Skocz do zawartości
Mardok

Abit - Ab9 Quadgt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem... płyta działa super stabilnie i w ogóle nie widomo co, ale... wkurza mnie czasami nie działający power, a do tego gdy komp stoi ze 3h bezczynnie to resetuje się BIOS i musze ustawiac od nowa... już wgrywałem wszystkie BIOSy i to samo... bateryjka wymieniona... ktoś znalazł rozwiązanie problemu? przeczytałem topik od deski do deski i widziałem u kogoś 2 takie przpadki z czego nikt sobie z tym chyba nie poradził... w każdym bądź razie jutro ją chyba wysyłam :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A

co myslisz o tych pamiatkach http://allegro.pl/show_item.php?item=20055...82+wys%C5%82any.

na dnich powinny byc u mnie jeste ciekaw ile teraz z procka wykrzesam mx jaki mialem na corsairach i to 4x512 940MHz 970 tez zrobily ale w orthosie sie juz sypaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś próbował 4x1GB na Quadzie ??

U mnie wszystkie kostki muszą mieć to samo SPD żeby ruszyło ... ale OC biedne - nie mogę nawet zrobić DDR1000 (4x1GB, parkami robią 550+ )

Jakieś pomysły ?

Żadne kręcenie napieciami nie pomaga

Chyba zawsze krecenie z obsadzonymi wszystkimi bankami pamieci bylo trudne... trudniejsze niz z jedna para

Pamieci w jednej parze robia 550+ a dwoma parami nie da rady 500 - wiec to niespecjalnie wina pamieci

Pomijam wczesniejsze chipsety Single Chanell ale od NF2 i w gore to juz tez chyba w duzej mierze od samego chipsetu zalezy... i prcyzyjnego ustawiania co raz wiekszej ilosci napiec dostepnych do regulacji (z biosu i po modach :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A

co myslisz o tych pamiatkach http://allegro.pl/show_item.php?item=20055...82+wys%C5%82any.

na dnich powinny byc u mnie jeste ciekaw ile teraz z procka wykrzesam mx jaki mialem na corsairach i to 4x512 940MHz 970 tez zrobily ale w orthosie sie juz sypaly

Ten gosciu jak ma coś na d9 to pisze o tym dużymi literami , a tu ani słowa.

HZ na D9GKX = ok 1000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zawsze krecenie z obsadzonymi wszystkimi bankami pamieci bylo trudne... trudniejsze niz z jedna para

Pamieci w jednej parze robia 550+ a dwoma parami nie da rady 500 - wiec to niespecjalnie wina pamieci

Pomijam wczesniejsze chipsety Single Chanell ale od NF2 i w gore to juz tez chyba w duzej mierze od samego chipsetu zalezy... i prcyzyjnego ustawiania co raz wiekszej ilosci napiec dostepnych do regulacji (z biosu i po modach :) )

albo po prostu quad ma cienkie zasilanie ramek ... na P5K 4x1 sżło ok 530

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem... płyta działa super stabilnie i w ogóle nie widomo co, ale... wkurza mnie czasami nie działający power, a do tego gdy komp stoi ze 3h bezczynnie to resetuje się BIOS i musze ustawiac od nowa... już wgrywałem wszystkie BIOSy i to samo... bateryjka wymieniona... ktoś znalazł rozwiązanie problemu? przeczytałem topik od deski do deski i widziałem u kogoś 2 takie przpadki z czego nikt sobie z tym chyba nie poradził... w każdym bądź razie jutro ją chyba wysyłam :?

Przyczyną kasowania się ustawień biosu jest właśnie ten jak to nazwałeś "nie działający power" i jak się go wciśnie parę razy (czasem 2 czasem 5) w stosunkowo krótkich odstępach czasu to się kasują ustawienia biosu na mobo, wspominałem już o tym kilka razy zresztą nie tylko ja. Jest to dość irytujące ale poza obejściem problemu rozwiązania nie znalazłem, a jak problem "obchodzę" pisałem już kilkukrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, moze mnie ktos oswieci - co oznacza taki dluzszy beep przy starcie plyty (tak poltora raza, no max 2 dluzszy od normalnego). czasami sie pojawia czasami nie i to przy dokladnie taki samych ustawieniach. dzisiaj np po wlaczeniu z rana zabeepal zlowieszczo, chociaz wczoraj byl na tych parametrach kilkakrotnie uruchamiany i bylo ok, ale bez problemu sie uruchomil, a katowanie orthosem nie wykazalo niestabilnosci. jesli to cos pomoze, beep ten pojawial sie przy zabawach z timingami pamieci (ocz special ops, 2.2v teraz smialo smigaja 4-4-4-12, wczesniej chodzily z tRP 5, bo beepalo, dzisiaj nie beepa).

poza tym plytka smiga jak nalezy, niestety e4400 skonczyl sie (idzie na 3333 ale trzeba zapodac 1.5v, wtedy temperatura w load skacze do 65C, a to dla mnie za duzo, zwlaszcza ze chce fandery z 900rpm do 600rpm zwolnic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyną kasowania się ustawień biosu jest właśnie ten jak to nazwałeś "nie działający power" i jak się go wciśnie parę razy (czasem 2 czasem 5) w stosunkowo krótkich odstępach czasu to się kasują ustawienia biosu na mobo, wspominałem już o tym kilka razy zresztą nie tylko ja. Jest to dość irytujące ale poza obejściem problemu rozwiązania nie znalazłem, a jak problem "obchodzę" pisałem już kilkukrotnie.

Napiszę jak to wygląda:

Ustawiam sobie BIOS po czym np. 4 razy nie udaje sie zapisać tylko jest zwiecha w BIOSie i zero reakcji trzeba wyłączać zasilaczem, ale jak już sie w koncu z tym uporam włączam kompa i działa bez zarzutu czy to na def czy to po OC bez różnicy... następnie gdy kładę sie spać wyłączam kompa kontrolnie naciskam jeszcze power - wszystko działa BIOS zapisany itd.... budzę sie rano i teraz: wciskam power i zero reakcji kompletnie nic nie rusza lub power działa za pierwszym razem, ale mam zresetowany BIOS i pokazuje sie notka by przejść do BIOS lub cisnąć F1 dla kontynuacji...

... mam nadzieje, że teraz już problem jest jasny - testowałem na wszelkie sposoby zostawiająć kompa na OC jak i również na default i sie dzieje to samo... płyta jutro jedzie na wymianę i radzę to innym na przyszłość gdyż rozwiązania ani "obejścia" problemu nie ma... jedynie naprawa gwarancyjna bądź wymiana. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też czasem dziwnie speaker piszczy właściwie to dokładnie w chwili gdy power mam wciśnięty, ale też nie zawsze jak sobie przypomni..i takim dosyć dziwnym głosem..aczkolwiek nie zauważyłem, żeby miało to wpływ na cokolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też czasem dziwnie speaker piszczy właściwie to dokładnie w chwili gdy power mam wciśnięty, ale też nie zawsze jak sobie przypomni..i takim dosyć dziwnym głosem..aczkolwiek nie zauważyłem, żeby miało to wpływ na cokolwiek.

A ja nie podłączyłem speakera :lol:

Po resecie biosu piszczało bo domyślnie jest ustawione monitorowanie obrotów wiatraka na CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A

pisalem tutaj o tych pamiatkach pamietasz g.skille f2-6400phu2-gbhz

hmm no i wlasciwie mam z nimi problem za zadne chiny nie moge uzyskac 970 stabilne jak puszcze procek na 3.4 ogolnie jako sam procek w orthosie prirytet 8 chodzi stabilnie a pamieci priorytet 1 i juz wywalaja napiecia na pamieciach zapodawalem 2.25V no tak jak napisal gosciu na allegro nawet wiecej zapodawalem i timingi 5-5-5-15 gdzie z tego co on pisze przy 4-4-4-12 one powinny chodzic stabilnie na 1000 no i co o tym sadzisz pamieci sa osadzone w czarnych slotach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys tak zachwalem ta plyte bo zero problemow az od kilku dni zaczyna cos mi szwankowac.

Oto jak wlaczam komputer to bardzo czesto ( ale nie zawsze) podczas ladowania sie windowsa wyskakuje mi niebieski ekran :(

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

STOP 0x0000000A

Czy ktos moze z was orientuje sie co moze byc tego przyczyna ? (blad ten wyskakuje zazwyczaj wtedy gdy dlugo nie uzywam kompa - tzn nie wlaczam go przez kilka kilkanascie godzin i startuje zimny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A

pisalem tutaj o tych pamiatkach pamietasz g.skille f2-6400phu2-gbhz

hmm no i wlasciwie mam z nimi problem za zadne chiny nie moge uzyskac 970 stabilne jak puszcze procek na 3.4 ogolnie jako sam procek w orthosie prirytet 8 chodzi stabilnie a pamieci priorytet 1 i juz wywalaja napiecia na pamieciach zapodawalem 2.25V no tak jak napisal gosciu na allegro nawet wiecej zapodawalem i timingi 5-5-5-15 gdzie z tego co on pisze przy 4-4-4-12 one powinny chodzic stabilnie na 1000 no i co o tym sadzisz pamieci sa osadzone w czarnych slotach

dlaczego powinny na 1000 to są 800 tki i nikomu nic nie zarzucisz bo tyle robią ,

ustaw 4-4-4-8 -2t -35 napięcie 2.35 V i spróbuj , jak nie pójda to na bank nie są na D9GMH , nie dodam a nie mówiłem ,choć ktoś mnie tu od czci i wiary odżegnywał.

Zresztą pierwsze Ballistixy szły mi na 1100 na 4-4-4-8 ,potem jedna mi padła i dostałem nowe ,na czym sa nie wiem ale 950 na 4 nie robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok ale powiec mi jesli gosciu pisze na allegro ze robia 1000/1200 i w mailu mi tak pisze tak samo to z jakiej racki maja nie robic bo co??

Bo robią (przynajmniej moje) Jako że Quad udał sie na wieczny spoczynek (czyt : wypadek przy pracy ;-)) to teraz robia nawet wiecej - asus pozwala wyzej wyciagnać pamiątki. Problem ze Skillami był jeden: pierwszy timing za cholere nie chciał chodzić na 4 przy taktowaniu pow. 900 ofkoz

Spróbuj ustawić 5-4-4-12 i daj napięcie 2,25v - na takich ustawieniach na Quadzie HZty robiły 1000 day by day

Edytowane przez Yin-Yang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie akurat zamkniete nowki ale co z tego jesli tak pisze na allegro to mogl chocby zaznaczyc ze tak bedzie itym bardziej nie informowac mnie w mailu ze beda tak biegac jak bym wiedziaj ze tak bedzie do zdecydowal bym sie na cruciale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz czego nie rozumiesz- wyszły pamieci pierwszy sort na b. dobrych chipach i ich testy oglądałeś następne nazywaja sie tak samo ale nie sa już na najlepszych chipach -mało kto się połapie -pamięci robia tyle ile pisze ale OC jest do [gluteus maximus].

Koniec kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yin-Yang

dzieki sprobuje,jeszcze banki pozamieniam moze to cos tez da chociaz watpie

marcin255A

chyba mnie rozomiesz ogolnie dla mnie to kasa wywalona w bloto bo corsairy to samo robily chyba ze jeszcze przyczyna w czym innym tkwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale akurat napisal mi ze sa na d9gmh to co zle i gwarantowal ze zrobia 1200mhz dobrze wiesz czego chce wycisnac ile sie da z procka ale co z tego jak pamieci mi to uniemozliwiaja i dobrze wiesz ze wszystko robi sie dla syntetykow a pozniej jak sie uzyskuje 100% mozliwosci to sie schodzi nizej i tak takiej mocy sie na codzien nie wykorzystuje jak narazie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miał ktoś tak, że nie idzie zmienić mnożnika w biosie ? :D

Mnie sie tak zrobiło po wymianie z D925 na C2D ...

Po jakimś czasie i reflashu było dobrze i teraz znowu ... i kurde nie idzie tego ruszyć

niby bios pokazuje zadamny mnożnik i w poście też ... ale windy i CPU-Z ujawnia całą prawdę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miał ktoś tak, że nie idzie zmienić mnożnika w biosie ? :D

Mnie sie tak zrobiło po wymianie z D925 na C2D ...

Po jakimś czasie i reflashu było dobrze i teraz znowu ... i kurde nie idzie tego ruszyć

niby bios pokazuje zadamny mnożnik i w poście też ... ale windy i CPU-Z ujawnia całą prawdę ...

W CPU-Z zawsze jest pokazany najwyższy ustawiony mnożnik ,sprawdź w Evereście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi