Madness Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 U mnie AHCI bez problemów na XP Pro SP2. Na viście też wszystko spokojnie śmiga. Czy jest szybciej ? Jesli tak to niezauważalnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) A macie tak, że przy wyższym fsb (powiedzmy >500) uruchom ponownie i komp nie wstaje ?? A wyłącz i odpala zawsze ... Dziwne to mobo ... szkoda że to Abit (DFI nie ma już tak ładnie wokół socketu) Dla mnie dużym minusem jest brak clockgena - pewnie nie będzie, bo mobo jest tajemnicze jeżeli chodzi o SMBus i gość od SetFSB się poddał ... Bardzo dziwnie mobo prowadzi memki Nie mogę odpalić u siebie 4x1GB (2x OCZ i 2x Gskill) Albo mam CPU fsb wall albo mobo wyrabia ok 520 i koniec. Podatność na mody jest baaardzo mizerna - zwodowałem NB i zrobiłem Vmch i nic - no mooże z 5MHz) Edytowane 1 Maja 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Kupiłem telewizor 32 cale z wejściem Hdmi ,płyta też ma takie wyjście jak to podłączyć żeby działało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Tak, mam to samo. Niestety taka przypadłość płyty. Ale po wyłączeniu zawsze wstaje. Yoto - a może to jednak FSB wall ? Do konca swojego proca chyba jeszcze nie doszedłem, albo kończy się na 545MHz choć przy granicy konczy się proc gwałtownie a u mnie mogę odpalić 550MHz ale nic nie policzę bo wysyp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Tak, mam to samo. Niestety taka przypadłość płyty. Ale po wyłączeniu zawsze wstaje. Yoto - a może to jednak FSB wall ? Do konca swojego proca chyba jeszcze nie doszedłem, albo kończy się na 545MHz choć przy granicy konczy się proc gwałtownie a u mnie mogę odpalić 550MHz ale nic nie policzę bo wysyp. W każdym razie modowanie tej mobo to raczej trud daremny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Mój procek na 6x470 ostatni raz bootuje..byłem tak rozczarowany tym, że nie robi 500+, że nawet nie sprawdzałem czy ten wynik potrafi być stabilny..może to kwestia chłodzenia bo radiator jest tak gorący, że trzymanie na nim palucha przez dłużej niż 3 sekundy prawdopodobnie wypali linie papilarne na nim:) .. ale z drugiej strony wątpię aby poprawa chłodzenia pozwoliła mi zrobić 30+ mhz więcej na fsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lozio Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Jakie macie temperatury na PWMach pod obciążeniem orthosem??? u mnie na 8x400 1,35V na cpu jest: (w stopniach C) 1-69 2-88 3-97 4-81 5-67 na 8X450 1,55V na cpu 2-skacze powyżej 110 3-leci ponad 140 (od razu wyłączam orthosa). Odkleiłem i przykleiłem na taśmę 3M ten radiatorek (?) o którym pisał sobih i marcin255A. Wpierw próbowałem przykleić 3 radiatorki co się stosuje do pamięci, ale jakoś kiepsko się trzymały. No i nie wiem czy jeszcze wojować w tym temacie (trochę już sobie pociąłem łapy o ninje i na razie odpuszczam aż się zagoi), czy takie temperatury przy takich napięciach są normalne i nic się z tym już nie zrobi? A jeżeli zmienialiście ten radiatorek (?) to co przykleiliście zamiast niego i na jakiego gluta? Z góry dzięki za info. Pozdrofka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Jak możesz to wygnij oryginalne chłodzenie tak aby radiator NB był w pionie i zasadź to na PWM. U siebie nawet nie zmieniałem tego gluta i z lekkim nadmuchem ciężko wyjść wyżej 70*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Ja wywaliłem kompa przez okno ale nic to nie dało, max FSB 515, przy 520 wchodzi do windy ale nic nie widać później, czy ograniczeniem przy ustawianiu FSB może być procek?. Temperatury miałem fajne procek 15*C a PWM'y 28 *C oczywiście przy max. napięciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Raczej proc się skończył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Tak też myślałem bo nawet na 3.8 nie wszedł do windy przy napięciu 1.59, więcej nie daje bo nie ma sensu go żyłować a mogę go oddać na gwarę z powodu czujnika który strasznie przekłamuje, jestem ciekaw co mi zaproponują bo chyba 6400 już ciężko zdobyć a jakoś do 6420 nie jestem przekonany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Jakie macie temperatury na PWMach pod obciążeniem orthosem??? u mnie na 8x400 1,35V na cpu jest: (w stopniach C) 1-69 2-88 3-97 4-81 5-67 na 8X450 1,55V na cpu 2-skacze powyżej 110 3-leci ponad 140 (od razu wyłączam orthosa). Odkleiłem i przykleiłem na taśmę 3M ten radiatorek (?) o którym pisał sobih i marcin255A. Wpierw próbowałem przykleić 3 radiatorki co się stosuje do pamięci, ale jakoś kiepsko się trzymały. No i nie wiem czy jeszcze wojować w tym temacie (trochę już sobie pociąłem łapy o ninje i na razie odpuszczam aż się zagoi), czy takie temperatury przy takich napięciach są normalne i nic się z tym już nie zrobi? A jeżeli zmienialiście ten radiatorek (?) to co przykleiliście zamiast niego i na jakiego gluta? Z góry dzięki za info. Pozdrofka. Jak na moje to trochę za duży rozrzut tych temperatur..parę stopni różnicy..w środku wiadomo najcieplej, ale 20 stopni różnicy do skrajnego to moim zdaniem absurd..albo czujniki s[ciach!]lone albo radiator ma styk z wybranymi tzn przy takim rozrzucie to ich chyba w ogóle nie dotyka.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lozio Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Jak na moje to trochę za duży rozrzut tych temperatur..parę stopni różnicy..w środku wiadomo najcieplej, ale 20 stopni różnicy do skrajnego to moim zdaniem absurd..albo czujniki s[ciach!]lone albo radiator ma styk z wybranymi tzn przy takim rozrzucie to ich chyba w ogóle nie dotyka.. Najprawdopodobniej styk. Może złapać na klej, np ZM-ADHESIVE? Tylko nie mam pewności czy on nie przewodzi prądu. Jest tam przyklejona też taka żółta tasiemka - chyba do izolacji elektrycznej, myślę że raczej lepiej ją zostawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 (edytowane) Może się ktoś podejmie ?? ;) Otwory wlotowe trzeba lekko powiększyć i przesunąć ale reszta się zgadza. Postaram się po weekendzie zagadnąć jakichś speców. Może koszta nie zabiją ;) Edytowane 3 Maja 2007 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sewek1988 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Siemka Jak na tej płycie wyłączyć samoczynne zmienianie sie mnożnika na mniejszy gdy procesor nie jest obciążony ??? bo niby to wyłączyłem a w cpuz widzę ze mnożnik sie zmienia i napięcie tez , a wolę żeby to było stałe :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lozio Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Siemka Jak na tej płycie wyłączyć samoczynne zmienianie sie mnożnika na mniejszy gdy procesor nie jest obciążony ??? bo niby to wyłączyłem a w cpuz widzę ze mnożnik sie zmienia i napięcie tez , a wolę żeby to było stałe :angry: W biosie w konfiguracji procesora (3 menu i potem 1 menu) EIST i C1E ustaw disabled. Tu info: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=...&action=all Odnośnie problemów z temperaturą na PWM to chyba musiałem zruszyć radiator przy zakładaniu tego czarnego "czegoś" z napisem PULSE. Pewnie za mocno docisnąłem płytę i te środkowe PWM nie przylegają do radiatora jak należy (coś trzasnęło w trakcie operacji dociskania). Ktoś się zastanawiał nad 6420. Podaję linka do testu: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...o-e6420_11.html U mnie chodzi na 8x400 na 1,35 lub 8x450 na 1,5 - tutaj akurat mam problem z PWM przy orthos ale jak się z tym uporam to powinno być 8x465, może ciut więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 witam ... czytając forum i inne newsy zdecydowałem się na zakup tej płyty i oto co uzyskałem. wcześniej: P5B DLX, 6400@3.36 przy FSB 420. Ustawienie wyższego FSB kończyło się zwisem. Voltowanie nic nie dawało. Dziwne wskazania temperatur. teraz QUADGT 6400@3.5 FSB=438, Vcore 1.45 w biosie w spoczynku ok 40-41C, pod obciążeniem około 51-52C. :-P Bios 11 pozostałe graty. PC-2 8000 patriot EVGA 8800 GTS chłodzenie WC TAGAN 480W Za nic w świecie nie mogę przekroczyć FSB 340 - nawet po zmianie mnożnika na niższy. Voltowanie również nic nie daje. Czyżby proc miał ścianę tak nisko? :blink: Druga sprawa. Płyta nie zawsze mi odpala po zmianie czegokolwiek w biosie. podwójny start i ciemność. Muszę chwilę odczekać i startuje. Windows Vista stabilna, Linux również - AHCI włączone. Trzeba poczekać na kolejną wersję biosu. Płyta ma kaprysy ale ogólnie jest OK i nie żałuję jej zakupu. pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Pewnie się pomyliłeś i chciałeś napisać 440MHz ;) Strap zapewne 1066 i z pamięciami jedziesz synchronicznie do FSB ? Podaj ustawienia z zakładki uGuru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Za nic w świecie nie mogę przekroczyć FSB 340 - nawet po zmianie mnożnika na niższy. Voltowanie również nic nie daje. Czyżby proc miał ścianę tak nisko? :blink: Druga sprawa. Płyta nie zawsze mi odpala po zmianie czegokolwiek w biosie. podwójny start i ciemność. Muszę chwilę odczekać i startuje. Windows Vista stabilna, Linux również - AHCI włączone. Trzeba poczekać na kolejną wersję biosu. Płyta ma kaprysy ale ogólnie jest OK i nie żałuję jej zakupu. pozdrowienia A pamięci nie są przypadkiem na SPD ustawione ?? Ustaw ręcznie na 1:1 i poleci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) A pamięci nie są przypadkiem na SPD ustawione ?? Ustaw ręcznie na 1:1 i poleci witam oczywiście chodziło o FSB=440, którego nie mogę przekroczyć. Oto moje ustawienia w biosie: uGuru: External clock: 438 multiplier x8 strap 1066 DDRAM: DDR 533 (1:1) PCIExp 100 - próbowałem również 110 CPu Voltage 1.455 DDR voltage 2.3 CPU VTT 1.4 MCH 1.45 ICH 1.15 ICHIO 1.6 DDR Ref. Voltage 0% timingi pamięci ustawione luźno: 5-5-5-15-30 Wyłączone EIST i inne. Co moze być nie tak? Edytowane 4 Maja 2007 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Witam! Mam pytanka dwa: 1) jak działa RAID na tej płytce konkretnie chciałbym spiąć 2 dyski w RAID Matrix? Czytałem wcześniejsze posty i były problemy z obsługą RAID? jakieś wolne botowanie itp? 2) jakie jeszcze mogę napotkać problemy kupując tą płytkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) jacekcz - pewnie nowy steping tego 6400 i niestety sciana. Co do napięć to nie katuj pamięci 2,3V. Daj im najwyżej 2,1V i powinny spokojnie śmigać. Podnieś na chwilę MCH do 1,6V i spróbuj choć wątpię aby to coś dało. Edit: No jak producent tyle woltów każe to cofam poradę ;) BTW moje niby 667 też na 2,2V robią a 1200 przy 2,15V zasuwa aż miło ;) Wot tjochnika (nie na Abicie ofkorz) Edytowane 4 Maja 2007 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Co do napięć to nie katuj pamięci 2,3V. Daj im najwyżej 2,1V i powinny spokojnie śmigać.Na pudełku od tych patriotów nawet napisali, że do DDR800 i 4-4-4-12 wymagają 2,2V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Na pudełku od tych patriotów nawet napisali, że do DDR800 i 4-4-4-12 wymagają 2,2V ;) pisałem, że mam pamieci PC2-8000 a nie PC2-6400.Wg producenta napiecie 2.1-2.3V. Dałem na maxa dla pewności, że tutaj nie ma problemu. Jacek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 pisałem, że mam pamieci PC2-8000 a nie PC2-6400.Wg producenta napiecie 2.1-2.3V. Dałem na maxa dla pewności, że tutaj nie ma problemu. Jacek. To zwracam honor, nie zauwazyłem jednego zera i źle skojarzyłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Witam! Mam pytanka dwa: 1) jak działa RAID na tej płytce konkretnie chciałbym spiąć 2 dyski w RAID Matrix? Czytałem wcześniejsze posty i były problemy z obsługą RAID? jakieś wolne botowanie itp? 2) jakie jeszcze mogę napotkać problemy kupując tą płytkę? problemy? Cała masa :) każdy z nas właścicieli ABITa ma jakieś problemy - mniejsze lub większe. U mnie np wczoraj płyta oszalała. każda zmiana ustawień w biosie kończyła się czarnym ekranem i zwisem systemu. Przykładowo chciałem zminić kolejność boot-owania urządzeń, SAVE i koniec - czarny ekran. Skończyło się ponownym flash-owaniem biosu - pomogło. Pisałem wcześniej, że linux stabilny. Zmieniłem dysk na WD400 i zaczęły się problemy. W końcu zainstalowałem system podstawowy bez KDE i poszło. Resztę pociągnąłem z sieci. RAIDa nie testowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 zgzadza sie , z ta plyta sa takie same problemy jak z innymi :) nie plyty glownej bez problemow , to nie te czasy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Witam! Mam pytanka dwa: 1) jak działa RAID na tej płytce konkretnie chciałbym spiąć 2 dyski w RAID Matrix? Czytałem wcześniejsze posty i były problemy z obsługą RAID? jakieś wolne botowanie itp? 2) jakie jeszcze mogę napotkać problemy kupując tą płytkę? Większość problemów w tym problemy z RAID rozwiązuje najnowszy bios, co już było opisane w FAQ znajdziesz też tam odpowiedzi jak sobie radzić z podstawowymi problemami na tej mobo. U mnie jedynym problemem jaki stwarza ta mobo to jest to iż nie zawsze chce wstać, i jak dotąd nie udało mi się jeszcze znaleźć na to lekarstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 No to mam chyba najmniej kapryśny egzemplarz. Jedyny bug to brak mozliwości zabotowania z DVD. Raid-a nie mam a odpala za każdym razem ;) Po co oni dali z tyłu ten przełącznik do czyszczenia biosu ? Taki to powinien być w P5B dlx zamontowany zamiast przycisku reset :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 No to mam chyba najmniej kapryśny egzemplarz. Jedyny bug to brak mozliwości zabotowania z DVD. Raid-a nie mam a odpala za każdym razem ;) Po co oni dali z tyłu ten przełącznik do czyszczenia biosu ? Taki to powinien być w P5B dlx zamontowany zamiast przycisku reset :D A u mnie bez problemu bootuje z DVD ... a restarty różnie :D Dziś z nudów pobawiłem się w 1M w kat 3,6GHz (szybkie to to mobo jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...