Skocz do zawartości
und3r

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  

224 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy popierasz działanie tej fundacji oraz Jurka Owsiaka?

• Tak, zawsze staram się wspomóc Orkiestrę podczas Finału.
      119
    • Tak, ale osobiście nie przekazuję datków na WOŚP czy inne organizacje charytatywne.
      46
    • Nie mam nic przeciwko, ale osobiście wolę wspierać inne organizacje, np. Caritas albo PCK.
      19
    • Jestem przeciw - nie ufam Owsiakowi.
      14
    • Jestem przeciw - uważam, że zebrane pieniądze nie są wykorzystywane we właściwy sposób.
      14
    • Nie mam zdania.
      12
  2. 2. Czy zdarzyło Ci się kiedyś kwestować dla WOŚP, liczyć pieniądze?

• Owszem, kwestuję dla WOŚP co roku.
      2
    • Tak, kwestowałem(am) dla WOŚP kilka razy.
      11
    • Raz kwestowałem(am).
      12
    • Nie kwestowałem(am) dla WOŚP, ale byłem(am)/jestem wolontariuszem innej organizacji charytatywnej.
      6
    • Nie kwestowałem(am), aczkolwiek miałem(am) taki zamiar - brakło mi czasu/zapału.
      43
    • Nie kwestowałem(am) i nie zamierzam.
      150
  3. 3. Czy zetknąłeś/zetknęłaś się kiedyś ze sprzętem zakupionym przez WOŚP?

• Tak, wielokrotnie.
      46
    • Tak, raz widziałem(am).
      27
    • Nie pamiętam/nic mi o tym nie wiadomo.
      80
    • Nigdy nie zetknąłem(am) się z jakimkolwiek sprzętem zakupionym przez WOŚP.
      71
  4. 4. Jakie jest Twoje zdanie na temat organizowanej co roku przez WOŚP imprezy Woodstock?

• Popieram, moim zdaniem to świetna inicjatywa.
      89
    • Ogólnie rzecz biorąc popieram, jednak mam pewne zastrzeżenia co do organizacji koncertu, bezpieczeństwa, itp.
      57
    • Są plusy i minusy, jednak jestem przeciwny(a) organizowaniu tej imprezy.
      18
    • Zdecydowanie nie popieram.
      29
    • Nie mam zdania.
      31
  5. 5. Czy byłeś/byłaś kiedyś na w/w imprezie?

• Tak, wielokrotnie.
      16
    • Tak, raz (ale zamierzam pojechać znowu).
      13
    • Tak, byłem(am) raz i starczy mi - więcej tam nie pojadę.
      4
    • Nie byłem(am), ale chciałbym/chciałabym pojechać.
      64
    • Nie byłem(am) i nie zamierzam.
      127

Rekomendowane odpowiedzi

SAVER, przeczytalbys choc czesc tego tematu, to moze by ci sie rozjasnilo troche.

dokładnie <_< i powiedz mi na co daje caritas? ile bierze dla siebie itd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie <_< i powiedz mi na co daje caritas? ile bierze dla siebie itd?

Czytałem ten topic ;) Po prostu mam inne zdanie na temat Owsiaka i mam do tego prawo. Nie ufam mu. Jego akcje są zbyt krzykliwe. Krowa co dużo ryczy mało mleka daje.

Wszyscy zachwycają się Owsiakiem jakby był cudotwórcą jakimś a nie zwykłym człowiekiem.

Caritas działa cały rok. Rozlicza się regularnie jak każdy podatnik.

Przeznacza pieniądze na różnorodną pomoc od paczek żywnościowych po organizacje obozów i dożywiania biednych rodzin. Także programy walki z narkomanią itp.

I nie organiuzuje koncertów na których za przeproszeniem zapijaczona młodzież tapla się w błocie jak świnie.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ten topic ;) Po prostu mam inne zdanie na temat Owsiaka i mam do tego prawo. Nie ufam mu. Jego akcje są zbyt krzykliwe. Krowa co dużo ryczy mało mleka daje.

Wszyscy zachwycają się Owsiakiem jakby był cudotwórcą jakimś a nie zwykłym człowiekiem.

Przeznacza pieniądze na różnorodną pomoc od paczek żywnościowych po organizacje obozów i dożywiania biednych rodzin. Także programy walki z narkomanią itp.

I nie organiuzuje koncertów na których za przeproszeniem zapijaczona młodzież tapla się w błocie jak świnie.

no ale proszę konkrety... dla mnie przystanek to też syf i niepotrzebnie wydane pieniądze, ale nie potępiam całego WOŚP!

do Caritas powiedziałeś to co wszyscy wiedzą, proszę konkrety jak w przypadku wośp :-| dla nich narkomania to palenie trawki od czasu do czasu, a dożywianie biednych rodzin wygląda tak, że np mieli ileś tam kg sera żółtego popakowanego w paczki żeby dłużej mógł leżeć i panie się tym zajmujące poprzekuwały torebki, uszło powietrze, zanim ktoś to zauważył cały ser nie nadawał się nawet dla psa! (może jakieś świnie go zjadły-nie wiem). Innym razem te biedne rodziny nie chciały przyjąć jedzenia i co się z nim stało? zostało rozdane znajomym którzy biedni nie są, wręcz przeciwnie, ale tylko po to, żeby się nie zepsuło... n/c organizacja cartias stoi na 0 poziomie i nie mów, że nie! Moja ciocia bezpośrednio się w nim udziela i wiem co tam się dzieje... dla mnie lekki burdel, ale co tam przecież wośp jest gorsze :mur: obozy tak samo, ta pomoc nie trafia do tych do których powinna (najbiedniejszych) :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując - WOŚP jest super i wspaniała , Caritas jest be. I każdy kto krytykuje WOŚP jest "inny".

Dobra "argumentacja" nie ma co :/

A może jakiś link do zdjęć z tą zepsutą żywnością? :?

Twoje rozumowanie można odebrać jako antykatolickie z założenia.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niee, ja jestem wierzący itd., ale denerwują mnie "organizacje" przykościelne...

zdjęć, linków nie dam, bo kto to będzie rozgłaśniał? to CAritas niby podlegający po diecezję warszawsko-praską no ale moja miejscowość wielka nie jest... jak mówiłem moja ciocia się w tym udziela i słucham opowieści... i nie raz i nie dwa miałem w domu żywność z caritas, a dlaczego? bo nie została rozdana i by się popsuła... fajnie nie? jak dla mnie Caritas sprawia wrażenie jakby myślał, że jak działa przy kościele to wszystko się samo zrobi... a księża koloryzują jak to świetnie funkcjonuje... jeździłem też na kolonie z Caritasu (ze względu na ciocię-kierowniczkę tylko i wyłącznie) i tutaj nie ogarniam-oprócz mnie, tylko nie biednych (nie wiem jak to napisać) jechało jeszcze trochę osób i co? ich rodzice też dostali dopłaty! z jakiej niby k**** racji? dlaczego ktoś kto ma spory dom, stać go na remontowanie go, samochód i ma więcej ubrań od łącznie 1/10 tej koloni (niektórzy mięli 1-2 pary majtek!) też mogli zapłacić jakieś grosze? dla mnie to paranoja, przecież można wydać tą kasę na 100 innych celów! :mur: nikt o tym nie napisze w necie, nie powie w radiu bo caritas jest zajebisty i nie można go publicznie krytykować jak wośp <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak kolega wyzje raczej mam krytyczny stosunek do takich organizacji wiekszosc z nich czerpie zyski dla samych siebie albo defrauduje pieniadze przeznaczone dla ubogich dzieci bo po prostu nie moga do nich dotrzec czy tez nie chca ... Pan Owsiak ma moze szczytne cele jednak nie pamietam by kiedykolwiek sie przyznal ile z tej kasy idzie do jego kieszeni ile na przystanek itd No i ile na reklame ? Przeciez to wszystko kosztuje nie ma sie co oszukiwac. Najwieksza pomoc jaka mozna ofiarowac potrzebujacym to bezposrednie dotarcie do nich ja pozostane za slowami mojego Katechety z liceum ilekroc ktos go prosil o datek na tego typu cel pytal sie o jak czesc tej kwoty trafi do ludzi potrzebujacych pomocy .... Najczesciej na to pytanie nie dostawal odpowiedzi tudziez ludzie ktorzy kwestowali najzwyaczniej w swiecie sie od niego odwracali i odchodzi w innym kierunku ... taka jest prawda i to ciezko zmienic niestety w tym kraju raczej trudno znalezc uczciwych ludzi ..............

to jest moje prywatne zdanie i niekazdy musi sie z nim zgadzac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Przeciez to wszystko kosztuje nie ma sie co oszukiwac.

Kosztuję ale WOŚP tego nie pokrywa, zawsze relacja jest w studiu tvp na Woronicza i oni dają im studio i inne szmery bajery a WOŚP nie płaci za to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Owsiak ma moze szczytne cele jednak nie pamietam by kiedykolwiek sie przyznal ile z tej kasy idzie do jego kieszeni ile na przystanek

Oj oj oj. Wejdz na strone wosp-u , dział fundacja , rozliczenia finsowe , sprawozdanie za ostatni rok jaki jest na stronie , i zapewniam Cie ze znajdziesz ile Jurek ma kasy z tego , jest podane czarno na bialym.

A sprobuj to znalesc na stronie Caritasu :lol:

Sprawozdanie 2005

Strona 31 , patrzac na licznik adobe

albo Dział Informacja dodatkowa i od strony 14.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosztuję ale WOŚP tego nie pokrywa, zawsze relacja jest w studiu tvp na Woronicza i oni dają im studio i inne szmery bajery a WOŚP nie płaci za to.

-chcesz mi powiedziec ze bilbordy tez telewizja finansuje?

no i pokazcie mi ile jurek dostal wtedy za ta kampanie ? :) bo ja widze tylko ogolny rozrachunek firmy WOSP ktorej utrzymanie kosztuje roczenie 3 grube banki ;) pewnie sie cos jeszcze znajdzie

108k co miesiac na wynagrodzenia na 20 osob 5k na osobe (10 osob powiedzmy nizszej rangi) no to widac ze Panu Jurkowi nie zla kasa wpada do kieszeni ;]

Mimowszystko byl bym za tym by jeszcze przy swoich kampaniach jasno i rzeczowo mowili 80% kasy damy chorym dzieciom reszta idzie na koszty wlasne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-chcesz mi powiedziec ze bilbordy tez telewizja finansuje?

no i pokazcie mi ile jurek dostal wtedy za ta kampanie ? :) bo ja widze tylko ogolny rozrachunek firmy WOSP ktorej utrzymanie kosztuje roczenie 3 grube banki ;) pewnie sie cos jeszcze znajdzie

108k co miesiac na wynagrodzenia na 20 osob 5k na osobe (10 osob powiedzmy nizszej rangi) no to widac ze Panu Jurkowi nie zla kasa wpada do kieszeni ;]

Mimowszystko byl bym za tym by jeszcze przy swoich kampaniach jasno i rzeczowo mowili 80% kasy damy chorym dzieciom reszta idzie na koszty wlasne ;)

A ile według ciebie zarabiają ludzi zarządzający takimi kwotami jakie ma WOŚP ??

Co do woych banerów, biblbordów znasz pojęcie sponsoring

Skąd wiesz że daje 80% ?? zebranych pieniędzy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle zle zle . Chodzi o to ze 100% kasy zebranej idzie na sprzet.

Fundacja wplaca kase do banku , jak wiadomo sa odestki. Z kazdej złotowki to 30 gr. Z tego co pamietam i z tego sa realizowane inne cele fundacji.

fajny bank jak daje 30% chetnie w takim zainwestuje :)

mzonki ;) realnie nawet 10% nie dostaniesz zapomnij .... pozatym przez caly rok trzymaja te 30-40 grubych baniek ?

A ile według ciebie zarabiają ludzi zarządzający takimi kwotami jakie ma WOŚP ??

Co do woych banerów, biblbordów znasz pojęcie sponsoring

Skąd wiesz że daje 80% ?? zebranych pieniędzy ??

a umiesz czytac? reklama wospu pochlania niecale 100k. Nie mowie ze 80% bo tak naprawde to sam Owsiak chyba jedynie wie ile kasy idzie na szczytne cele :) jak mozesz uzywaj duzych liter jak sie do kogos bezposrednio odnosisz :) zgodnie z tym do czego sie przyznaje w swoim oswiadnieczniu na 30 zebranych 3 wydane na koszty zwiazane z utrzymaniem wospu .... Tak jak pisalem pewnie sie cos tam jeszcze znajdzie. Pozatym te 5k to jest srednia nawet nieco zanizona tak jak pisalem 10 etatow pacholkowatych reszt troche wieksze wiec ile moze zarabiac prezez takiej instytucji ? Moze od razu sobie jakis bank zalozy ? z taka gotowka mogl by spokojnie :)

Mowicie zawisc ? W sumie kotles znalazl sobie wygodna posade nie ma jakiegos wiekszego wyksztalcenia a robi spora kase pomagajac przy tym dzieciom to raczej kwestia osobistej oceny jednak utrzymywanie stereotypu ze to WSZYSTKO co bylo zebrane idzie dla potrzebujacych a wszystko jest sponosrowane przez ludzi z zewnatrz jest raczej daleko posunieta iluzja ktora nie ma zbyt wiele wspolnego z rzeczywistoscia ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym te 5k to jest srednia nawet nieco zanizona tak jak pisalem 10 etatow pacholkowatych reszt troche wieksze wiec ile moze zarabiac prezez takiej instytucji ? Moze od razu sobie jakis bank zalozy ? z taka gotowka mogl by spokojnie :)

Aha... teraz rozumiem, dlaczego mamy w Polsce tyle fundacji, co grzybów po deszczu! W ramach walki z bezrobociem? :)

A swoją drogą to dziwne, że m. in. żona byłego prezesa NBP 'miała' fundację, żona byłego prezydenta RP... sugerujesz, że jest to sposób na dobrze płatną pracę? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny bank jak daje 30% chetnie w takim zainwestuje :)

mzonki ;) realnie nawet 10% nie dostaniesz zapomnij .... pozatym przez caly rok trzymaja te 30-40 grubych baniek ?

a umiesz czytac? reklama wospu pochlania niecale 100k. Nie mowie ze 80% bo tak naprawde to sam Owsiak chyba jedynie wie ile kasy idzie na szczytne cele :) jak mozesz uzywaj duzych liter jak sie do kogos bezposrednio odnosisz :) zgodnie z tym do czego sie przyznaje w swoim oswiadnieczniu na 30 zebranych 3 wydane na koszty zwiazane z utrzymaniem wospu .... Tak jak pisalem pewnie sie cos tam jeszcze znajdzie. Pozatym te 5k to jest srednia nawet nieco zanizona tak jak pisalem 10 etatow pacholkowatych reszt troche wieksze wiec ile moze zarabiac prezez takiej instytucji ? Moze od razu sobie jakis bank zalozy ? z taka gotowka mogl by spokojnie :)

Lol :mur:

1. Kto powiedział że ów inwestycje to lokaty??, tylko w lokaty można inwestować?? :lol2:

A skąd wiesz że zebrał 30 milionów ??, tam pisze tylko że mieli taką pule środków nie pisze że tyle zebrali, finał z 2005 to ok 29 mln zł nie pamiętam jaki wówczas był kurs, natomiast ich cały budzet to 32 mln z czego 3 organizacja (oczywiści wszystko tak pi razy oko pisze

Nawet gdyby 10 osób zarobiło 10k to cóz w tym dziwnego ??, według ciebie ktoś kto zarzadza taka "fortuną" ma zarabiać 800zł :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... teraz rozumiem, dlaczego mamy w Polsce tyle fundacji, co grzybów po deszczu! W ramach walki z bezrobociem? :)

A swoją drogą to dziwne, że m. in. żona byłego prezesa NBP 'miała' fundację, żona byłego prezydenta RP... sugerujesz, że jest to sposób na dobrze płatną pracę? :)

jak widac cos w tym jest ....

@EsiuWWW

Duza roznica nieco ponad 29 a 30mln ? Pokaz mi sposob pewnego zysku tych 10 czy 30% ? poza gielda czegos takiego chyba nie ma ;) a wedlug mnie dlaczego nie mial by dostac 2x albo 2x mniej ? podasz mi jakies argumenty ? bo jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@EsiuWWW

Duza roznica nieco ponad 29 a 30mln ? Pokaz mi sposob pewnego zysku tych 10 czy 30% ? poza gielda czegos takiego chyba nie ma ;) a wedlug mnie dlaczego nie mial by dostac 2x albo 2x mniej ? podasz mi jakies argumenty ? bo jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi ;]

1. Duza róznica bo potwierdza sie fakt że WOŚP sam zarabia na swe funkcjonowanie odpowiednio obracając pieniędzmi i tak sie akurat składa że róznica między jej końcowym budzetem a zebrana w 2005 kasą to ok 3 mln zł tyle ile wydaje na wydatki administracyjne

2. Giełda giełda i jeszcze raz giełda ostatnio na którymś tam notowaniu akcje jednej ze spólek zarobiły 17% zysku , nie znam sie na giełdzie (zbytnio) ale skoro w ciągu jednego dnia inwestorzy akcj tej spólki zarobili ok 17% to co dopiero mówić o całorocznym niemal obrocie pieniędzy

3. A dlaczego miał by nie dostać wywiązuje sie należycie ze swoich obowiązków i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol :mur:

1. Kto powiedział że ów inwestycje to lokaty??, tylko w lokaty można inwestować?? :lol2:

A skąd wiesz że zebrał 30 milionów ??, tam pisze tylko że mieli taką pule środków nie pisze że tyle zebrali, finał z 2005 to ok 29 mln zł nie pamiętam jaki wówczas był kurs, natomiast ich cały budzet to 32 mln z czego 3 organizacja (oczywiści wszystko tak pi razy oko pisze

Nawet gdyby 10 osób zarobiło 10k to cóz w tym dziwnego ??, według ciebie ktoś kto zarzadza taka "fortuną" ma zarabiać 800zł :lol2:

Widzę sprzeczność pomiędzy jawnością i przejrzystością a brakiem wiarygodnej informacji co to za inwestycje.

Inwestycje bardziej ryzykowne niż obligacje państwowe to działalność biznesowa o wysokim stopniu ryzyka, można zyskać

na inwestycji lub stracić wszystko. Może jeszcze w ruletkę tak z zebranych datków ?

Brakuje sprawozdań finansowych od 1993.

Wysokość zarobków wynajętego do zarządzania zarządcy to sprawa tych co płacą na to.

Tyle że w tym przypadku nie mają na to żadnego wpływu.

Chęć niesienia pomocy innym to cenna ludzka cecha.

Naiwność jest cenna tylko dla oszustów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki dla dwaIP, bo własnie wskazał nam za co ludzie zatrudnieni w WOŚPpobierają swoje honoraria, min za umiejętne lokowanie środków które generują dla organizacji zysk, dzieki któremu nie korzysta ona bezpośrednio z zebranych przez siebie śrokdów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Duza róznica bo potwierdza sie fakt że WOŚP sam zarabia na swe funkcjonowanie odpowiednio obracając pieniędzmi i tak sie akurat składa że róznica między jej końcowym budzetem a zebrana w 2005 kasą to ok 3 mln zł tyle ile wydaje na wydatki administracyjne

2. Giełda giełda i jeszcze raz giełda ostatnio na którymś tam notowaniu akcje jednej ze spólek zarobiły 17% zysku , nie znam sie na giełdzie (zbytnio) ale skoro w ciągu jednego dnia inwestorzy akcj tej spólki zarobili ok 17% to co dopiero mówić o całorocznym niemal obrocie pieniędzy

3. A dlaczego miał by nie dostać wywiązuje sie należycie ze swoich obowiązków i tyle

Strasznie naiwny jestes. Chyba nie ma banku jaki by nie gral na gieldzie itd jak myslisz dlaczego stopy procentowe sa takie niskie ? przeciez co za problem dac 10% jak mozna uzyskiwac takie wzrosty na miliardach ? proste liczba aukcji jest ograniczona istnieje cos takiego jak zapisy na sprzedaz itd to jest ruletka jednego dnia masz zysk a 2 mozesz stracic prawie wszystko ... jak myslisz skoro gielda jest taka wspaniala dlaczego tak nie wiele osob sie na to decyduje ? poogladaj wykresy zyskow czy strat na gieldzie kursy itd Pozatym na liscie pracowniku ww firmy nie ma czegos takiego jak makler do tego potrzebny jest zespol maklerow moze dla dziecka to sie wydaje takie proste jak amerykanski sen radze sie jednak obudzic rzeczywistosc nie jest tak rozowa i co z tego ze jakies akcje ida w gore przeciez jesli osiagna juz szczyt to kto je bedzie chcial od Ciebie odkupic ? skoro wiesz ze pewnie straca na wartosci ? Kto inwestuje w te akcje 7 sekretarek ktore zatrudnia ? Kotles ma szczytny cel jednak jedno jest pewne widac ze przy tym niezle mu sie zyje ... a mzonki ze robi to za free albo marny grosz mozna sobie miedzy bajki wlozyc ;] To jest nic innego jak firma utrzymujaca sie dzieki darowiznom i tysiacom wolontariuszy (swoja droga dlaczego oni tez nie dostaja wynagrodzenia przeciez sa podstawa dzialania tej machiny ?)

Dzieki dla dwaIP, bo własnie wskazał nam za co ludzie zatrudnieni w WOŚPpobierają swoje honoraria, min za umiejętne lokowanie środków które generują dla organizacji zysk, dzieki któremu nie korzysta ona bezpośrednio z zebranych przez siebie śrokdów

jak wyzej kto niby podejmuje decyzje gdzie te pieniadze ulokowac ksiegowa sekretarki kierowca pracownik biurowy ? Obudz sie, jesli nie ma powiazania z domami maklerskimi pojedyczny klienta jest przegrany nawet z takim zapasem gotowki przestan zyc tym co Cie karmi ta glupia telewizja ! Swoja opinie o wospie operiasz na mitach ze utrzymuja sie z odsetek ? raczej nie bardzo przy takich rozchodach ze zarzadzaja pieniadzami ? raczej tym jak je wydwac .... ze reklama ich nic nie kosztuje ? itd itd troche faktow i to wszystko sie wali ;]

btw jesli obracaja gotowka ze zbiorek to z niej automatycznie korzystaja :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie naiwny jestes. Chyba nie ma banku jaki by nie gral na gieldzie itd jak myslisz dlaczego stopy procentowe sa takie niskie ? przeciez co za problem dac 10% jak mozna uzyskiwac takie wzrosty na miliardach ? proste liczba aukcji jest ograniczona istnieje cos takiego jak zapisy na sprzedaz itd to jest ruletka jednego dnia masz zysk a 2 mozesz stracic prawie wszystko ... jak myslisz skoro gielda jest taka wspaniala dlaczego tak nie wiele osob sie na to decyduje ? poogladaj wykresy zyskow czy strat na gieldzie kursy itd Pozatym na liscie pracowniku ww firmy nie ma czegos takiego jak makler do tego potrzebny jest zespol maklerow moze dla dziecka to sie wydaje takie proste jak amerykanski sen radze sie jednak obudzic rzeczywistosc nie jest tak rozowa i co z tego ze jakies akcje ida w gore przeciez jesli osiagna juz szczyt to kto je bedzie chcial od Ciebie odkupic ? skoro wiesz ze pewnie straca na wartosci ? Kto inwestuje w te akcje 7 sekretarek ktore zatrudnia ? Kotles ma szczytny cel jednak jedno jest pewne widac ze przy tym niezle mu sie zyje ... a mzonki ze robi to za free albo marny grosz mozna sobie miedzy bajki wlozyc ;] To jest nic innego jak firma utrzymujaca sie dzieki darowiznom i tysiacom wolontariuszy (swoja droga dlaczego oni tez nie dostaja wynagrodzenia przeciez sa podstawa dzialania tej machiny ?)

jak wyzej kto niby podejmuje decyzje gdzie te pieniadze ulokowac ksiegowa sekretarki ? Obudz sie, jesli nie ma powiazania z domami maklerskimi pojedyczny klienta jest przegrany nawet z takim zapasem gotowki

1. Ja być naiwny ty być trol

2. A co indywidulanie inwestorzy nie istnieją ??

3. Zapis istnieją, z tym że ja nie pisałem ze całośc inwestują w akcje jednej firmy, racjonalne jest to że inwestujesz w kilka/kilkanaście spólek, jedne straca to inne zyskają, dzisja tracą jedne, jutro moga mieć zysk, prostei wice wersa

4. A jak myślisz dlaczego niektórzy chowają pieniądze do skarpetek ?? :mur:

5. To ze niema o niczym nie znaczy makler pracuje na giełdzie nie w organizacji pożytku publicznego, zresztą jakoś na stronie wośpu nie widze sekretarek, ksiegowe plus specjaliści od konkretnych zadań

6. To jest organizacja pozytku publicznego która przez odpowiednią gospodarkę finasuje swoje działanie by móc przeznaczyć 100% zebranej kwoty na cele statutowe, jeżeli jest inaczej wykaż to !!

7. Skąd wiesz ze nie ma powiązania zdomami maklerskimi ??

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I miał rację. Zgada się że Caritas zbiera pieniądze przez cały rok. A nie jak Owsiak tylko raz.

Wejdź sobie na strone WOŚP - masz tam numer konta. Konto to jest dostępne cały rok, 24 godziny na dobę.

Nie ufam Owsiakowi. Niedokońca wiadomo na co idzie część pieniędzy i jak są dysponowane.

Nie wiesz, bo nie chcesz się dowiedzieć - dokładne rozliczenia finansowe również znajdziesz na stronie WOSP.

Pokaż mi rozliczenia finansowe Caritasu. Ile dokladnie zebrali, ile i na co wydali - chce to zobaczyc. Mozesz mi je podlinkowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź sobie na strone WOŚP - masz tam numer konta. Konto to jest dostępne cały rok, 24 godziny na dobę.

Nie wiesz, bo nie chcesz się dowiedzieć - dokładne rozliczenia finansowe również znajdziesz na stronie WOSP.

Pokaż mi rozliczenia finansowe Caritasu. Ile dokladnie zebrali, ile i na co wydali - chce to zobaczyc. Mozesz mi je podlinkowac?

Tu jest nieco o Caritas http://www.caritas.org/ i tam możesz pytać o rozliczenia finansowe

zgodnie ze swoim "Nie wiesz, bo nie chcesz się dowiedzieć"

O Caritas w Polsce tutaj http://www.caritas.pl/.

WOŚP blokując środki na inwestycje nie jest w stanie udzielać pomocy na bieżąco tam gdzie jest potrzebna i wtedy kiedy jest

potrzebna. Inwestycjami to lepiej jeśli zajmują się zawodowcy.

Przykładem jest szpital kliniczny we Wrocławiu (między innymi Caritas zadeklarował pomoc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest nieco o Caritas 2514032[/snapback]

WOŚP blokując środki na inwestycje nie jest w stanie udzielać pomocy na bieżąco tam gdzie jest potrzebna i wtedy kiedy jest potrzebna.
Co to znaczy "pomocy na bieząco"? Sugerujesz, ze fundacja powinna kupować sprzet "na bieżąco", a co za tym idzie - detalicznie?? WOSP nie "blokuje środkow", tylko gospodaruje nimi, aby zakupić mozliwie jak najwięcej sprzetu, ktory sluzy potem szpitalom przed długie lata. W ogóle śmieszą mnie Twoje argumenty w tym temacie. Jestes po prostu uprzedzony do Owsiaka (nie wnikam z jakiego powodu) i gotowyś podwazac wszystkie zalety Orkiestry, choćbys musiał uciekac się do najbardziej absurdalnych ripost. Nie widzę sensu dalszej polemiki z Tobą, gdyż cały czas stosujesz tę samą "taktykę", która opiera się na takim schemacie:

TY - WOŚP nie przeznacza 100% zebranych środkow na sprzet, a to jest oszustwo.

KTOS - Jak to nie? Przecież 100% datków, a nawet więcej, idzie na sprzet.

TY - Ale 100% odsetek nie idzie na sprzet, o czym ja nie bylem poinformowany.

KTOS - Przeciez informacja o tym jest zawarta cały czas na stronie WOSP.

TY - Ale ja o tym nie wiedzialem - czuje sie oszukany.

KTOS - Nikt nie bronił Ci się dowiedziec - te informacje są powszechnie dostępne.

TY - Ale WOSP zataja swoje wydatki, skad mam wiedziec, ze Owsiak nie odprowadza sobie mojej kasy pod stołem?

KTOS - Rozliczenia finansowe masz na stronie WOSP - byly wielokrotnie kontrolowane i wszystko się w nich zgadza.

TY - Nie zgadza się! Po co np. WOSP ma wlasne biuro, albo pracownikow?! Dobra organizacja powinna sie bez tego obejść! Weźmy np. Polskie Stowarzyszenie Go!

KTOS - Fundacja tej wielkosci musi miec pracownikow, aby byla mozliwa kontrola nad wszystkim. WOSP jako organizacja dzialająca na bardzo duzym terenie i obracająca wielkimi kwotami nie moze sie obejsc bez biura.

TY - Ale po co WOSP dziala na duzym terenie czy prowadzi jakies dzialania marketingowe? Powinna po prostu pomagac!

KTOS - Dzięki działaniom marketingowym pomoc jest skuteczniejsza i zakrojona na szerszą skalę.

TY - Jak ktos chce pomoc to nie potrzebuje posrednikow - moze przeciez sam wpłacić pieniądze na konto szpitala!

KTOS - Siła takiej zlotowki byłaby znacznie mniejsza niz w przypadku przekazania jej WOSP, poniewaz WOSP moze negocjowac pokaźne rabaty na sprzęt medyczny.

TY - Ale skąd mam wiedzieć, czy WOSP faktycznie kupuje sprzet po najniższych cenach?

Mowiąc krótko - szukasz dziury w całym. Dalsza dyskusja mogłaby wyglądać tak:

KTOS - Przetargi są jawne.

TY - Tak, ale czy bierze się pod uwagę wszyskich mozliwych dostawców?

KTOS - Tak. [załóżmy, że dostałbyś listę wszystkich producentow sprzętu medycznego]

TY - Ale czy Owsiak negocjuje ceny wystarczająco ostro? Pewnie nie! Moglby sie bardziej postarać!

KTOS - Tak, zawsze daje z siebie wszyskto podczas negocjacji cen. [załozmy, ze mozna to udowodnic]

TY - Ale mógłby lepiej pomnożyc zebraną kase - kazdy przecież wiedział, ze w roku xxxx akcje spolki xxxx pojdą w gore - czemu tego nie wykorzystał?!

KTOS - To byłoby zbyt ryzykowne.

TY - No dobrze, ale zapewne dalo się oszczedzic przy transporcie sprzetu - nie widzę na stronie WOSP informacji dot. ladownosci uzywanych cięzarowek i gabarytow sprzetu! Czy to nie podejrzane? Owsiak zapewne zawyza ceny transportu!

(...)

Tak wygląda rozmowa z Tobą od samego początku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest nieco o Caritas http://www.caritas.org/ i tam możesz pytać o rozliczenia finansowe

zgodnie ze swoim "Nie wiesz, bo nie chcesz się dowiedzieć"

O Caritas w Polsce tutaj http://www.caritas.pl/.

WOŚP blokując środki na inwestycje nie jest w stanie udzielać pomocy na bieżąco tam gdzie jest potrzebna i wtedy kiedy jest

potrzebna. Inwestycjami to lepiej jeśli zajmują się zawodowcy.

Przykładem jest szpital kliniczny we Wrocławiu (między innymi Caritas zadeklarował pomoc).

Tak rozliczenie jest , ale g. w nim jest , napisane na co wydaja , ale nie ma ile , gdzie i po co.

Fundacja WOSP , robiac finał mowi na co przeznaczy kase , i w tym momencie sa wybierane placowki ktore dostana sprzet , wiec nawet jesli chcieli by dac na dlugi szpitala , to nie moga , bo wtedy inny szpital nie dostal by sprzetu . logiczne ?

A co do dlugow itd to wydaje mnie sie ze od czegos mamy rzad , zus i na cos placimy te skladki ? , zeby nie bylo takiego problemu. Pokaz mi rozliczenie finansowe Caritasu , takie z cyferkami jak wospowe , z tego i tego mamy tyle , tyle i tyle wydalismy na to a na tamto tyle.

Powiem jedno zadna fundacja nie zrobila tyle dla Słuzby Zdrowia co WOSP .

I przypomne ze WOSP , od zawsze działał a w taki sposob , ze kupuje sprzet nie pomaga prywatnym osoba .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według zwolenników Owsiaka zawsze wszystko idzie super i w ogóle...

Po prostu kryształowy człowiek :/

Zestawienia WOŚP są dobre. Caritasu są "niejasne" :? Super.

Byle tylko doczepić sie Caritasu. No bo przecież "kościół zawsze kradnie".

Już dawno wybrałem Caritas, albo pomoc bezpośrednią. Mimo wszystko nie ufam Owsiakowi , mam do tego prawo i jest to moje zdanie.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzygac sie chce jak to wszystko czytam. Nie chcesz, nie daj kasy nikomu. Skladka na kazda fundacje jest dobrowolna. Skakanie do gardel moim zdaniem jest bezcelowe. A co woodstock to pomysl jest niezly i jest to chyba jedna z bardziej bezpiecznych imprez na taka skale - zawsze znajda sie przeciwnicy.

1 kwestowalem na WOSP, 2 final i cieszylem sie ze moge pomoc. A jak Owsiak wydaje kase to widac po sprzecioe w szpitalach, wiec wspieram ich co roku. W Caristas kupuje swiece na Boze Narodzenie, wplacam co miesiac kase na Pajacyka. I prawde powiedziawszy interesuje mnie tylko to, czy organizacja wykorzysta te pieniadze na pomoc, a to ze jedne lub gorzej ... no cóz - daje bo chce. I zyje w przekonaniu ze te organizacje lepiej dotra do potrzebujacych niz ja. Nigdy nie pomoge zapijaczonemu zebrakowi na dworcu - wiekszosc zbiera tylko na kolejny trunek.

Te organizacje lepiej chyba zarzadzaja kasa niz nasz ukochany rzad - i w tym przypadku skladka jest przymusowa.

Nie mam nic przeciwko krytyce ale posty tutaj daleko wybiegly poza ramy krytyki.

I jeszcze jedno (nie moge sie powstrzymac) 12 mln dostala fundacja o. Rydzyka na ogrzewanie szkoly, za która studenci placa. To jakas farsa.

No chyba ze o nie tej szkole mysle, wtedy mnie skorygowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skaczecie sobie do gardeł jak hieny. Dobrze poprzednik napisał - nie chcecie dawać, nie dajcie i skończcie z tymi podskokami. Naprawdę źle to wygląda jak każdy zazdrości dobrego interesu.

Dlaczego kurde nikt się nie wiem do TVNu albo Polsatu nie doczepi? No dlaczego? Bo ich działania nie są tak rozdmuchane jak jedna impreza w roku spod znaku Jurka?

Naprawdę skończcie już te słowne przepychanki - kurde przeglądam ten temat na bieżąco i nie udzielam się w nim bo nie mam ani wiedzy prawnej ani kurde doświadczenia, ale z tego co widzę coponiektórzy też zbyt trzeźwi w swoich słowach nie są.

Pomyślcie lepiej jak tutaj uzdrowić polski rząd, a nie kogoś kto dzieciakom, notabene ofiarom dzisiejszego zatrutego świata kurde pomaga.

Narazie z mojej strony EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi