atom3k Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 I po zmianie procka: Tamten E2180 coś mi się felerny trafił. Ten też nie lepszy, bo 3.6 jakoś przekroczyć nie mogę. ech, szczęście ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nastynas Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) "a zainstaluje najnowzsze z tego ftpa ftp://driver.jmicron.com.tw/" zainstalowałem te sterowniki i system mi padł!!! Nie chcę przesądzać sprawy czy to przez nie ale lepiej się zastanowić dwa razy zanim je ktoś zainstaluje. Problem mam jednak teraz poważny: tryb awaryjny oczywiście nie działa, chcę już tylko przeinstalować windowsa ale się nie, a przynajmniej ja nie potrafię. Sprawdzałem z 3 różnymi płytkami i albo piszę tylko "aby bootować z CD nacisnij jakiś klaiwsz..." - naciskam i czarny ekran, albo w ogóle nie bootuje! Odpiąłem dysk (sata) i zostawiłem samego DVD i dalej to samo. Co więcej zrobiłem te rzeczy i nic nie pomaga: -wymiana ram z innym kompem -wymiana napędu DVD -wymiana karty graf -wymiana kabla do nagrywarki -nie bootuje nawet "hiren boot cd" -z pendrive tez nie chce załapać -deflaut BIOS -clear CMOS Jestem już nieco zdesperowany bo pracuję na kompie a terminy gonią, proszę o pomoc. EDIT: abit quad qt intel core 2 quad be quiet 450 8600 gt palit sonic seagate barracuda es 400gb 4gb ram gail Edytowane 15 Grudnia 2007 przez nastynas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Miałem to samo. Pomoca okazał się stary CD-rom bodajże samsunga a potem zakupiłem nagrywarkę na sata. A nagrywarka która tak się z płyta nie lubiła to Benq 1640. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 U mnie problemy z BenQ 1655 były tylko i wyłącznie na XP i to bez sterowników JMicron po ich zainwestowaniu chodziła jak złoto. Tylko że sterowniki instalowałem zaraz po zainstalowaniu systemu zanim zabrałem się za resztę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) Uprzejmie donoszę iż FAQ dla naszego QuadGT zostało uaktualnione o wszystkie najnowsze sterowniki oraz BIOS'y ;) Osoby zainteresowane tematem odsyła do pierwszego postu KLIK!. EDIT: Po PW do jacekcz zostały również uaktualnione Przydatne Programy w dziale Download ;) Edytowane 18 Grudnia 2007 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Thx dobry czlowieku ... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Czy ktoś testował ten bios 1.6A? Wnosi to coś w stosunku do 1.5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Czy ktoś testował ten bios 1.6A? Wnosi to coś w stosunku do 1.5? Hym ja mam teraz BIOS'a 1.6A wcześniej miałem wspomniany 1.5 i w zasadzie poza datą w CPU-Z w zakładce Mobo nic się więcej dla mnie nie zmieniło. Wszystko chodzi jak należy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Szybkie pytanie. W menedżerze urządzeń mam jakieś jedno unknown device. Jak patrzę po właściwościach id to acpi. Jaki sterownik dla XP tam załadować, aby to zostało rozpoznane? Wszystko z płyty poinstalowane, ba zainstalowany też ze strony intela, ten sterownik do chipsetu. Czytałem też o występowaniu bugów acpi w biosie, na czym to polega? Mam bios 1.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ja tez tak mam - wylacz to po prostu i tym sie nie przejmuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Szybkie pytanie. W menedżerze urządzeń mam jakieś jedno unknown device. Jak patrzę po właściwościach id to acpi. Jaki sterownik dla XP tam załadować, aby to zostało rozpoznane? Wszystko z płyty poinstalowane, ba zainstalowany też ze strony intela, ten sterownik do chipsetu. Czytałem też o występowaniu bugów acpi w biosie, na czym to polega? Mam bios 1.6 to jest steronik do uGuru, Sciagnij uGuru ze strony Abita , rozpakuj i wskaz nowy sterownik do tego katalogu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) dzięki :) zanistaluję jak przyjdę do domu ---- zadziałało, dzięki :) Edytowane 23 Grudnia 2007 przez atom3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 W biosie w zakladce gdzie wlacza sie karte muzyczna oprocz wlaczania i wylaczania sa opcje : AC97 i HD-audio - czym sie te opcje roznia (AC97 i HD-audio) i ktora kiedy nalezy wlaczac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Jest to w większości płyt Abita - przełączasz w zależności jakie masz złącza od obudowy do przedniego panelu. Przeważnie jest AC97 ale na kablach obudowy powinna być naklejka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Dzisiejszy UpDate sterowników w FAQ był sponsorowany przez firmę Realtek. Obią on aktualizacje sterowników dla dźwięku oraz krat sieciowych, dziękuję za uwagę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Panowie mam pytanko, jaki macie pobór prądu pokazywany w uGuru bo dostałem wreszcie po dwóch miesiącach !! mobo z reklamacji, miałobyć nowe a widać ze już używane, syczy w cholere, trudno mi osiągnąć jaką taką stabilność, zmiana jakich kolwiek ustawień pamięci w biosie kończy się zresetowaniem ustawień. A temp na poszczególnych PWM przy orthosie na Pentium D @ 4,2GHz przy 1,4V dochodzi do 115*C mimo nadmuchu, pobór prądu !! 160A :| Wtf? na poprzednich dwóch egzemplarzach nie było tych problemów. A i mobo ma big vdroppa :/ w czasie orthosa waha się w granicach 1,42 - 1,35 V Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Hipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) E6600@3,4GHz 1,4V idle 12A/stress 58A A że PWM-y grzeją się strasznie to norma, u mnie mosfet zwodowany i po godzinie orthosa mam na PWM Phase3 85*C. Tyle że trafiłem egzemplarz "niesyczący", nawet jak ponad 1,5V dam na proca to cicho siedzi. Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Ziku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) C2D 2.13GHz @ 3.8GHz , nap. 1.44V idle 15A / sters orhtos 78A 160 A? - chyba tego nawet mosfety nie wytrzymaja, cos moze zle ci pokazuje a co do temp to jak kolega powiedzial niestety grzeja sie jak trza - u mnie przy nadmuchu max temp dochodza do 80 - 85 C, bez nadmuchu dochodzilo do 110 - 115 C Ma ktos moze spisane oznaczenia tych mosfetow (czarnych kwadracikow pod radiatorem) ? - chetnie poczytalbym ich specyfikacje Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Mr.Martin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Najwięcej co miałem to bodajże 86A przy 4,2GHz 1,65V. Chłodzenie PWM + wentyl 80mm 1200RPM spokojnie daje sobie z tym radę ;) Kostki PWM ?? Pszę bardz.. Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ja wiem ze Presler to nie C2D ale to co sie dzieje na tej płycie to juz mnie dziś doprowadziło do szewskiej pasji. Najpierw były jaja jak wyżejm sciagłem nowego uGuru, zainstalowałem to samo, dodatkowo nie działa zmiana czegokolwiek, natychmiastowy reset. Najlepsze to jest to że czasem sam się wyłacza komp, raz wywaliło mi error że brak ntoskernel.exe przy ładowaniu sysa i nawet na def się nie podniósł. Wkońcu padlo całkiem, zaczęło piszczeć głośnikami, migać diodami, resetowanie biosu nie pomaga, przekładanie memek to samo. Wkońcu na jednej kości się udało odpalic ( normalnie 2x1Lanfesty + 2x512 Ballistixy). Zapodałem wszystkie kosci i od strzała 14x300@1,4V i wstało. Jednak ciągle resety .... :/ jasny ch...j mnie już strzela, moge puszczać orhosa i spi, działa wsio a np żadnej sensownej gry sie nei da odpalic bo odrazu wywala jakieś errory. Miałem wczesniej dwa egzemlarze i żaden nie syczał, nie było takich problemów jak teraz. Czyżby płyta wadliwa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Najwięcej co miałem to bodajże 86A przy 4,2GHz 1,65V. Chłodzenie PWM + wentyl 80mm 1200RPM spokojnie daje sobie z tym radę ;) Kostki PWM ?? Pszę bardz.. cos nie moge znalesc specyfikacji tych ukladzikow (VT1135SF) - moze ktos z Was ma jakis link ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Znając życie to masz ukruszoną którąś kostkę PWM. Wejdź do biosu i zobacz, który kanał się najbardziej grzeje i czy róznica temp. jest znaczna ( np. 20*C). Będziesz mieć odpowiedź od ręki. Pierwszego nieodżałowanego quadGT własnie skończyłem w taki sposób, zachciało mi się chłodzenia home made na PWM i ukruszyłem jeden układ. Temp. ponad 110*C i prąd z kosmosu nawet przy standardowych ustawieniach. Płyta dawała się odpalić tylko na jednej kości. Przy dualu nie wstawała. Płyta z wymiany nawet tamtej do pięt nie dorasta.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) PIerwsze Quada załatwiłem tak jak Ty z tą różnicą ze wogóle się mobo nie podnosiłą tylko wyswietlało error zasilania na wyswietlaczu. Drugi poszedł się paść z przyczyn nieznanych, po prostu pewnego dnia PCI powiedziało papa łacznie z urzędzieniami na tej szynie zintegrowanymi. Czekał kupe czasu, wkońcu mobo dotarła, poskładałem wszystko do kupy i takie szopki. Sęk w tym ze nie ma wyraźnej różnicy w temperatrze na którejś PWM'ce. Wygląda to tak: Pentium D @ 4GHz 1,44V WC, nawiew 80x80 na radiator od mosów. Idle Stres ( 2min) CPU 36 47 PWM1 57 75 PWM2 58 110 PWM3 57 122 PWM4 57 114 PWM5 51 100 PWM AC 65A 158A PWM PC 65A 160A Nigdy takich temp nie miałem na tamtych mobo, musiałem się juz solidnie postarać żeby do 100*C dojechać, wiem że procek na 4,8GHz przy 1,6x V szedł a teraz to pewno by nie poszedł albo by prędzej mosy od temp odpadły :| Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Hipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Obciążenie kolosalne. Pierwszy bierze mniej bo obsługuje pamięci. Reszta kostek go dogrzewa. Edit: A poprawiałes chlodzenie na PWM ? Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ja już kompletnie zgłupiałem, a zdawało mi się że z kompem jestem za pan brat. W takim razie wyślę znowu na gware i dalej bez kompa ... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Te pwmy to dramat jest, niby "quadgt", ale quadcore'a kręcić się na tym nie bardzo daje. Czy ktoś się orientuje jak nb wpływa na te pwmy? Hipotetycznie jakby odciąć pipe'a i wymienić chłodzenie na nb to dużo chłodniej będzie na na nich? Jakies 30C róznicy by mnie urządzało, ale to chyba mało realne:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) Taką mam temp. na pasywnie chłodzonych PWM-ach za pomocą oryginalnego radiatorka - radiator z NB odgięty ku górze a na nim zasadzona woda. Po daniu nadmuchu za pomocą wentylka 80mm (1200obr/min) temp. spada do poziomu ok. 45-50*C Edit: A jeszcze się pochwalę co mi się udało z niego wycisnąć ;) Edytowane 7 Stycznia 2008 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) Chyba rozwiazałem mój problem .... wgrałem bios 16 i wszystko wróciło do normy, wcześniej mobo miało przedpotopową 10. I jeszcze pytanko .... QuadGT + E8xxx= czy to zadziała ? Edytowane 7 Stycznia 2008 przez Hipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Madness temperaturki fajne, a potrafisz powiedzieć ile orientacyjnie spadła temp na pwm po odgięciu radiatora z nb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 I jeszcze pytanko .... QuadGT + E8xxx= czy to zadziała ? Podobno śmigają bez problemów na 965P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...