Raptor Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 ja mam jedno rozwiązanie - wymieniam płyte na jakąś inna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Właśnie zmontowałem Quada i 6420. No i co? Od samego początku zaczął syczeć :/ To jest obecnie najgłośniejszy dźwięk wydobywający się z budy :/ Czytałem, że syczy pod obciążeniem, ale mi na od samego początku na def zaczął syczeć. Nieznośny dźwięk :/ Da się z tym coś zrobić? Bo rozwiązania tego problemu nie znalazłem :/ Twoja syczy moja syczy tak samo jak wiele innych taka już przypadłość tego Abita iż lubi dawać znać o sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 To żeś mnie pocieszył teraz :/ Ledwo ją przywiozłem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 To żeś mnie pocieszył teraz :/ Ledwo ją przywiozłem :/ O syczeniu jest chyba z 5 stron w tym temacie, napisane jest co i jak niektórym udało się to uciszyć wystarczy poczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Oficjalny bios M621E_13 (2007-05-11) http://mardok.lanpl.com/AB9_QuadGT/bios/M621E_13.rar or ftp://ftp-usa.abit.com.tw/pub/download/bi...dgt/m621e13.zip Coś wnosi ten biosik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 O syczeniu jest chyba z 5 stron w tym temacie, napisane jest co i jak niektórym udało się to uciszyć wystarczy poczytać.No czytałem już o tym i kombinowałem z napięciami ale bez zmian :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Nie wszystkie syczą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) Coś wnosi ten biosik ? Praktycznie to samo co QGT13Final z tą różnicą iż ma status "Oficial" a to niektórym poprawia samopoczucie ;) W skrócie większych różnic nie ma. *Zresztą "compiled date" jest ten sam co w QGT13Final czyli 18/04/2007 Edytowane 16 Maja 2007 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Nie wszystkie sycząWiem, widziałem Twojego posta, a mi syczy nonstop :/ Jak świerszcz :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Wiem, widziałem Twojego posta, a mi syczy nonstop :/ Jak świerszcz :/ ja bym go troszku rozgrzał - spory Vcore i obciążenie :D jest szansa że się wyrobi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Wiem, widziałem Twojego posta, a mi syczy nonstop :/ Jak świerszcz :/ A jesteś pewien, ze to mobo? Bo syczeć może wszytko, zasilacz, grafa, czy inne urządzenie z cewkami. Więc jak zmieniałeś kilka sprzętów na raz to najpierw sprawdź, bo w obudowie nie słychać skąd ten dźwięk (taki denerwujący, że słychać go "wszędzie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) Właśnie go spi rozgrzałem to dopiero zaczął piszczeć. Ja nie wiem czy to jest normalne. To syczenie jest głośniejsze niż 3 wentylatory razem wzięte w obudowie, nie wspominając o dysk (a baracuda 4 cicha nie jest) :| EDIT: Jestem pewien, że to płyta, bo w budę włożyłem tylko ją i C2D. Wentyla jak zatrzymam to dalej piszczy. A jak docisnę ten radiator na PWM to mam, wrażenie, ze jest trochę ciszej. EDIT2: Pociesza mnie myśl yotomeczka, że może się wyrobi z czasem. Może ktoś komu syczała zaobserwowała jakiś spadek tego dźwięku wraz z czasem użytkowania? Edytowane 16 Maja 2007 przez N1CO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Właśnie go spi rozgrzałem to dopiero zaczął piszczeć. Ja nie wiem czy to jest normalne. To syczenie jest głośniejsze niż 3 wentylatory razem wzięte w obudowie, nie wspominając o dysk (a baracuda 4 cicha nie jest) :| EDIT: Jestem pewien, że to płyta bo w budę włożyłem tylko ją i C2D. Wentyla jak zatrzymam to dalej piszczy. A jak docisnę ten radiator na PWA to ma, wrażenie, ze jest trochę ciszej. Pi to nie za wielkie obciążenie - Orthos to już coś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Pi to nie za wielkie obciążenie - Orthos to już coś ;)Poszedłem za Twoją sugestią. Teraz to już nie syczy... Teraz to świszcze ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) Może dlatego nie piszczy -pierwsza rzecz którą zmieniłem na płycie zanim włożyłem do kompa Edytowane 16 Maja 2007 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 U mnie było to samo, żadne wygrzewanie, max napięcia i testy nie pomogły, płyta syczała na nominalnych wartościach. Gdzie kupowałeś płytę bo może dostałeś mojego Quada którego oddałem do serwisu z powodu strasznego syczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Ja ją z hurtowni wziąłem - Action. Ale mówisz, że problemów większych z jej oddaniem nie było? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Może dlatego nie piszczy -pierwsza rzecz którą zmieniłem na płycie zanim włożyłem do kompa Ja wystrugałem coś takiego: i zamontowany: później wrzuciłem jeszcze coś na ten chiński układ PULSE... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Ja ją z hurtowni wziąłem - Action. Ale mówisz, że problemów większych z jej oddaniem nie było? Żadnych problemów, rozumiem jakby syczało podczas mocnego OC ale nie na nominalnych wartościach. Zobaczymy co w serwisie stwierdzą, być może dostanę ją spowrotem, w każdym razie mocno zastanawiam się nad czymś na P35 lub DFI 680i ale cena będzie zdecydowanie za wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 do 1.6V jest cisza ale mój komp chodzi nonstop @ 3.8G/1.6V więc denerwuje mnie ten dzwięk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 do 1.6V jest cisza ale mój komp chodzi nonstop @ 3.8G/1.6V więc denerwuje mnie ten dzwiękMoja na def piszczy :/ Dam jej kilka dni a jak nie to do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immune Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) Mam takie pytanie. Czy jest jakis bios w ktorym da rade zejsc ponizej 1,3250 Vcore na procu ?? Poniewaz mialem wczesniej P5B Dlx i moglem obnizyc Vcore do 1.1 a posiadam proca ktory spokojnie idzie na 3,2 na 1,2 Vcore, wiec na co i takie Vcore ;/ Wyzsze temp w lato zdecydowanie :) Ps. Mi na szczescie nic nie piszczy :) Edytowane 16 Maja 2007 przez Immune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 niestety na tej płycie w porównaniu z Commando wszystkie napięcia muszą być wyższe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 1,325V - tyle pozwala twój proc i tyle ustawia płyta. Mój ma VID 1,265V i tyle mam ustawione przy 8x400. Co do piszczenia to dokładnie ten układzik oznaczony pulse takie dźwięki wydaje. Można oderwać samą "czapkę" tego układu z napisami i przykleić ponownie jakimś dobrym klejem. Spotkałem się z klejeniem tego distalem czy jakoś tak (klej dwuskładnikowy). Po przyklejeniu piski cichną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 "Pudełkowa" wersja piszczała strasznie. Wymiana pasty pod układem chłodzenia pomogła. Btw ilość pasty jaka znajdowała sie na chipsecie załamała mnie. Jedynie róg układu był delikatnie "pobielony". Po wymianie na Arctic 5 cisza i temperatury zdecydowanie spadły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 No to mam dylemat. Z jednej strony mógłbym wymienić tą pastę i sprawdzić co się stanie, z drugiej strony stracę gwarancję :/ Może wpierw na serwis ją pośle i obadam co będzie. Jak nic nie zrobią to wtedy pokombinuję z tym chłodzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lozio Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 O syczeniu jest chyba z 5 stron w tym temacie, napisane jest co i jak niektórym udało się to uciszyć wystarczy poczytać. Tak. Trzeba odkleić to czarne i przykleić na 3M - koniec z syczeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Tak. Trzeba odkleić to czarne i przykleić na 3M - koniec z syczeniem.Możecie coś więcej i dokładniej o tym napisać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lozio Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 1,325V - tyle pozwala twój proc i tyle ustawia płyta. Mój ma VID 1,265V i tyle mam ustawione przy 8x400. Co do piszczenia to dokładnie ten układzik oznaczony pulse takie dźwięki wydaje. Można oderwać samą "czapkę" tego układu z napisami i przykleić ponownie jakimś dobrym klejem. Spotkałem się z klejeniem tego distalem czy jakoś tak (klej dwuskładnikowy). Po przyklejeniu piski cichną. 3M wystarczy Możecie coś więcej i dokładniej o tym napisać? Jest taki element (radiator) z napisem pulse - trzeba go odkleić i przykleić na np taśmę 3M. Trzeba uważać żeby nie zruszyć chłodzenia na PWM (to połączone heatpipe z NB - ja tak zrobiłem i musiałem je zdejmować i nakładać 2 raz bo zaczęły mi się grzać PWMy - brak przylegania). Najwygodniej ten radiator oderwać podważając od krótkiej strony z brzegu płyty. Pod spodem jest żółta tasiemka plastikowa - lepiej zostawić, nie jest tam pewnie bez powodu (ja oderwałem, ale ją przykleiłem spowrotem :-| - tak w razie czego :wink: ). U mnie już nie piszczy. Pozdr. ps - świetny temat na forum i płyta też super (do tej pory miałem tylko Asusy + AMD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 c1e wylacz to przestanie piszczec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...