arthurrr Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam! Nie wiedziałem gdzie to napisać bo to taki temat że mógłbym go umieścić i w temacie o linuxach i tutaj, więc wybrałem tutaj. A więc mam zainstalowane dwa sytemy: Windows XP Professional + SP2 openSUSE 10.2 No i w menu wyboru systemu przy uruchamianiu kompa domyślnym systemem jest opensuse (po chwili automatycznie się ładuje), a ja chciałbym żeby domyślny był Windows. jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Jaki masz boot manager? LILO czy GRUB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthurrr Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) Sid napisał(a): Jaki masz boot manager? LILO czy GRUB ? What? Domyślam się, że chodzi ci od wygląd menu, w którym dokonuję wyboru systemu, a więc wygląd mam opensusowy. A jeżeli nie chodzi ci o to, to napisz jakoś prosciej :) Edytowane 30 Stycznia 2007 przez arthurrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 chodzi mu o to jaki program "opensusowy" jak go nazwałeś służy do tego uruchamiania. są dwa podstawowe LILO i GRUB. Uruchom kompa i szukaj podczas uruchamiania którejś z tych dwóch nazw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 W suse jest grub. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 To niech oglądnie sobie /boot/grub/menu.lst i tam jest opcja "default" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthurrr Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) Sid napisał(a): To niech oglądnie sobie /boot/grub/menu.lst i tam jest opcja "default" ;) No dobra, jest GRUB, bo patrzyłem, wszedłem nawet do tego katalogu po zalogowaniu się jako root, bo jako normalny użytkownik nie mogłem, no i jest linia w której jest default i przy niej jest wartość 0. Co mam wpisać żeby winda była domyślnym systemem? 1? Edytowane 30 Stycznia 2007 przez arthurrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Przeczytac instrukcje obslugi suse? Zaloguj sie na roota, bo nie masz uprawnien ze zwykłego usera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthurrr Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) SGJ napisał(a): Przeczytac instrukcje obslugi suse? Zaloguj sie na roota, bo nie masz uprawnien ze zwykłego usera. No niestety nie czytałem bo mi sie nie chce. Za późno zedytowałem w poście wyżej, ale wkleje jeszcze raz żeby było widać: post wyżej napisał(a): No dobra, jest GRUB, bo patrzyłem, wszedłem nawet do tego katalogu po zalogowaniu się jako root, bo jako normalny użytkownik nie mogłem, no i jest linia w której jest default i przy niej jest wartość 0. Co mam wpisać żeby winda była domyślnym systemem? 1? Edytowane 30 Stycznia 2007 przez arthurrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 arthurrr napisał(a): No niestety nie czytałem bo mi sie nie chce.A nam sie nie chce Tobie odpowiadac. I co teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthurrr Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) EDIT: już sobie sam poradziłem. temat do zamknięcia Edytowane 3 Lutego 2007 przez arthurrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...