Skocz do zawartości
Mardok

Abit - Ab9 Quadgt

Rekomendowane odpowiedzi

To jak takie problemy sa na tej plucie z memkami to czemu mowicie ze ona jest taka idealna???? nie lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Asus P5b Deluxe albo Commando ???

sam sie teraz zastanawiam nad kupnem.

ps. Dlaczego marcin255A chcesz zmienic plytę ???? -nie wiadomo na jak dlugo ????

Jak chcesz niebotyczne takty na memkach to bierz i680 :D

bo jest bardzo szybka i wyciąga wyciąga wysokie fsb na strapie 1066

P5B jest bardzo kapryśna na strapie 1066

Sam jestem ciekaw dlaczego marcin255A zamienił Commando na Quada ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testował ktoś może pamiątki na 3-x-x-x na Quadzie? ja wczoraj sie pobawiłem ale później system mi padł, jeszcze 4-4-4-4 tylko że 4M przeszło, więcej nie da rady, strasznie ciężko kręci się te pamięci na Quadzie.

3-2-2-7 na 1k do 16m stabilnie tak samo 24\7

Edytowane przez bryce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak takie problemy sa na tej plucie z memkami to czemu mowicie ze ona jest taka idealna??

A kto mówił, że jest idealna ? Ma swoje wady ale jest mniej kapryśna niż P5B czy commando. A te niby "problemy" to mały pikuś w porównaniu np. do nimożliwości botowania z DVD podpiętego na PATA ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin - a czym to napięcie na pamiątkach sprawdzasz ?

Bo jak uguru to się nie dziwię, że są takie wskazania.

Jak podnosze napięcie na pamięci to się boję to ścierwo włączać.

No właśnie :D

MOgli by wreszcie Clock Gena do Quada zrobić ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Martin

Mam 2.2v w biosie na tych memkach przy 1100 z 5kami..

W ogóle to zauważyłem dziwną rzecz..jak system chodzi to jest wszystko ok nic się nie sypie potrafi działać kilka dni..ale jak robie resa to czasami mam problem, żeby mi winda się załadowała. Zaczyna uruchamiać a potem sypie bsodem robi resa i czasami nawet nie bootuje..Jak wyłączę bydle na chwile..ostygnie trochę to potem system wstaje bez problemu.

Edytowane przez whatever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na tej plycie dobrze spisuje sie system EPP na pamieciach bo chce zakupic OCZ Sli Ready 900Mhz albo 1000Mhz. Jesli te ramki idelanie chodza na tej plycie to sie zdecyduje na nia ;p heh

Moze jakies inne ramki polecacie

A widzial, aby mobo na 965P obslugiwala EPP <_<

EPP nie dziala na 965P.

Pozdro.

btw : ram dobry wybrales :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT ale nie chciałem zakładać nowego tematu

Zna ktoś przyczynę takich dużych spadków cen sprzętu komputerowego i czy ta tendencja będzie sie tak długo utrzymywać

Przykłady C2D E6700 nie tak dawno około 2K a teraz 1200zł, e6600 około 1200zł teraz 800zł, E4300 400zł

Ram 2X1GB 800 około 800zł teraz 500zł

Płyty chyba tylko mało potaniały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procki poszły na pysk, bo Intel wprowadził nowe modele, a o obniżce już trąbił od kilku miesięcy :) A memki? No cóż, lecą, bo były bardzo drogie jeszcze przed świętami, ale nie ma tak dobrze, zgodnie z tym co piszą panowie z http://www.xbitlabs.com/news/memory/displa...0425221714.html niedługo ceny osiągną dno i wtedy jedyna droga to up :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procki poszły na pysk, bo Intel wprowadził nowe modele, a o obniżce już trąbił od kilku miesięcy :) A memki? No cóż, lecą, bo były bardzo drogie jeszcze przed świętami, ale nie ma tak dobrze, zgodnie z tym co piszą panowie z http://www.xbitlabs.com/news/memory/displa...0425221714.html niedługo ceny osiągną dno i wtedy jedyna droga to up :D pozdro

złotówa jak nigdy silna :rolleyes:

a co do mobasa to cóż :

lecim po tanie pamięci

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak takie problemy sa na tej plucie z memkami to czemu mowicie ze ona jest taka idealna???? nie lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Asus P5b Deluxe albo Commando ???

sam sie teraz zastanawiam nad kupnem.

ps. Dlaczego marcin255A chcesz zmienic plytę ???? -nie wiadomo na jak dlugo ????

Na quadgt ciężko o ładne takty, ale wydajność z czwórek jest bardzo dobra. A na asusach na 4:5 sobie nie poszalejesz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko czy komus z was cewki az tak strasznie piszcza/trzeszcza/skwiercza na quadgt? odpalilem dzis pierwszy raz z jakims celkiem i po prostu porazka... nie wiem ocb, ale czuje ze bedzie reklamacja.

rozkminilem juz co to tak trzeszczy. ten podluzny uklad obok radiatora z napisem SILENT QTES. jak dotkne go dlugopisem to trzeszczenie sie zmniejsza. da sie cos z tym zrobic czy reklamowac?

Edytowane przez sobih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, mobo niby prosto ale jak rog lekko uginam to jest ciut ciszej. w ogole grzeje sie to strasznie :|. bloczek z mipsa ponoc na dniach ma juz dotrzec, ale jak to sie nie wyciszy to bedzie zbedny :|.

wyglada mi to na jakas popeline straszna :/

na celka nie moge dac mniej jak 1,375v, ale smiesznie by bylo jakby to tak mialo sie dziac przy jakimkolwiek procku z takim napieciem.

nie wiem czy probowac zdjac ten radiator i przesmarowac te uklady na nowo czy od razu wyslac do grala :/.

edit.

w akcie desperacji po przejrzeniu watka na xs o tej mobo, dopuscilem sie ponizszego czynu:

Dołączona grafika Dołączona grafika

cisza jak makiem zasial :). ten niby radiatorowaty prostokacik nie mial styku i dlatego tak skwierczalo. podpowiedzcie mi teraz co z tym zrobic, przykleic jakos ten sam czy dociac jakis radiatorek???

Edytowane przez sobih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostepnl bys to u siebie... :P

A USB mozna jeszcze prosic ??:D

U mnie ? No aż tyle to mi się nie chce Upload'ować ;) A do USB ? Nie bardzo rozumiem ale jako nagrodę pocieszenia masz jeszcze najnowszego Manual'a* ;)

*Mój Post UP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ? No aż tyle to mi się nie chce Upload'ować ;) A do USB ? Nie bardzo rozumiem ale jako nagrodę pocieszenia masz jeszcze najnowszego Manual'a* ;)

*Mój Post UP

czy przypadkiem ten nowy manual nie jest zapowiedzia nowej rewizji tej plyty ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę aby ten manual miał coś wspólnego z nową rev płyty..po prostu uzupełnili go trochę. Nie wiem jak wasze, ale w moja papierowa wersja, którą dostałem z płytą na temat biosu ma, aż jedną stronę na której tak naprawdę nie ma nic:) Przypuszczam, że dostawali dużo spamu z pytaniami o banalne sprawy, które powinny być wyjaśnione w manual'u a nie były.

AHCI podobno daje obsługę NCQ, chyba faktycznie działa to lepiej..ale z drugiej strony trochę cyrków z tym jest..dokładniej problemy z bootowaniem systemu..u mnie XP x64 naprawdę losowo się uruchamia..do tego często krzyczy mi, że systemu nie znalazł..coś jakby system nie miał sterów do ahci..może po prostu coś mam w systemie nie tak..a może tak to działa na tej płycie:/

Edytowane przez whatever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi