Mardok Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Podobno śmigają bez problemów na 965P. Też doszedłby to mnie takie słuchy i muszę przyznać iż cieszy mnie to niezmiernie bo jak na razie nie planuję zmieniać Abit'a skoro działą jak należy ;) Trafiła mi się (odpukać) bardzo mało kapryśna sztuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Niestety moja płytka nie pracowała z oryginalnym chłodzeniem na NB nawet 5s ;) dlatego nie znam temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jesli chodzi o ścisłość to C2D jest w stanie poprawnie pracować nawet na takim zabytku jak i865 więc to nie pytanie o sam chipset, mam na myśli całą płytę. A odnośnie mojego problemu ... nie moge wyjechać z Vcore powyzej 1,4V bo mi bios ustawienia resetuje ..... wtf ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nurek_ Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Witam Chciałem spytac o poprawienie chłodzenia na PWM. Moja płyta cholernie syczy, co wkurza mnie strasznie bo mam wyciszonego kompa i to syczenie jest dwa razy głosniejsze od czegokolwiek innego w kompie. Na gwarancję nie bardzo uśmiecha mi się płytę oddawać i być min. 2tygodnie bez kompa. W okolicach 22 strony tego watku wyczytałem że pomaga zdjęcie tego radiatorka (czy co tam jest) z napisem pulse i przyklejenie w jego miejsce normalnego radiatora. I tu moje pytanie - jak to cholerstwo odkleić? Przymierzałem się do tego, ale trzyma się mocno, nie chcę nic na siłe żeby płyty nie spaprać. A może są inne sposoby? Moze się ktoś podzielic doświadczeniami z uciszania abita? Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam . Przymierzam się do dołożenia 2 kości pamięci kolejnych do tej płyty jak wygląda obsługa 4 slotów RAM-u jakieś konkretne doświadczenia ? problemy ? trzeba podnosić napięcia ? jak wygląda OC wtedy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam . Przymierzam się do dołożenia 2 kości pamięci kolejnych do tej płyty jak wygląda obsługa 4 slotów RAM-u jakieś konkretne doświadczenia ? problemy ? trzeba podnosić napięcia ? jak wygląda OC wtedy ? Nie ma jakiś większych problemów z obsługą 4 kości na pewno trzeba się liczyć z pogorszonym O/C w porównaniu do 2 kości, ale sama obsługa 4 kości jest jak najbardziej poprawna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Nurek - a jakie napięcie mu dałeś że syczy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jak chodzi o 4 kości to miałem jakiś czas temu 4x512 quimonda infineon 667cl5 (HYS64T64000HU-3S-B) - bubel straszny, ale nie o tym..przy normalnym fsb 266 szły na 533 i 667 ale z fsb 333 na 1:1 już całość nie wstawała. Prawdę mówiąc nie rozwiązałem tej zagadki do końca .. próbowałem dać więcej papu pamięciom ale bez skutku..pewnie na chipset trzeba dać więcej przy 4 kościach, ale tego już nie sprawdzałem bo mi się nie chciało bo te memki to tylko przejściowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nurek_ Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Nurek - a jakie napięcie mu dałeś że syczy ??Standardowe, nic nie podnosiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Tzn. 1,325V ?? A spróbuj zmniejszyć napięcie albo jeśli nie możesz (vid nie puści) to zwiększyć. Układ ten syczy tylko przy specyficznym obciążeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 wie ktos, kiedy abit wypusci, o ile w ogole, bios obslugujacy E8xx ? puki co w compatibility list E8xx nie sa obslugiwane przez ab9 quad gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Pisałem do nich w tej sprawie i odpisali w sumie nijak: Dear Customer, We have not validate this CPU with AB9 Quad GT at this time. Please check our website periodically for any of the updates. http://www.uabit.com http://www.abit.com.tw/page/en/index.php If you have any questions, please let us know Thank you Best Regards, Universal abit Technical Support Team www.uabit.com Ja chyba jednak zmienię na IX38 Quad GT - jak mam czekać nie wiadomo ile, o ile w ogóle wypuszczą. Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t=126503&page=4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Tylko na czym ten cały "support" ma polegać, bo jak tylko na poprawnym rozpoznawaniu nazwy to ja podziękuję nie potrzebne mi to do szczęścia, ale jak ma wprowadzać niezbędne zmiany do uruchomienia CPU to już zupełnie inna sprawa. Trzeba poszukać może ktoś już próbował E8xxx "posadzić" na tej mobo i "wszystko wstało" bo jak narazie taką metodą odbywa się większość "testów" sprawdzających kompatybilność na zagranicznych forach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 dobrze by było, gdyby wstał bo tak po prawdzie nie widzę fajnego następcy za rozsądne pieniądze dla mej płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 mnie penerowe quady interesują:) chociaż raczej nie liczę, że to będzie na tym działać..a abit..jedyne co w najlepszym wypadku umiejętnie mogą zrobić to zachęcić do kupienia ich nowego produktu...exxx może zrobią...ale za jakiś czas..wiadomo ...marketing:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Problem w tym ,że nowy Quad X38 jest lipny i do ostrego OC się nie nadaje - same problemy z nim jak na razie - jak Penrynek nie pójdzie na moim to kupuje Foxconna - good bye Quad :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Bez przesady. Nie ma z nim więcej problemów niż z Asusem a ludziska osiągaja ponad 4GHz jak na każdej dobrej płycie. Nowy bios który wyszedł dwa dni temu rozwiązał dodatkowo kilka problemów więc - nie przesadzajmy.. ;) Polecam śledzić wątek na XS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Czytałem na forach zagranicznych,że nowy bios pogorszył sytuację w wielu przypadkach - to nie moje widzi mi się, tylko to co piszą userzy.Właśnie na XS to wyczytałem :) Poza tym,że nie ma więcej problemów jak n Asusie akurat mnie nie satysfakcjonuje, bo tych płyt nie biorę do ręki od jakiegoś czasu i nie zamierzam - tam zawsze są problemy :P Czy to prawda ,że nie można robić update bisu spod windy?I czy na twojej płycie też są problemy z FSB pow. 400 MHz na mnożniku niższym niż x8???? Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Update robie zawsze spod windy za pomoca Abit Flash Menu odkąd mam Abita czyli od jakiś 5 lat. Moje max FSB to 475fsb na starszych biosach. Sprawdze jak na nowym. Ale kończmy OT. Reszte moge powiedzieć we właściwym miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 kłesazczyn. nie wiem czy w dobrym dziale pisze ale gdzies musze zmienilem pc z amd na intela i mialem ogromne problemy juz na poziomie instalaji systemu ale jakos dalem rade. teraz w windowsie np. sluchajac muzyki i wlaczajac firefoxa muza jest zwalniana kilkakrotnie. ogolnie caly system scina czy to w grze czy to w gg. tragedia. jakies pomysly ? wszyscy proponuja ram. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nurek_ Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Tzn. 1,325V ?? A spróbuj zmniejszyć napięcie albo jeśli nie możesz (vid nie puści) to zwiększyć. Układ ten syczy tylko przy specyficznym obciążeniu.Żeby zmniejszyć napiecie to musiałbym procka odkręcić a to mi się średnio podoba. Zresztą bawiłem się napieciem i nic nie dawało. Płyta syczy tylko pod obciążeniem, w idle jest cisza. Nie jest to zasługa obniżania napięcia przez EIST bo jest wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 jest szansa ze dzisiaj obadam czy E8xxx bangla z naszym quadem, wiec stay tune... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 jest szansa ze dzisiaj obadam czy E8xxx bangla z naszym quadem, wiec stay tune... No wreszcie doczekałem się tego .. :D oby zabanglało :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Też jestem bardzo ciekaw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Nie ma szans, wisi na C1. Trzeba miec nadzieje ze nowy bios cos w tej kwestii zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 buuuuuuu ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Nie ma szans, wisi na C1. Trzeba miec nadzieje ze nowy bios cos w tej kwestii zmieni. Wcześniej przekopałem forum Abita w poszukiwaniu informacji na temat kompatybilności naszej mobo z E8xxx i tak same spekulacje. Natomiast nasz kolega Ziku zabrał się do sprawy z szybszej strony ;) Cóż najnowszy bios do QuadGT jest już raczej stary, sam P965 nie jest problemem bo są na nim płyty kompatybilne z 45nm, choć od Asusa. O ile konstrukcja samej płyty na to pozwala i Abitowi zechce się w końcu ruszyć cztery litery to może doczekamy się współpracy z nowymi procesorami Intela. Osobiście nie bardzo chce mi się wymieniać płytę główną, działa jak należy zero problemów... Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wąhol Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) mam tak problem na viście 64 nie wykrywa mi lanu są jakieś nowe sterowniki by napraić ten problem?? zainstalowałem sterowniki te cobyły podane wcześniej i nadal nic..oco tu chdzi?? Edytowane 26 Stycznia 2008 przez wąhol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Wcześniej przekopałem forum Abita w poszukiwaniu informacji na temat kompatybilności naszej mobo z E8xxx i tak same spekulacje. Natomiast nasz kolega Ziku zabrał się do sprawy z szybszej strony ;) Cóż najnowszy bios do QuadGT jest już raczej stary, sam P965 nie jest problemem bo są na nim płyty kompatybilne z 45nm, choć od Asusa. O ile konstrukcja samej płyty na to pozwala i Abitowi zechce się w końcu ruszyć cztery litery to może doczekamy się współpracy z nowymi procesorami Intela. Osobiście nie bardzo chce mi się wymieniać płytę główną, działa jak należy zero problemów... Tez w zasadzie codziennie sledze odpowiednie zrodla ale akurat mialem mozliwosc sprawdzic "na zywo" :) No niestety od pieciu miesiecy nie bylo aktualizacji biosu ze strony abita wiec mozna sie bylo spodziewac ze tak sie ta proba skonczy. Asusy na P965 smigaja juz od dawna, pojawiaja sie bety dla gigabyte'ow wspierajace 45nm a abit ani mysli cos w tej kwestii zmienic. Cos czytalem ze abity na P35 tez maja problem z odpaleniem 45nm... Generalnie bardzo bym nie chcial zmieniac tej plyty bo tak jak Ty nie mam z nia najmniejszych problemow a uzytkuje ja juz prawie rok a poza tym nowsze chipsety nie oferuja jeszcze az takich wodotryskow zebym musial je miec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...