marcin255A Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) 533x2 = ? 1066 tyle ustawiasz na pamięci nie ? Wiec je kręcisz ,nie wszystkie Abit puszcza tak wysoko -przeczytaj post wyżej dokładnie. 6x500 musisz podnieść napięcia płyty NB itp. Edytowane 19 Czerwca 2007 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tachion Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 no tak napiecia juz podnosilem bez zmian no ale jeszcze cos poprobuje dam znac jakby co ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 1066 MHz to już dużo na tej płycie , cellschoki ida 1075 na 4-4-4-8 , więc twoje w normie ustaw na 1040 -1050 MHz i zobaczymy napiecie troche do góry 1050; 4-4-4-8 Ramki jak w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Tachion wprowadź moze trochę ładu w to o/c. Najpierw sprawdź mozliwosci procka. Podkrecaj go ustawiając pamieci na niskie taktowanie (800-900) w ten sposób bedziesz wiedział który element Cie ogranicza. Jak juz bedziesz wiedział ile wyciagniesz z procka pobawisz sie pamieciami (obnizajac mnoznik) Twoje pytanie: ile udało sie ludziom.... jest imho bez sensu. Nawet z tej samej partii procki bedą różnic sie mozliwosciami o/c. To że komus udało sie dajmy na to wyciagnąc 4 GHz o niczym nie bedzie świadczyć - mozliwości Twojego moga skonczyc sie na (teoretycznie) 3 GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Przyglądałem się swojej płycie (2 sztuka po wymianie) i zauważyłem obok nalepki z symbolem płyty z kodem kreskowym drugą mała nalepkę z literką A. Nie przypominam sobie czegoś takiego na moim poprzednim quadzie. Jak ktoś ma "starszego" quada niech zerknie na PCB bo może moja pamięć jest zawodna. Druga sprawa to płyta, którą posiadam jest 3szt. quada z którym mam do czynienia i każdy z nich bez problemów robi (lub robił ;) ) FSB 530MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Ja też na poprzedniej nie miałem tej naklejki, a na nowej wymienionej jest - dziś ją dopiero sprawdzę bo właśnie cooler przyszedł więc ciekawe czy wszystko będzie z nią OK. Edytowane 20 Czerwca 2007 przez sentex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Panowie a jaki był powód tych reklamacji - może i ja bym spróbował? Mój Quad choc spisany na straty nadal funkcjonuje. Niestety jeden lekko ukruszony pvm (wypadek przy pracy :? ) osiaga temp ok 80st podczas gdy reszta nie przekracza 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 O moim problemie pisałem wcześniej (prolem z przyciskiem POWER i samoczynny reset BIOS)... ja bym na Twoim miejscu spróbował - po prostu zrób wizualne wrażenie, że płyta była "nie ruszana"... ja już wysyłałem wiele różnych rzeczy np. płyty z ukruszonym rdzeniem lub specjalnie paliłem dyski i zawsze gwarancja uznana :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Aż głupio się przyznać ale ja również ukruszyłem PWM z tym, że temp. przekraczała 120*C i płyta nie chciała pracować w dualu. Edit: Yin-Yang - żadnych problemów i bez jakichkolwiek wtyczek. Zaniosłem powiedziałem jakie są objawy i tyle. Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Aż głupio się przyznać ale ja również ukruszyłem PWM z tym, że temp. przekraczała 120*C i płyta nie chciała pracować w dualu.Rozumiem że pomimo takiej przyczyny reklamacja uznana bez problemów (czy miałes jakieś "wtyki" które okazały sie pomocne?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Powiedzcie czy do tej płyty można podpiąć taki czujnik który informuje o otwarciu obudowy.Buda TT Kandalf LCS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 No i sprawdziłem nową sztukę Quada... na początek wqrwienie ponieważ mój LG DVD-RAM 4167B nie jest wykrywany pomimo iż stare nagrywarki CDRW czy też DVD-RW LiteOn'a widzi bez problemu (może aktualizacja BIOS w moim LG coś da? bo na mobo dałem final13) co jeszcze zauważyłem to to, że na tym egzemplarzu mój proc już nie idzie 2,8GHz na def (1,2500v) tak jak na poprzedniej, ale z prockiem powalczę później... na plus jest to, że już nie mam problemów z power-buttonem i BIOS sie nie resetuje :) ...teraz siedzę sobie w pracy i włożyłem 2x1GB Kingstona Value 667 i 2x X1650Pro Asusa i bede sprawdzał Crossfire bo jeszcze nie robiłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Piupil - miałby ktoś odstąpić oryginalne (niepowyginane tak jak moje :D ) chłodzenie z Quada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Moje też było wyginane ale delikatnie wróciłem wszystko do normy i zaniosłem płytkę do serwisu. Teraz również mam odgięty cooler z NB a w jego miejscu siedzi blok wodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Madness rozumiem, że odgięty od nb ale na pwm siedzi..mógłbyś jakieś fotki zapodać jak to u ciebie wygląda? I kilka słów na temat temperatur na pwm..nawiew jest jeszcze na to potrzebny w takim wariancie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Dokładnie na PWM siedzi oryginał. Przy normalnej pracy (3,2GHz 1,265V 400MHzx8 pamięci 1:1) temp. PWM nie przekracza 48*C jeśli wierzyć uGuru. Podczas OC daję nadmuch na radiator wentylkiem 80mm i wystarcza by nawet przy poborze prądu 100A PWM-y nie były cieplejsze niż 85*C. Co do fotek to wieczorem postaram się wrzucić. Edytowane 21 Czerwca 2007 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Madness rozumiem, że odgięty od nb ale na pwm siedzi..mógłbyś jakieś fotki zapodać jak to u ciebie wygląda? I kilka słów na temat temperatur na pwm..nawiew jest jeszcze na to potrzebny w takim wariancie?Rurka miekka jak plastelina wiec odginasz lekko do góry by zmiescic bloczek na nb. Ja dodatkowo dałem wiatraczek 4 cm na 7V i temperatury na pvm nie przekraczały 50*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Śliczne to to raczej nie jest, ale chyba działa i biorąc pod uwagę, że ciężko o blok na pwm to chyba jedyna sensowna alternatywa jak chce się wodować tą płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 ...teraz siedzę sobie w pracy i włożyłem 2x1GB Kingstona Value 667 i 2x X1650Pro Asusa i bede sprawdzał Crossfire bo jeszcze nie robiłem :)wynik ~6500pkt w 3DMark05 :lol: ps. możecie podać swoje temperatury PWM i jak są u Was chłodzone przy okazji pisania następnego postu? tak krótko..... byłbym wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 wynik ~6500pkt w 3DMark05 :lol: ps. możecie podać swoje temperatury PWM i jak są u Was chłodzone przy okazji pisania następnego postu? tak krótko..... byłbym wdzięczny. PWM temp pokojowa - mobo lezy w pudełku :D Przeca masz to wyraźnie napisane trzy posty wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Na moim poprzednim Quadzie miałem 45-50, ale też miałem spory nawiew z pentagrama 120 Cu+... na tym pentagramie (podpis) i nowym Quadzie mam 65-70... i tak sie zastanawiam ile te PWMy wytzrymują ogólnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Było w tym wątku i jak masz uguru to sam byś do tego doszedł. W uguru temp. niebezpieczna dla PWM zaczyna się od 120*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Na forum abita ktoś pisał kiedyś, że przy 150C umierają..ale pewnie poniżej już zaczyna się coś z nimi dziać więc bezpiecznie myślę jest poniżej 120C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Przy 120stC to ja bym się już raczej zaczął bać o laminat nie wspominając już o samych PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Coś w tym pewnie jest..pewnie pwm umiera na 150C ale powyżej 120 są cyrki z otoczeniem..więc co z tego, że pwm przetrwa skoro połączenia padną:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Przy 120*C było mi dane pracować z 4-5min. W sumie nic się nie działo ale wolałem nie roztapiać radiatora ;) A to odgięty radiator z NB o którym była mowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Mam 88-95* na PWMach po godzinie orthosa przy 7x400 (2,8GHz) vcore 1,25v , MCH 1,3v , CPUVTT 1,3v... a co będzie jak zachce mi się kręcić wyżej? :huh: ... no nic, w końcu po coś jest ta gwarancja. Edytowane 22 Czerwca 2007 przez sentex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Jak zwykle co jakiś czas kolejna dawka najnowszych sterowników dla naszej mobo ;) Sterowniki: Intel® Matrix Storage Manager v7.5.0.1017 Driver for All Windows (2007-06-22) INTEL Chipset Driver v8.3.0.1013 for 2000/XP/2003/64bit (2007-06-22) JMicron SATA Driver V 1.17.20.03 for 2000/XP/2003/64bit (2007-06-22) Realtek 8110SC Gigabit Lan V6.63 Driver for Win9x/Me/2000/XP/2003 (2007-06-22) Realtek 8110SC Gigabit Lan V6.193 Driver for Vista 32bit/Vista 64bit (2007-06-22) Realtek High Audio Definition R169 Driver for 2000/XP/2003/64bit (2007-06-22) Realtek High Audio Definition R169 Driver for Vista 32bit/Vista 64bit (2007-06-22) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Jak zwykle co jakiś czas kolejna dawka najnowszych sterowników dla naszej mobo ;) Sterowniki: Sterowniki Ok ale bardziej by mnie ucieszyła informacja o nowym biosie i poprawionej obsłudze pamięci. Napisałem ostatnio maila do ABITA z zapytaniem o bios - niestety cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Sterowniki Ok ale bardziej by mnie ucieszyła informacja o nowym biosie i poprawionej obsłudze pamięci. Napisałem ostatnio maila do ABITA z zapytaniem o bios - niestety cisza. A co nie tak z pamięciami ?? To mobo ma tak wyżyłowany chipset, że nie prowadzi pamięci wysoko ... najlepiej jest 1:1 500+ fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...