Skocz do zawartości
und3r

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  

224 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy popierasz działanie tej fundacji oraz Jurka Owsiaka?

• Tak, zawsze staram się wspomóc Orkiestrę podczas Finału.
      119
    • Tak, ale osobiście nie przekazuję datków na WOŚP czy inne organizacje charytatywne.
      46
    • Nie mam nic przeciwko, ale osobiście wolę wspierać inne organizacje, np. Caritas albo PCK.
      19
    • Jestem przeciw - nie ufam Owsiakowi.
      14
    • Jestem przeciw - uważam, że zebrane pieniądze nie są wykorzystywane we właściwy sposób.
      14
    • Nie mam zdania.
      12
  2. 2. Czy zdarzyło Ci się kiedyś kwestować dla WOŚP, liczyć pieniądze?

• Owszem, kwestuję dla WOŚP co roku.
      2
    • Tak, kwestowałem(am) dla WOŚP kilka razy.
      11
    • Raz kwestowałem(am).
      12
    • Nie kwestowałem(am) dla WOŚP, ale byłem(am)/jestem wolontariuszem innej organizacji charytatywnej.
      6
    • Nie kwestowałem(am), aczkolwiek miałem(am) taki zamiar - brakło mi czasu/zapału.
      43
    • Nie kwestowałem(am) i nie zamierzam.
      150
  3. 3. Czy zetknąłeś/zetknęłaś się kiedyś ze sprzętem zakupionym przez WOŚP?

• Tak, wielokrotnie.
      46
    • Tak, raz widziałem(am).
      27
    • Nie pamiętam/nic mi o tym nie wiadomo.
      80
    • Nigdy nie zetknąłem(am) się z jakimkolwiek sprzętem zakupionym przez WOŚP.
      71
  4. 4. Jakie jest Twoje zdanie na temat organizowanej co roku przez WOŚP imprezy Woodstock?

• Popieram, moim zdaniem to świetna inicjatywa.
      89
    • Ogólnie rzecz biorąc popieram, jednak mam pewne zastrzeżenia co do organizacji koncertu, bezpieczeństwa, itp.
      57
    • Są plusy i minusy, jednak jestem przeciwny(a) organizowaniu tej imprezy.
      18
    • Zdecydowanie nie popieram.
      29
    • Nie mam zdania.
      31
  5. 5. Czy byłeś/byłaś kiedyś na w/w imprezie?

• Tak, wielokrotnie.
      16
    • Tak, raz (ale zamierzam pojechać znowu).
      13
    • Tak, byłem(am) raz i starczy mi - więcej tam nie pojadę.
      4
    • Nie byłem(am), ale chciałbym/chciałabym pojechać.
      64
    • Nie byłem(am) i nie zamierzam.
      127

Rekomendowane odpowiedzi

Wolę organizacje charytatywne które 100 zebranych datków przekazują

na deklarowany cel. Przekazywanie odsetek od datków na imprezy typu

przystanek uważam za oszustwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu? W takim razie fundusze emerytalne tez ciebie oszukuja, bo obracaja twoimi pieniedzmi w celu powiekszenia kapitalu - dokonuja inwestycji, albo leza na kontach. Czemu nazywasz zlem powiekszenie tego co uzbieral i organizowanie imprezy dla mlodziezy. Fakt w pewien sposob jest to dla pewnych subkultur i nie kazdy je toleruje, ale jakos tam prawie 100% ludzi bawi sie normalnie, nie leja sie i nie dzgaja nozami.... no sa moze czasem jakies wyjatki, ale to jest bardzo rzadko.

http://www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2 Polecam te lekture

http://forum.o2.pl/nowy.php?id_p=5053066&id_c=9250800 wosp vs caritas )

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu? W takim razie fundusze emerytalne tez ciebie oszukuja, bo obracaja twoimi pieniedzmi w celu powiekszenia kapitalu - dokonuja inwestycji, albo leza na kontach. Czemu nazywasz zlem powiekszenie tego co uzbieral i organizowanie imprezy dla mlodziezy. Fakt w pewien sposob jest to dla pewnych subkultur i nie kazdy je toleruje, ale jakos tam prawie 100% ludzi bawi sie normalnie, nie leja sie i nie dzgaja nozami.... no sa moze czasem jakies wyjatki, ale to jest bardzo rzadko.

Nie chodzi mi o ocenę imprezy tylko o fakt że darczyńca nie jest informowany o przeznaczeniu części środków na inne cele niż

głoszone.

Odnośnie funduszy emerytalnych i przymusowego wpłacania pieniędzy nawet przez część przedsiębiorców to dla mnie

bardziej złodziejstwo niż oszustwo bo przedsiębiorca potrafi zazwyczaj efektywniej zainwestować swoje pieniądze niż

w fundusze emerytalne, akcje i obligacje i inne papiery wartościowe można kupić samemu, poprzez fundusz traci się wstępnie okolo

10% prowizji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o ocenę imprezy tylko o fakt że darczyńca nie jest informowany o przeznaczeniu części środków na inne cele niż

głoszone.

Przeczytaj powyzszy link do strony WOSP, tam masz wyjasnione co i jak, i raczej zastanow sie nastepnym razem, jak bedziesz kogos o cos oskarzal bez uprzedniego sprawdzenia faktow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj powyzszy link do strony WOSP, tam masz wyjasnione co i jak, i raczej zastanow sie nastepnym razem, jak bedziesz kogos o cos oskarzal bez uprzedniego sprawdzenia faktow.

W linku można znaleźć informację (od kiedy) ale ani razu nie słyszałem w TV aby organizator informował o wydatkach na

przystanek lub podobnych nie związanych z działalnością charytatywną.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi ją pokarz bo kazdy organizacja przenacza pewną cześć na swoje funkcjonowanie max do 10%

WOŚP przekazuje 100% zebranych pieniędzy do tego należy doliczyć upuysty jakie otrzymuje kupując sprzet u producentów, a to że obracając pieniędzmi przez 10 miechów zarabia nie jest oszustwem tylko przykładem gospodarności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOSP jest najtansza fundacja na swiecie co potwierdzily specjalistyczne firmy zajmujace sie audytem.

Wiekszosc fundacji na cele statutowe przeznacza 40-60% dochodu, w przypadku WOSP jest to ponad 90% calosci przychodu (dary i odsetki)

Do tego WOSP bardzo ostro negocjuje warunki zakupu sprzetu medycznego, kupuja taniej i czesto na przedluzonych gwarancjach, dla tych firm to niezla reklama ze wlasnie oni sprzedali cos dla WOSP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi ją pokarz bo kazdy organizacja przenacza pewną cześć na swoje funkcjonowanie max do 10%

WOŚP przekazuje 100% zebranych pieniędzy do tego należy doliczyć upuysty jakie otrzymuje kupując sprzet u producentów, a to że obracając pieniędzmi przez 10 miechów zarabia nie jest oszustwem tylko przykładem gospodarności

Jest to wiecej jak 100% bo jeszcze z odsetek dokladaja i to nawet jakis mln dodatkowo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to wiecej jak 100% bo jeszcze z odsetek dokladaja i to nawet jakis mln dodatkowo ;)

Niewazne akurat czy jest to 101 czy 102% zebranych środków, ważne jest to że pomimo tylu lat działalności tylu zarzutów pod adresem WOŚP jeszcze można znaleźć ludzi którzy coś Owsiakowi zarzucają, nie mając praktycznie argumentów dla popracie tej swojej tezy. Jedyną rzeczą do której mogą sie przyczepić to ten nieszczesny Woodstock. Je nie widze nic złego w organizowaniu tego typu koncertów/festiali/zlotów. Nie ma przymusu tam być. Lepiej jest że coś takiego jest u nas (kasa) niż miało by być w Niemczech, Czechach badź innym kraju ościennym. Dzisiaj przecież nie ma róznicy jechać na koncert do Poznania czy Pragi (dla mnie lepiej bo do Pragi mam bliżej) a kasa leci. Przykład Jarocina jest dobry, kiedyś mieszkańcy protestowali przeci jego organizacji dziś zbierają głosy w celu jego rekatywacji, a należy przypomnieć że Jarocin podkoniec lat 80-tych to był dużo większy Hardcor niż Woodstock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszustwem nazywam pomijanie informacji o wydatkach na przystanek podczas przedstawiania wydatków na sprzęt w TV,

zwłaszcza że wcześniej też tego się nie przedstawia w TV jako celu zbierania pieniędzy.

Środki niezbędne do samego istnienia organizacji to coś zupełnie innego. Wydatki na przystanek do niezbędnych zaliczyć nie można.

Nie będę wymieniał, zapewniam że jest wiele takich organizacji charytatywnych gdzie pracę wykonuje się wyłącznie

nieodpłatnie a 10% na funkcjonowanie? to podatek czy co ?

Odsetki w skrajnej sytuacji i wysokiej inflacji mogą przekroczyć 100% za jeden rok (przykładowo w 1990 było 112 %).

Odsetki od lokaty pokrywają miedzy innymi straty wynikające z inflacji i są integralną częścią środków z datków i darowizn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszustwem nazywam pomijanie informacji o wydatkach na przystanek podczas przedstawiania wydatków na sprzęt w TV,

zwłaszcza że wcześniej też tego się nie przedstawia w TV jako celu zbierania pieniędzy.

Środki niezbędne do samego istnienia organizacji to coś zupełnie innego. Wydatki na przystanek do niezbędnych zaliczyć nie można.

Nie będę wymieniał, zapewniam że jest wiele takich organizacji charytatywnych gdzie pracę wykonuje się wyłącznie

nieodpłatnie a 10% na funkcjonowanie? to podatek czy co ?

Odsetki w skrajnej sytuacji i wysokiej inflacji mogą przekroczyć 100% za jeden rok (przykładowo w 1990 było 112 %).

Odsetki od lokaty pokrywają miedzy innymi straty wynikające z inflacji i są integralną częścią środków z datków i darowizn.

1. Pomijanie informacji?? wszyscy o tym wiedzą od lat, można dowiedzieć sie tego wchodząc na ich witryne intrnetową, czyli gdiz tu jest oszustwo, jak ktośc che uzusyakć informacje ma do tego swobodny dostęp, zresztą Owsiak niejednokrotnie informowoał o tym w swoich progrmamch w twelewizji publicznej

2. A ja żadam żebyś je wymienił i udowodnił mi to, że dana organizacja dobroczynna przekazuje 100% zebranych środków na cele statutowe, żadam !!

3. Żyjesz w Matrixie kolego, nie znasz sie na rzeczach o których sie wypowiadasz typowa mentalnośc rydzykowaego fana

Co do tych odsetek to biorąc pod uwagę inflacje jaką aktualnie mamy oraz zysk z wynegocjowanych cen z producentami to te twoje wyliczenia to czysta abstrakcja

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP to chyba jakis katolicki fundamentalista ze koniecznie musi opluwac Owsiaka i to co on robi mimo ze jego zarzuty sa bezpodstawne, a on pewnie o tym wie tylko w to "nie wierzy".

Audyt to taki rodzaj kontroli po ktorej mozna miec 100% pewnosci czy finanse sa w porzadku czy nie, audyt WOSP ujawnil ku zaskoczeniu kontrolerow ze finanse zgadzaja sie co do grosza/centa , a przy obrocie takimi sumami latwo cos zgubic lub zawieruszyc.

Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pomijanie informacji?? wszyscy o tym wiedzą od lat, można dowiedzieć sie tego wchodząc na ich witryne intrnetową, czyli gdiz tu jest oszustwo, jak ktośc che uzusyakć informacje ma do tego swobodny dostęp, zresztą Owsiak niejednokrotnie informowoał o tym w swoich progrmamch w twelewizji publicznej

2. A ja żadam żebyś je wymienił i udowodnił mi to, że dana organizacja dobroczynna przekazuje 100% zebranych środków na cele statutowe, żadam !!

3. Żyjesz w Matrixie kolego, nie znasz sie na rzeczach o których sie wypowiadasz typowa mentalnośc rydzykowaego fana

Co do tych odsetek to biorąc pod uwagę inflacje jaką aktualnie mamy oraz zysk z wynegocjowanych cen z producentami to te twoje wyliczenia to czysta abstrakcja

Pokaźna część darczyńców nie wie o tym ( ja nie wiedziałem przed przeczytaniem tego tematu a widziałem sporo w TV na ten temat)

Wypowiadanie się za wszystkich że niby wiedzą od dawna ? (coś mi to przypomina).

2. Można wydawać pieniądze na cele inne niż statutowe? Ciekawe ? To legalne ? Dziwne bo znam ludzi którzy boją się przeznaczyć oficjalnie swoje pieniądze na cele charytatywne bez porady doradcy podatkowego a co dopiero

mówić o świadomym łamaniu prawa.

3. Przypisujesz innym cechy które stanowią główna słabość własną.

@S_Works: przypisywanie fundamentalizmu katolickiego lub coś w tym guście to argument w dyskusji czy może technika obliczona na konformizm

bez jakiegokolwiek argumentu ? Naprawdę finansowanie przystanku jest ważniejsze od przejrzystości ?

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaźna część darczyńców nie wie o tym ( ja nie wiedziałem przed przeczytaniem tego tematu a widziałem sporo w TV na ten temat)

Wypowiadanie się za wszystkich że niby wiedzą od dawna ? (coś mi to przypomina).

2. Można wydawać pieniądze na cele inne niż statutowe? Ciekawe ? To legalne ? Dziwne bo znam ludzi którzy boją się przeznaczyć oficjalnie swoje pieniądze na cele charytatywne bez porady doradcy podatkowego a co dopiero

mówić o świadomym łamaniu prawa.

3. Przypisujesz innym cechy które stanowią główna słabość własną.

1 To ciekawe bardzo, nie mniej jednak tego typu informacje były podawane zarówno w TV jak i na ich witrynie i to WIELOKROTNIE, tak wiec jezeli ktoś o tym nie wiem to tylko wynika to z braku jego zainteresowania tym a nie oszustwem, dane sa publicznie dostępne, jezeli chcesz sprawdzić sprawozdania finansowe np Gminy to wiadomo gdzie możesz sie udać, natomiast radni nie mają obowiązku recenzować ci całego budżetu miasta przy każdym spotkanku np z wyborcami

2. Skoro on je wydaje, a sprawozadnia są corocznie sprawdzane przez US to chyba można, zresztą ustawa przewiduje mozlwiośc wydania cześci zebranych funduszy na własną dzialalność i tak robią wszystkie (bez wyjątku) organizacja dobroczynne może ci twoi znajomi chca poprostu wyprać pieniądze pod tytułem akcji dobroczynnych ?? (żeby nie było nic nie sugeruje)

3. Dobra dobra co z tymi organizacjami o których nas tu bajerowałeś ?? czekam

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dodam, ze taki np. Caritas to potężna machina biurokratyczna, ktora pochłania znaczny procent dochodow fundacji, podczas gdy stricte dla WOŚP pracuje 17 (!) osob. Sytuacja wygląda podobnie jak z TP i np. Tele2 - tysiace pracownikow TP (ciepłe posadki dla znajomych, ogolnie kolesiostwo na wielką skalę) vs 20 pracownikow Tele2 (+ oczywiście outsourceing).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 To ciekawe bardzo, nie mniej jednak tego typu informacje były podawane zarówno w TV jak i na ich witrynie i to WIELOKROTNIE, tak wiec jezeli ktoś o tym nie wiem to tylko wynika to z braku jego zainteresowania tym a nie oszustwem, dane sa publicznie dostępne, jezeli chcesz sprawdzić sprawozdania finansowe np Gminy to wiadomo gdzie możesz sie udać, natomiast radni nie mają obowiązku recenzować ci całego budżetu miasta przy każdym spotkanku np z wyborcami

2. Skoro on je wydaje, a sprawozadnia są corocznie sprawdzane przez US to chyba można, zresztą ustawa przewiduje mozlwiośc wydania cześci zebranych funduszy na własną dzialalność i tak robią wszystkie (bez wyjątku) organizacja dobroczynne może ci twoi znajomi chca poprostu wyprać pieniądze pod tytułem akcji dobroczynnych ?? (żeby nie było nic nie sugeruje)

3. Dobra dobra co z tymi organizacjami o których nas tu bajerowałeś ?? czekam

1.Ja nie słyszałem (chcesz znać prawdę to zrób ankietę ile osób dających datki wiedziało zamiast wymyślać "wszystkich")

2. Moi znajomi pamiętają kłopoty pewnego piekarza rozdającego chleb (pranie brudnych pieniędzy przez rozdawanie ciekawe

koncepcje chodzą Ci po głowie, urzędnikom niszczącym piekarza pewnie chodziły podobne)

3.Typowa fundacja składa się z rady fundatorów (osób które dały własne środki na jakiś cel i zostały wybrane przez pozostałych

fundatorów bo cieszyły się największym zaufaniem) widzisz jakąkolwiek możliwość wydawania w takiej fundacji na coś

innego niż cel fundatorów ?

Żadnej nazwy nie wymienię bo widzę że mam do czynienia z argumentacją o charakterze ideologicznym nie logicznym

a to oznacza że każda inna organizacja charytatywna inna niż WOŚP lub powiązana ideologicznie jest dla takich fanatyków

wrogiem, zwłaszcza czysta od prywaty, polityki i.t.p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP ale Ty chyba nie rozumiesz podstawowej sprawy. Twoje datki NIE IDĄ na Woodstock. 100% Twoich datkow przeznaczonych jest na sprzet medyczny (w tym roku rowniez na szkolenia pierwszej pomocy), do tego kasa z oprocentowania bankowego tez jest po części przeznaczana na sprzet (WOŚP wydała do tej pory na sprzet medyczny więcej niż zebrała!), a po części na działanie fundacji i marketing. Woodstock jest natomiast finansowany przez sponsorow, dla ktorych jest to dobry biznes (jest to masowa impreza transmitowana w TV, wiec sporo firm chce miec mozliwosc umieszczenia tam swojego logo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Ja nie słyszałem (chcesz znać prawdę to zrób ankietę ile osób dających datki wiedziało zamiast wymyślać "wszystkich")

2. Moi znajomi pamiętają kłopoty pewnego piekarza rozdającego chleb (pranie brudnych pieniędzy przez rozdawanie ciekawe

koncepcje chodzą Ci po głowie, urzędnikom niszczącym piekarza pewnie chodziły podobne)

3.Typowa fundacja składa się z rady fundatorów (osób które dały własne środki na jakiś cel i zostały wybrane przez pozostałych

fundatorów bo cieszyły się największym zaufaniem) widzisz jakąkolwiek możliwość wydawania w takiej fundacji na coś

innego niż cel fundatorów ?

Żadnej nazwy nie wymienię bo widzę że mam do czynienia z argumentacją o charakterze ideologicznym nie logicznym

a to oznacza że każda inna organizacja charytatywna inna niż WOŚP lub powiązana ideologicznie jest dla takich fanatyków

wrogiem, zwłaszcza czysta od prywaty, polityki i.t.p.

1. Nie musze jesteś jednym z nielicznych tutaj którzy oglądają TV Trwam

2. Czysty populizm, jeżeli w tej sprawie tylko tego typu argumenty masz do przedstawienia to se daruj, większośc organizacji dobroczynnych ma własnych badź wspólpracuje z prawnikami i jeżeli ktoś chce pomóc to owa porada jest za free, jezeli ktośc chce na lewo uzyskać zwrot podatku wykładając niby to na cele dobroczynne to fakt ma problem

3. A słyszałem kiedyś o Organizacji Pożytku Publicznego ?? chyba nie, poczytaj ustawe jest sesja wiec nie mam czasu szukać odpowiednich zapisów

4. Nie wymienisz bo takowych nie ma wiem bo sam (no może nie sam) sprawdziełem ok 100 takich organizacji i żadna nie przekazywała 100% łacznie z PCK (zajecie z polityki społecznej)

5. Twoja logi za to jest the best daruj sobie jestes śmieszny zero argmuentów z twojej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie musze jesteś jednym z nielicznych tutaj którzy oglądają TV Trwam

....

Nie oglądam , nie mam nawet w zasięgu anteny,nie mam też radioodbiornika w domu, wyprzedzając inne podobne insynuacje.

Za to ty musisz oglądać skoro wiesz co tam można obejrzeć (a może nie oglądasz i wiesz bo tacy też bywają)

Ten tekst o czymś świadczy jednak.

Starasz się obronić swoją rację zamiast posługując się argumentami przypisaniem negatywnych cech (w Twoim mniemaniu negatywnych od strony przeciętnego konformisty, bo ja nie wiem czy można przypisać komuś negatywną cechę na podstawie

oglądania TV Trwam, jako że nie wiem jakie niesie treści bo nie oglądam, ale skoro oglądasz to pewnie wiesz lepiej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ dwa IP

Twoje zarzuty pod adresem WOSP nie maja zadnego pokrycia w faktach a identyczna taktyke ataku stosuja katoliccy talibowie wiec nie dziw sie ze dostajesz takie a nie inne odpowiedzi.

2. Można wydawać pieniądze na cele inne niż statutowe? Ciekawe ? To legalne ? Dziwne bo znam ludzi którzy boją się przeznaczyć oficjalnie swoje pieniądze na cele charytatywne bez porady doradcy podatkowego a co dopiero mówić o świadomym łamaniu prawa.

Mozna, i jest to w 100% legalne, fundacja tez musi jakos dzialac, placic za czynsz, prad, paliwo i oplacac pracownikow ktorzy nie sa wolontariuszami, itp. itd. etc.

@S_Works: przypisywanie fundamentalizmu katolickiego lub coś w tym guście to argument w dyskusji czy może technika obliczona na konformizm

bez jakiegokolwiek argumentu ? Naprawdę finansowanie przystanku jest ważniejsze od przejrzystości ?

Jak juz pisalem taka technika ataku jest typowa dla tamtych srodowisk.

O jaka przejzystosc ci chodzi? Finanse maja w jak najlepszym porzadku, wiec nie bardzo wiem co jeszcze powinno byc przejrzyste w tym wypadku, polityka kadrowa? dla okolo 15 pracownikow?

Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oglądam , nie mam nawet w zasięgu anteny,nie mam też radioodbiornika w domu, wyprzedzając inne podobne insynuacje.

Za to ty musisz oglądać skoro wiesz co tam można obejrzeć (a może nie oglądasz i wiesz bo tacy też bywają)

Ten tekst o czymś świadczy jednak.

Starasz się obronić swoją rację zamiast posługując się argumentami przypisaniem negatywnych cech (w Twoim mniemaniu negatywnych od strony przeciętnego konformisty, bo ja nie wiem czy można przypisać komuś negatywną cechę na podstawie

oglądania TV Trwam, jako że nie wiem jakie niesie treści bo nie oglądam, ale skoro oglądasz to pewnie wiesz lepiej)

Prosz cie pokaż mi te swoje argumenty bo jakoś ich nie widze, nie znasz prawa to po pierwsze, zapewniasz nas o czymś a kiedy ktoś chce konkretów twierdzisz ze ich nie podas bo nie

A i ten przykład z inflacją the best, przemilczas pewne racje które nie pasują do twojego widzimisie a eksponujesz pewne fakty (inflacja) których akurta wpływ (kasa) w omawainym temacie jest zerowy, a na pewno zbilanoswany przez inne (upusty)

Tak wiec sory ale twoja osoba pasuje mi tylko do dwóch srodowisk w PL albo rodziny Radia Maryjan, albo środowiska z UPR-u o mentalnośc bardzo do siebie zblizonej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ dwa IP

Twoje zarzuty pod adresem WOSP nie maja zadnego pokrycia w faktach a identyczna taktyke ataku stosuja katoliccy talibowie wiec nie dziw sie ze dostajesz takie a nie inne odpowiedzi.

Mozna, i jest to w 100% legalne, fundacja tez musi jakos dzialac, placic za czynsz, prad, paliwo i oplacac pracownikow ktorzy nie sa wolontariuszami, itp. itd. etc.

Jak juz pisalem taka technika ataku jest typowa dla tamtych srodowisk.

O jaka przejzystosc ci chodzi? Finanse maja w jak najlepszym porzadku, wiec nie bardzo wiem co jeszcze powinno byc przejrzyste w tym wypadku, polityka kadrowa? dla okolo 15 pracownikow?

Po pierwsze to tylko jeden zarzut "myląca informacja w TV co do przeznaczenia zbieranych datków."

O ile zakup sprzętu medycznego jest działaniem na które chętnie dałem datek to dopłacanie do przystanku zupełnie mi nie odpowiada i czuję się oszukany.

Nie słyszałem o katolickich talibach, to ma być jakaś forma manipulacji skojarzeniami czy jakiś fakt?

Przejrzystość celów działania WOSP staje pod znakiem zapytania skoro chodzi o jakieś imprezy typu przystanek a nie tylko

o zebranie środków na zakup sprzętu medycznego lub podobnych celów.

Nie ma w mojej intencji żadnej złośliwości. Stwierdzam tylko banalny fakt.

Fundacja nie musi mieć odrębnej siedziby, samochodów, etatowych płatnych pracowników.

Jeśli faktycznie wywołuje niechęć środowisk katolickich to pewnie są jakieś przyczyny. WOŚP jest antykatolicka? Czerwona?

Jakie są przyczyny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to tylko jeden zarzut "myląca informacja w TV co do przeznaczenia zbieranych datków."

O ile zakup sprzętu medycznego jest działaniem na które chętnie dałem datek to dopłacanie do przystanku zupełnie mi nie odpowiada i czuję się oszukany.

Nie słyszałem o katolickich talibach, to ma być jakaś forma manipulacji skojarzeniami czy jakiś fakt?

Przejrzystość celów działania WOSP staje pod znakiem zapytania skoro chodzi o jakieś imprezy typu przystanek a nie tylko

Fundacja nie musi mieć odrębnej siedziby, samochodów, etatowych płatnych pracowników.

Jeśli faktycznie wywołuje niechęć środowisk katolickich to pewnie są jakieś przyczyny. WOŚP jest antykatolicka? Czerwona?

Jakie są przyczyny ?

Slyszales ze nieznajomosc prawa szkodzi? mozna to odwolac do twojej wiedzy o WOSP, to ze ty czegos nie wiesz i oskarzasz Jurka o zle rzeczy, to swiadczy tylko zle o tobie. Zyjemy w takich czasach gdzie panuje swobodny dostep do informacji na kazdy temat, wystarczy tylko chciec, nie jestes jakims 100 dziadkiem ktory nie ma pradu w domu i wychodek ma 100m za glinianym domem. Twoj blad jest jedynie w tym ze kolejny raz robisz burde w temacie, bo pewne racje nie docieraja do twojego szeroko pojetego swiata.

Napisze tak zebys zrozumial:

- 100% a nawet wiecej zebranej kasy leci na sprzet

- WOSP utrzymuje sie z datkow przeznaczonych na ten cen -> sponsorzy, odsetki lokat bankowych

- reszta odsetek leci na marketing, promocje itp. reszta jak wyzej idzie na sprzet dla szpitali

- zadnen [ciach!]lony cent, a nawet ulamek tego centa, zebranego podczas finalu czy to z odsetek nie jest przeznaczony na Woodstock - tak nie lubiana impreze przez duza czesc doroslych. To jest impreza dla mlodziezy (i nie tylko), dlatego pewnie dorosli nie rozumieja ze mlodziez chce sie bawic i robi to w ten sposob. Pewnie na nie sa ludzie wyksztalceni, bogaci... a ich rozpieszczone dzieci cpaja po "kulturalnych" dyskotekach. Jak dla mnie to paradoks.

- ciesze sie ze ani ja, ani nikt z mojego otoczenia nie musial kozystac ze sprzetu zakupionego przez WOSP (a jest tego troche w szpitalach w moim regionie). Ciesze sie rowniez, ze ten sprzet pomaga wielu chorym, bo co te ludzkie istnienia zawinily ze urodzily sie z roznego rodzaju wadami i nasza kochana Polska nie byla by w stanie im w zaden sposob pomoc.

Jezeli dwaIP dalej bedziesz usilowal wypisywac rozne obelgi w tym temacie, zostanie zgloszone to do moderacji, bo juz lekko przeginasz i swiadczy to tylko o twoim wychowaniu i sposobie bycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie są przyczyny ?

1. Bzdura totalna ten kto nie chce wiedzieć ten nie wie, kto chce może bardzo łatwo uzyskać info

2. Z tego wynika że chyba o niewielu rzeczach w życiu słyszałeś

3. Przejrzystośc w WOŚP jest bardzo dobra wręcz wzorcowa być może masz problemy ze wzrokie ups mysleniem

4. Banał tak można skwitować wszystkie twoje pseudoargumenty, czepialstwo i niedoinformowanie, dziwie sie że skoro jeszcze niedawno stwierdziłeś że nic nie wiedziałeś np o finansowaniu Woodstocka teraz wypowiadasz sie jako jakiś znawca tematu, twierdzisz coś przepraszam ale na jakiej podstawie?? bo co ? bo TY czegoś nie doczytałeś :lol2:

5. Nie wywołuje niecheć wśród srodowisk katolickich tylko wśród sekciarskich środowisk bazującej na autorytecie KK, jezeli ktoś widzi swiat w barwach czrno-białych (z nami albo rzeciwko nam) to nie ma co sie dziwić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta klotnia, przypomniala mi, ze w zeszlorocznym temacie o WOSP, tez byla osoba, ktora atakowala WOSP w sposob podobny do dwaIP. To byla jakas kobieta z tego co kojarze, pisala bardzo podobnie do dwaIP, o tym ze nie wszystko idzie na sprzet, o tym ze zna jakas supertajna organizacje charytatywna, ktora to przekazuje 100% na odpowiednie cele, ale nie chciala podac nazwy tej organizacji bo cos tam. Tak samo pisze dwaIP, zna jakas supertajna organizacje charytatywna, ale nie powie nazwy.Co to wogole ma byc?, organizacja charytatywna, o ktorej nikt nic nie wie, a zatem nie zbiera kasy. Wiec to calkiem mozliwe, ze przekazuje 100% na cele.... z zera zlotych :D

Niektorych strasznie meczy fakt, że ze zlotowki przekazanej na WOSP, jeden grosz wpadnie gdzie indziej niz na sprzet. Albo wszstko albo nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, nasza lokalna wersja nazywala sie bodajze blanka.

Niektorych strasznie meczy fakt, że ze zlotowki przekazanej na WOSP, jeden grosz wpadnie gdzie indziej niz na sprzet. Albo wszstko albo nic.

Zle. Ze zlotowki wplaconej na WOŚP 105 groszy idzie na sprzet. A kolejne 5 groszy na utrzymanie fundacji i organizacje Przystanku.

Tylko dla niektorych jest to zbyt trudne do ogarniecia, ze ktos potrafi efektywnie zarzadzac duzymi pieniedzmi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi