Skocz do zawartości
Garc!a

Ubuntu Live Cd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z live Cd wersja 6.12

Problem polega na tym ze jak kliknę "uruchom lub zainstaluj" czy tez "uruchom w bezpiecznym trybie graficznym" pasek stanu zatrzymuje sie w jednym miejscu pokazują sie artefakty (taki pasek przez środek ekranu z krzaczkami) i potem juz ani ruszyć myśli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem to samo, ale juz w systemie. Ubuntu sie nie lubi z twoja karta graficzna. Pokombinuj z trybami VGA, moze ktorys zatrybi.

Jesli nie musi byc koniecznie Ubuntu, to sciagnij sobie Elive Revolution - to distro ma sterowniki do kart garficznych na plycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz wszystko fajnie super zatrybilo tylko, co z tego jak miga sie znak - u góry ekranu, po czym wychodzi

"Serwer x został wyłączony uruchom ponownie, gdy zostanie skonfigurowany" i tyle nie wiem, co jest miał byc przyjazny system a tu takie jajka

Szczerze to nie musi byc w ogóle livecd po prostu tak chciałem sprawdzić to live zanim zainstaluje normalnego ubuntu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakladam, ze masz dostep do konsoli tekstowej?

Poczytaj to, troche stara wersja, ale moze sie przyda: http://www.linuxforums.org/forum/linux-new...r-disabled.html

Mozesz tez sprobowac tak:

wklep w konsoli

sudo xorgconfig
ustaw rozdzialke 640x480 60Hz

jak juz to zrobisz wpisz w konsoli:

sudo /etc/rc.d/gdm start

ten topic tez moze pomoc.

Gdzies mi mignal ostatnio przed oczami poradnik dla Ubuntu 6.06, ale nie odnajde tego teraz.

EDIT: jesli xorgconfig nie zadziala, to bedziesz musial wyedytowac /etc/X11/xorg.conf i tam zakomentowac wszyststkie tryby poza wspomnianym 640x480.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde..

Wiec tak opisze co sie dzieje

Daje zeby botował z cd wszystko ok leci. włacza sie "menu"

1 uruchom lub zainstaluj

2 uruchom w bezpiecznym trybie graficznym

3 sprawdz zgodnosc cd

4 test ramu

a na dole jest tak

f1 pomoc f2 jezyk f3 klawiatura f4 vga(tu zmieniam rozdzialke) f5... f6(jak nacisne wychodzi wiersz polecen na dole)

Ja zmieniam rozdzielczosc klikam uruchom lub zainstaluj przechodzi pasek ładowania potem wyskakuje migajace "-" na czarnym tle przez chwile potem ten komunikat o serwerze x naciskam ok i mam znow migajace"-" cos jak dos

i czy wpisze

sudo xorgconfig

czy

sudo /etc/x11/xorg.conf

zero zycia nic ise niepokazuje nic sie niedzieje moge pisac dowolne rzeczy a on niezaskakuje

nieiwem juz oco chodzi jesli mozecie to prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f1 pomoc f2 jezyk f3 klawiatura f4 vga(tu zmieniam rozdzialke) f5... f6(jak nacisne wychodzi wiersz polecen na dole)

Ja zmieniam rozdzielczosc klikam uruchom lub zainstaluj przechodzi pasek ładowania potem wyskakuje migajace "-" na czarnym tle przez chwile potem ten komunikat o serwerze x naciskam ok i mam znow migajace"-" cos jak dos

i czy wpisze

sudo xorgconfig

czy

sudo /etc/x11/xorg.conf

zero zycia nic ise niepokazuje nic sie niedzieje moge pisac dowolne rzeczy a on niezaskakuje

nieiwem juz oco chodzi jesli mozecie to prosze o pomoc

I będzie zero życia. Możliwe, że wystąpiły błędy podczas wypalania płyty. Zassaj odpowiedni obraz .iso 6.10 później szybko zrobisz update. Wypal z prędkością x8. Zainstaluj system. Zmiana rozdzielczości jest banalnie prosta... Hmm... nie podałeś jaką masz kartę grafiki... Napisz coś więcej.

Edytowane przez Galago

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi