Skocz do zawartości
uzi3

Cichy Dysk 80gb

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czytałem różne opinie o dyskach. Chodzi mi o to, żeby był jak najcichszy i wydajny. Głównie polecacie Samsungi i Seagate. Sam miałem (już nie mam :( ) Seagate 7200.7 80GB i był bardzo cichy. Jakie modele/serie polecacie? Wejście będę miał SATA2 (czy to prawda, że niektóre ATA są wydajniejsze od SATA?) Pozdro

Edytowane przez uzi3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miałeś dysk z serii 7 to przesiadka na kazdy inny z nowszej serii 9 lub 10) przyniesie Ci same pozytywne wrażenia. Ja mam 3 dyski 7'mi (patrz sig) i ostatnio dostawszy w swe rece Seagate 3816015AS oniemiałem z wrażenia.

Co do pogłosek, że Sata 2 jest wolniejsze od IDE, to jakieś brednie, same dyski są napewno zdecydowanie szybsze, winą jedynie moga być wolne kontrolery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałem (już nie mam :( ) Seagate 7200.7 80GB i był bardzo cichy.

Jaja se robisz? :lol: 2 sztuki 7200.7 słyszałem, i z której strony nie słuchać one ciche nie były. ;)

Ja se chwialiłem swojego śp samsunga na silniku niedec'a, był w miare cichy, ale jak chcesz cichy dysk to poszukaj se jakiegoś 2,5" 5400RPM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaja se robisz? :lol: 2 sztuki 7200.7 słyszałem, i z której strony nie słuchać one ciche nie były. ;)

Ja se chwialiłem swojego śp samsunga na silniku niedec'a, był w miare cichy, ale jak chcesz cichy dysk to poszukaj se jakiegoś 2,5" 5400RPM.

Zależy ile CACHE miałeś z 8MB był głośny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 80G Pata Samsunga 2mb i był cichy ale wibrował i to mocno.

Kupiłem 80 Sata 8mb i to był strzał w 10. nie czuje zeby wibrował bardzo cicho chodzi głowica i nie da sie ukryc jest roznica w szybkosci działania.

Tamten był na silniku JVC leciutenki pisk z siebie wydawał ten jest na Nidec-u i cisza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samsung na nidecu i po sprawie,, położysz go na gabce na dole budy i będzie supercisza. dyski są chłodne i nieprzykręcone do obudowy nie wymagają chłodzenia

co do 7200.7 -> ruszcie głową. są dwie wersje 7200.7. pata i sata. pierwsza to supercisza ;] sata to skrobaczka.

nie tworze teorii - bawiłem się kilkoma sztukami,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi