Skocz do zawartości
Hajdi

Modernizacja Komputera ~650zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam sprzęt jak w sygnaturce... tragiczny staruszek nie wyrabia już na niczym ;]

Mam 650 zł i na tym moje fundusze zamykają się w najbliższym czasie także weźmy opcję bez dozbierania kasy itp. ;]

Co kupić za te pieniądze, tak żeby to miało chociaż zarys wydajności ;]

Czekam na propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 2600+ s. 754 - 120/130zl

Gigabyte K8NS (agp) - 150zl / Gigabyte K8NE (pci-x) 180zl

1gb pc 3200 - 300zl

Geforce 6600/gt - 200zl

Taki zestaw w przypadku, gdy chcesz sprzedac stare czesci, nic o tym nie wspomniales, wiec nie wiem, jesli tak to by starczylo na ww. zestaw, ceny oczywiscie z allegro, wartosc srednia, np. taka K8NE mozna kupic na allegro za 120zl jak i za 180zl , trzeba trafik okazje, podobnie z innymi podzespolami. :]

Napisz jaki masz zasilacz, jak jakis 300w w miare dobrej firmy to moze wystarczyc, jesli codegen, albo cos pochodnego to dolicz 40zl na fortrona 350w. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowsza, np. c2d, gdzie najtanszy procek kosztuje tyle, ile masz kasy na calego kompa ( 650zl ) ? :-P

Mozna zmienic na 939, ale plyty gl. na pci-x sa juz drozsze, ale lepiej zainwestowac wlasnie w ten slot, aby w przyszlosci miec mozliwosc zmiany na nowsza karte. Poza tym na 939 mozesz w przyszlosci wrzucic 2 rdzeniowca, ale i tak ta podstawka jest juz martwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sprzecik co podal ATH to najlepszy wybor. Na 939 ciezko bedzie cos powalczyc. Gwarantuje Ci, ze z tego 754 bedziesz zadowolony, bo sprzecik jak ta lala bedzie :) Mozna pare zl. przyciac na ramie, bo jedna kosc 1GB masz teraz za 275zl, ale mozna poszukac uzywki 2x 512MB (chociaz na S.754 to bez roznicy, bo nie ma Duala), ale mozna wyrwac za 2x130zl, wiec wychodzi 260zl i zostaje 40zl na Fortrona 350W, ktory cos mi sie wydaje, ze bedzie konieczny :) Znowu te plytki K8NS widzialem na allegro pare razy po 100zl, tylko ze byly to OEMy (brak blaszki, pudelka itp.).

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jesli mozesz miec wbudowana grafike, to zmienia to troche postac rzeczy. Plytka ta http://www.allegro.pl/item161402497_asus_a...graficzna_.html , niezla jest i jesli mnie pamiec nie myli to obsluguje ramy ECC-R, wiec mozna jakies tansze kupic na allegro (ale to musisz jeszcze poszukac na forum, bo nie daje glowy), ma zintegrowana grafe, ale i wolny port PCIex i ogolnie niezla plytka. Proc, to jak bys moze byl zainteresowany to mam do sprzedania Semprona 3000+ S939 (z sygnaturki), napisz do mnie na PW, to sie dogadamy. Ram to juz mowie, poczytaj na forum i moze uda sie ECC-R wrzucic na nia, wiec bys mial 2GB w cenie 1GB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc cienko.

myślałem, że dałoby radę MoBo+CPU+Pamięć na s.939 przynajmniej kupic tak zeby MoBo mialo zintegr. GPU i wtedy jak dojdzie kaski trochę w kieszeń to dokupić grafikę jakąś.

Skoro tak to moze zaproponuje cos innego. :]

Biostar TForce 6100-AM2 (zintegrowany gf 6100) - nowa 225zl

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...star+tforce+am2

Sempron 2800+ am2 - 130-150zl

1gb goodram 320/330zl

No i jak juz pisalem kwestia zasilacza.

Tak prawde mowiac taki zestaw na am2 bedzie nie wiele wydajniejszy od tego na s. 754 a o ile drozszy... decyzje podejmij sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze pytanko... czy MoBo o formacie MicroATX normalnie wkręcę i zamontuję w budę ATX ?

a wracając do s.754 awaryjnie... czy warto inwestować w tą podstawkę ?

bo znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/item159418576_sempron_30...r_nf325_a7.html

Edytowane przez Hajdi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ta plyta wejdzie do tej obudowy :) A ram ECC-R to ram buforowany, inaczej ram do serwerow. Ale tak sie sklada, ze jest kilka plyt domowych, ktore go obsluguja (miedzy innymi ta plyta co podalem jesli dobrze pamietam, ale to jeszcze sie sprawdzi jesli bys ja chcial brac). A taki ram, jako ze jest serwerowy i nikt go niechce brac mozna niedrogo wyrwac :) Np. kostke 2GB za 300zl, czy to nie piekna cena ? :)

a wracając do s.754 awaryjnie... czy warto inwestować w tą podstawkę ?

bo znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/item159418576_sempron_30...r_nf325_a7.html

Wydaje mi sie, ze plyta ktora ja podalem i proc ktora ja proponuje jest lepszym wyborem, tym bardziej, ze cena praktycznie taka sama. Na tej co ja podalem masz wbudowana grafe, to raz, a dwa ze ma port PCIex, wiec juz chyba lepiej taki miec niz AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ta plyta wejdzie do tej obudowy :) A ram ECC-R to ram buforowany, inaczej ram do serwerow. Ale tak sie sklada, ze jest kilka plyt domowych, ktore go obsluguja (miedzy innymi ta plyta co podalem jesli dobrze pamietam, ale to jeszcze sie sprawdzi jesli bys ja chcial brac). A taki ram, jako ze jest serwerowy i nikt go niechce brac mozna niedrogo wyrwac :) Np. kostke 2GB za 300zl, czy to nie piekna cena ? :)

Wydaje mi sie, ze plyta ktora ja podalem i proc ktora ja proponuje jest lepszym wyborem, tym bardziej, ze cena praktycznie taka sama. Na tej co ja podalem masz wbudowana grafe, to raz, a dwa ze ma port PCIex, wiec juz chyba lepiej taki miec niz AGP.

Zamiast płyty bez możliwości OC i s939 warto wziąć płyte soc. 754 z możliwością oc i może PCI-E, tanszy procek?? Mśylę że taniej wyjdzie i wydajniej po OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z wydajnością takich kości ECC-R w porównaniu do zwykłych DDR?

Roznica to zakres bledy pomiarowego czyli ~2%.

Zamiast płyty bez możliwości OC i s939 warto wziąć płyte soc. 754 z możliwością oc i może PCI-E, tanszy procek?? Mśylę że taniej wyjdzie i wydajniej po OC.

W sumie sa tez normalne plyty na chipsecie via pod 939, ktore lykaja ecc, ale za jakis czas moze byc klopot z pozbyciem sie ich, gdy bedzie przechodzil na inna platforme.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze chcesz tu wcisnac za wszelka cene swoj sprzet z AGP na pokladzie, ale tak sie sklada, ze ta plyta co podalem robi HTT na poziomie 240-250, moze nie jest to mistrzostwo swiata, ale spokojnie wystarczy kazdemu.

Co do wydajnosci ECC-R i zwyklych DDR, to roznica wynosi ok. 1-2 % na korzysc DDR. Poprostu ECC-R to sa zwykle DDR z dodanym scalakiem do wykrywania bledow (tak najprosciej mowiac) i to on zabiera te 1-2%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze chcesz tu wcisnac za wszelka cene swoj sprzet z AGP na pokladzie, ale tak sie sklada, ze ta plyta co podalem robi HTT na poziomie 240-250, moze nie jest to mistrzostwo swiata, ale spokojnie wystarczy kazdemu.

Nic nie chce wcisnąć. Na allegro są Gigabyty właśnie pod PIC-E. Z tego co słyszałem całkiem ładnie się kręcą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie chce wcisnąć. Na allegro są Gigabyty właśnie pod PIC-E. Z tego co słyszałem całkiem ładnie się kręcą :)

AAA, no to zwracam honor :) Te Gigabyte to podawalismy wyzej K8NE jesli sie nie myle. No ale znowu popatrz na to tak. Kupi proca Sempa 2500+ i podkreci go na 3400+ na Gigabyte na 754, a kupi za taka same kase Sempa 3000+ i podkreci go na 3500+ na tym Asusie na S939. Wiec OC moze mniejsze, ale ogolnie wynik lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 tylko że w opisie tej płytki ASUSA co dałeś link do aukcji jest napisane:

Pamięć Dwukanałowa architektura pamięci Dwa, 240-pinowe gniazda obsługujące maks. 2GB niebuforowanej pamięci DDR 400/333/266 non-ECC

EDIT

Pogrzebałem i wynalazłem takie dwie MoBo ... co o nich myślicie ...

Jetway 939GT2

Biostar Nf4-a9a

???

No i czekam ciągle na dalsze propozycje wszelkie możliwe zestawów do maxymalnie 700 zł.

50 zeta jeszcze jakos dociągnę ale nic więcej :(

Także 700 zł na MoBo + CPU + RAM + GPU (w zupełnej ostateczności zintegrowana).

Edytowane przez Hajdi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi