), powiększonych czcionkach [ aby literki były duże i czytelne ] i włączonym cleartype.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś ma podobne odczucia po przesiadce ze 100Hz CRT na MVA?

tak, nie wiem jak powłoka w 93GP ale w 91GP itp na MVA1000:1 była strasznej jakości co powodowało u mnie bardzo podobne efekty jak opisujesz, nawet na TNce było lepiej...

to mienienie się MVA wynikające z rozmydlającej warstwy ekranu LCD, juz wolę monitor z szybą niż powłokę MVA

nie każdy jest na ten efekt "uczulony", nawet w obecnej SIPS widzę to ale w mniejszym stopniu, bardzo dobrze pod tym względem jest na PVA

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, ale to jest przypadłość każdej matrycy MVA (i poniekąd SIPS), czy tylko konkretnego modelu lub firmy?

U mnie niestety jest podobnie... najczęściej przy dłuższym siedzeniu... na CRT siedząc tyle samo nic takiego nie występowało. :(

chodzi o całą partię matryc MVA bez względu na markę monitora, widziałem to w SONY MVA, samsungu 940FN MVA, ben 91GP ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się dzieje Panowie? Kilka stron i wielu zwolenników wychwalało wcześniej tego Benqa, a teraz dojdziemy do wniosku że to badziewie? O co więc chodzi z tym Benqem, bo nie mogę zrozumieć? Czy Ci zadowoleni nadal podtrzymują o nim swoja opinię czy nie. Jeżeli tak, to problem może leżeć w nieprawidłowych ustawieniach wyświetlania. Jakby ktoś z zadowolonych użytkowników Benq FP93GP mógłby napisać o swoich ustawieniach byłoby dobrze to w końcu rozszyfrować. Jest wiele nieporozumień i niejasności z tym modelem. Np. przy włączonym DVI powinna działać czy nie funkcja I-Key? Do czego służy tryb sRGB? Jak jest z przełączaniem trybów SENSEYE+photo, bo według mnie nie ma żadnego przełączania, to jest po prostu stała cecha monitora. Moja uwaga – wielkie rozczarowanie po przesiadce z 100 hz CRT na tego Benqa…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem tego monitorka i napiszę tak - dużo zależy od ustawień. Jak ktoś będzie siedział na dużym kontraście albo jasności to nie dziwne że będą go bolały oczy. Sam trochę jeszcze dostosowuję go ale skłaniam się ku 20 na jasności i kontraście, 2 na ostrości i włączone clear type. Ludzie narzekają że po przesiadce z CRT na LCD obraz jest gorszej jakości. Jest i będzie... na pewno w tym przedziale cenowym. Zależy jeszcze kto ma jak czułe oko i na czym poprzednio siedział. Ja osobiście nie widzę tej przesiadki aż tak strasznie jak tu piszecie, może dlatego ze stary CRT zaczął się sypać. W każdym razie cudów nie ma co się spodziewać. Jak dla mnie monitor spełnia moje wymagania w 100% i myślę że jestem zadowolony.

Ktoś pisał, że wchodzi nowa technologia - monitory LED i można poczekać. Jasne... można. Tylko nie widzę sensu. Jak ktoś ma duzo kasy to niech czeka lub kupi monitor który będzie szybko taniec a ze będzie to jedna z pierwszych konstrukcji to nie bedzie jeszcze taka cacy. Będzie czekał aż stanieją - ok, tylko później może też zacząć wchodzić coś znowu jeszcze innego. Także według mnie czekanie nie ma sensu.

PS. Wanka - napisz jak masz ustawione parametry, jestem ciekaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się dzieje Panowie? Kilka stron i wielu zwolenników wychwalało wcześniej tego Benqa, a teraz dojdziemy do wniosku że to badziewie? O co więc chodzi z tym Benqem, bo nie mogę zrozumieć? Czy Ci zadowoleni nadal podtrzymują o nim swoja opinię czy nie. Jeżeli tak, to problem może leżeć w nieprawidłowych ustawieniach wyświetlania. Jakby ktoś z zadowolonych użytkowników Benq FP93GP mógłby napisać o swoich ustawieniach byłoby dobrze to w końcu rozszyfrować. Jest wiele nieporozumień i niejasności z tym modelem. Np. przy włączonym DVI powinna działać czy nie funkcja I-Key? Do czego służy tryb sRGB? Jak jest z przełączaniem trybów SENSEYE+photo, bo według mnie nie ma żadnego przełączania, to jest po prostu stała cecha monitora. Moja uwaga – wielkie rozczarowanie po przesiadce z 100 hz CRT na tego Benqa…

Co już ci się nie podoba, najważniejsze żeby się nie psuł a monitorek jest ok i podtrzymuje swoją opinie, ja mam DVI standard 35/45/3 i jak dla mnie obraz jest dobry nawet mogę powiedzieć bardzo dobry, za tą cenę to chyba niema nic lepszego. Jak pochodzi parę lat bezawaryjnie to wtedy powiem że było warto. Edytowane przez krystian_gracz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi