Skocz do zawartości
kubajew

Sałatka Kebab :d

Rekomendowane odpowiedzi

Sałatka bardzo dobra, moje spostrzeżenia, jeśli ktoś miesza składniki:

 

1. Dobrze wymieszać ketchup i majonez w proporcji 1:1, ewentualnie dodać jeszcze jogurtu naturalnego, aby powstał taki sos, przez co kapusta nie bedzie sucha

2. Do gotowej sałatki dobrze jest jeszcze dodać trochę tej przyprawy do gyrosu, dzięki czemu smak kurczaka nie zatraca się między innymi składnikami.

3. Oczywiście cebulka podsmażona, można razem z mięsem.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja osobiscie niczego nie smaze w tej salatce - kurczaka gotuje, przez co salatka jest 'lżejsza' i to mi bardziej odpowiada.

ja juz dawno majonez zastąpiłem sosem czosnkowym (jogurt:majonez 1,5:1 + czosnek + sól,pieprz)

ogolnie salatki dawno nie robilem chyba sie za nią wezme w piatek :]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi też narobiliście smaka i właśnie zamierzam się za nią zabrać :rolleyes: tylko ja robię z dwoma sosami, jeden jest ketchupowo-majonezowo-jogurtowy, którym polewam warstwę mięsa, a już na sam wierzch, dla przełamania smaków robię trochę sosu czosnkowego, dzięki temu kapusta pekińska nie jest taka sucha :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka jest ekstra mniam! Zamiast zwykłej cebuli polecałbym czerwoną cebula :)

 

 

Zrobiłem sobie ją na sylwestra i musze powiedzieć że jest naprawde dobra ;) dodac bułke z kebaba i normalne dobre żarcie :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie sałatka wyszła dobra, ale mało pikantna i zbyt tłusta.

 

Mój szczegółowy plan wydarzeń:

Kurczak w kostkę, podsmażyłem w oliwie, dodałem przyprawy (~15g na 75dag kurczaka), podusiłem ~10min i do miski.

Cebula (normalna biała cebula) trochę posiekana (i tak w trakcie smażenia rozpada się na paski) i na patelnią w ten sam tłuszcz, również pod przykrywką. Trochę się zarumieniła i na kurczaka.

Ogórki w talarki, starałem się włożyć je bez zbytniej ilości octu.

Keczupu warstwa na 1cm. Czy najtańszy czy najdroższy nie ma imho znaczenia - właściwie nie czuć samego keczupu w ogóle.

Kukurydza również maksymalnie odsączona.

Majonez sałatkowy - jak z keczupem.

Kapucha trochę poleżała w cukrze i soli, później została delikatnie pognieciona i także do michy.

 

Nakładałem taką płaską łyżką podobną do trójkąta do tortów. Wszystko ładnie na talerzyk i właściwie bez mieszania wyglądało i smakowało dobrze.

 

Poprawki jakie chciałbym wprowadzić to:

- kurczak przygotowany bez tłuszczu (piekarnik lub teflon)

- więcej przypraw (na każdej warstwie dodatkowe dwie szczypty gyrosowej)

- ostrzejszy sos (zamiast keczupu coś chilli-pochodnego, a majonezu czosnkowy)

 

// Już trzeci raz edytuję, bo nie mogę właściwie się zdecydować, co było nie tak :D

Edytowane przez vENiZE

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm, ta wygląda baaardzo przystępnie, na dniach trzeba będzie spróbować ;) btw na sylwestra ciotka zrobiła podobną to sam zająłem się połową żaroodpornej michy, nie mogłem się tym najeść ^^ spytam sie jej o przepis to może wrzucę, chyba nie będzie to niezgodne z regulaminem :D W końcu temat to "sałatka-kebab" :]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie sałatka wyszła dobra, ale mało pikantna i zbyt tłusta.

 

Mój szczegółowy plan wydarzeń:

Kurczak w kostkę, podsmażyłem w oliwie, dodałem przyprawy (~15g na 75dag kurczaka), podusiłem ~10min i do miski.

Cebula (normalna biała cebula) trochę posiekana (i tak w trakcie smażenia rozpada się na paski) i na patelnią w ten sam tłuszcz, również pod przykrywką. Trochę się zarumieniła i na kurczaka.

Ogórki w talarki, starałem się włożyć je bez zbytniej ilości octu.

Keczupu warstwa na 1cm. Czy najtańszy czy najdroższy nie ma imho znaczenia - właściwie nie czuć samego keczupu w ogóle.

Kukurydza również maksymalnie odsączona.

Majonez sałatkowy - jak z keczupem.

Kapucha trochę poleżała w cukrze i soli, później została delikatnie pognieciona i także do michy.

 

Nakładałem taką płaską łyżką podobną do trójkąta do tortów. Wszystko ładnie na talerzyk i właściwie bez mieszania wyglądało i smakowało dobrze.

 

Poprawki jakie chciałbym wprowadzić to:

- kurczak przygotowany bez tłuszczu (piekarnik lub teflon)

- więcej przypraw (na każdej warstwie dodatkowe dwie szczypty gyrosowej)

- ostrzejszy sos (zamiast keczupu coś chilli-pochodnego, a majonezu czosnkowy)

 

// Już trzeci raz edytuję, bo nie mogę właściwie się zdecydować, co było nie tak :D

ja juz pisalem ze kurczaka najlepiej jest ugotowac, nie trzeba go piec ani smazyc, gotowany jest naprawde dobry.

ja zamiast majonezu uzywam sosu czosnkowego na bazie jogurtu z dodatkiem ostrej papryki w proszku, troche zaostrza smak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ostatnio robiłem ta salatke na sylwka i doprowadzilem ja praktycznie do perfekcji, na 1kg piersi schodza mi prawie 2 paczki przyprawy, jest cudna :) cebula tylko czerwona, duzo kukurydzy (najlepiej pudliszki ze sloika - przepyszna) majonez tylko dekoracyjny, i nie ma bata, zeby byla niedobra

vENiZE - nie mam pojecia jak udalo ci sie ja zrobic tlusta, ja ogolnie mieso skrawam w takie bardzo cienkie paski, cos na wzor mieska srajanego w budkach z kebabem, ono nie potrzebuje duzo tluszczu, u mnie wychodzi baaaardzo podpieczone / usmazone, bardzo ciemne ze wzgledu na bardzo duze ilosci przyprawy, mozna powiedziec, ze brazowe, nastepnym razem zrobie fotki bo miesko duzo sie rozni od tego zaprezentowanego na pierwszej stronie :)

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię coś podobnego ale zupełnie inaczej. Mięso z piersi kurczaka usmażone z dużą ilością przyprawy kebab/gyros i pocięte w kostkę. Sos robię z ketchupu (kotlin pikantny) i majonezu + przyprawa gyros w losowych proporcjach "na smak". Do tego kapusta pekińska posiekana drobno i cebula pocięta w takie ćwiartki.

 

W misce układam warstwami mięso, cebula, sos, kapusta pekińska, mięso, cebula, sos, kapusta pekińska itd. Potem na jakiś czas do lodówki żeby się "przegryzło" i gotowe.

 

Może jutro będe robił to zrobię zdjęcie. Dla mnie boska. Ale muszę spróbować wg waszego przepisu :wink:

Edytowane przez zielak_18

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IMHO cały "myk" to dośc spora ilość kurczaka (tak żeby nie zginął w kapuście), i jeszcze więcej przyprawy :)

Ja osobiście przyprawe dodaje przed, w trakcie jak i po smażeniu :)

 

aha no i czerwona cebula IMO to absolutny 'must have' w tym wypadku ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj testowalem pierwszy raz z niewielkimi zmianami - ketchup zmieszalem ze smietana i przyprawilem przyprawa kebabowa i z dodatkowa warstwa selera naciowego pod kukurydza.

 

Bylo dobre , ale mam juz pomysl zeby podwoic ilosc mieska i dac jego druga warstwe nad ketchupem nastepnym razem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za świetny przepis ;]

 

Moja wersja sałatki z gyrosem :>

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Zamiast ogórka dodałam paprykę, reszta jak w przepisie ;]

Na następny raz pokombinuję tylko z sosami bo sam ketchup okazał się niewystarczający (a majonez trochę zbyt kaloryczny;P)

Poza tym sałatka wyszła bdb!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie



×
×
  • Dodaj nową pozycję...