Skocz do zawartości
Mardok

Abit - Ab9 Quadgt

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba się z tym pogodzić, że quad ustawia ostro pamięci tzn. subtimingi. Na P5B dlx moje cruciale ganiają na codzień 600MHz 5-5-5-5 przy 2,16V a na quadzie max to 556MHz 5-5-5-5 przy 2,475V.

Ale za to moge przy tej częstotliwości wrzucić 4-4-4-4 i jest super wydajnie :)

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys tak zachwalem ta plyte bo zero problemow az od kilku dni zaczyna cos mi szwankowac.

Oto jak wlaczam komputer to bardzo czesto ( ale nie zawsze) podczas ladowania sie windowsa wyskakuje mi niebieski ekran :(

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

STOP 0x0000000A

Czy ktos moze z was orientuje sie co moze byc tego przyczyna ? (blad ten wyskakuje zazwyczaj wtedy gdy dlugo nie uzywam kompa - tzn nie wlaczam go przez kilka kilkanascie godzin i startuje zimny)

Heh to ciekawe bo ja mam podobnie na starym Venice 3,0 @ 4,0 z 7900GTX i windoza XP Sp2 - to jest cos z systemem. MOze nowe drivery do grafy sam nie wiem ?

Mam problem... płyta działa super stabilnie i w ogóle nie widomo co, ale... wkurza mnie czasami nie działający power, a do tego gdy komp stoi ze 3h bezczynnie to resetuje się BIOS i musze ustawiac od nowa... już wgrywałem wszystkie BIOSy i to samo... bateryjka wymieniona... ktoś znalazł rozwiązanie problemu? przeczytałem topik od deski do deski i widziałem u kogoś 2 takie przpadki z czego nikt sobie z tym chyba nie poradził... w każdym bądź razie jutro ją chyba wysyłam :?

Mam to samo cholerstwo i mnie do szalu doprowadzalo - Quad jest ok ale ma tez duzo bledow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jakie pamiatki minimum na ta plytke mozna wsadzic tak zeby brykaly ?? Tak przy FSB 480 max czyli pamiatki 960. Czy te Patrioty CL4 dadza rade ? moze byc nawet CL5 byle poszlo

http://www.allegro.pl/item205197458_patrio...800mhz_cl4.html

czy moze lepiej te ??

http://www.allegro.pl/item205042818_g_skil...l4_hit_oc_.html

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jakie pamiatki minimum na ta plytke mozna wsadzic tak zeby brykaly ?? Tak przy FSB 480 max czyli pamiatki 960. Czy te Patrioty CL4 dadza rade ? moze byc nawet CL5 byle poszlo

czy moze lepiej te ??

Moze warto zerknąć tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze warto zerknąć tu

Dzieki serdeczne ale tam nie ma nic podane jak to sie zachowuje konkretnie na tej plycie a Quad ma strasznie popaprana wspolprace z pamiatkami i bardzo slabe mozliwosci OC ramkow. Moze ktos jednak konkretnie na jednym z tych dwoch typow pamieci pracuje ?? Wolalbym opinie konkretnego uzykownika o ile takowy jest :D

Acha i co z Goodramami ?? W ogole dzialaja na tej plycie ??

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie doradzcie mi jak możecie z czym może być to problem , ponieważ nie wiem do czego sie tu przyczepić.

Mianowicie mam taki problem że jak po zainstalowaniu gry przykładowo Quake4( orginał ) i innych FPP to w niektórych grach mam taki objaw ,że jak daje rozdzielczość 1280x1024 i detale na full to pogram może z 2 min i restart , zmniejsze rozdzielczość to działa poprawnie i nie wiem do czego się tu przyczepić , zapuszczałem Orthosa, 3D Marki i wszystko działa bez szfanku przez 10 godzin, czy to może być wina OC Mobo czy to wina OC karty grafinczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy moze lepiej te ??

Ja mam te Patrioty i sprawują się OK... to, że się zbytnio nie kręcą to tylko ich zasługa ale na 1000MHz CL5 chodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie doradzcie mi jak możecie z czym może być to problem , ponieważ nie wiem do czego sie tu przyczepić.

Mianowicie mam taki problem że jak po zainstalowaniu gry przykładowo Quake4( orginał ) i innych FPP to w niektórych grach mam taki objaw ,że jak daje rozdzielczość 1280x1024 i detale na full to pogram może z 2 min i restart , zmniejsze rozdzielczość to działa poprawnie i nie wiem do czego się tu przyczepić , zapuszczałem Orthosa, 3D Marki i wszystko działa bez szfanku przez 10 godzin, czy to może być wina OC Mobo czy to wina OC karty grafinczej.

A memy masz podkręcone?Czasem dzieje się tak gdy proc albo memy dostają za mało papu, lub masz ustawione źle timmingi na pamięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A memy masz podkręcone?Czasem dzieje się tak gdy proc albo memy dostają za mało papu, lub masz ustawione źle timmingi na pamięciach.

Na pamieci dałem 2.2v wiec nie wiem czy to malo papu dla tych kosci, a sa jakies programy zeby wykluczyc oc plyty glownej ? czy tam ogolnego zestawu.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam te Patrioty i sprawują się OK... to, że się zbytnio nie kręcą to tylko ich zasługa ale na 1000MHz CL5 chodzą

Hmm a czy te ramki rusza na CL4 przy 900 na Quadzie ?? Oczywiscie chodzi mi o Patrioty ??

Przy okazji pytanko jak nie patrioty to ktore lepiej z tych dwoch??

http://www.allegro.pl/item203048415_hit_go...wieczna_gw.html

czy moze te

http://www.allegro.pl/item205232591_a_data...ion_2gb_fv.html

os z tego w ogole dziala na Quadzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a czy te ramki rusza na CL4 przy 900 na Quadzie ?? Oczywiscie chodzi mi o Patrioty ??

To zależy... moje na P5B chodziły na 900Mhz 4-4-5-15 na Quadzie nie sprawdzałem jeszcze... ale mi ogólnie sie słabe sztuki trafiły na jakichś dziwnych chipach "iberty"... a sugerowałem się testem gdzie były na micronach no i tak wyszło :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuściłem na noc Orthosa i w nocy obudził mnie error

1:FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

1:Hardware failure detected, consult stress.txt file.

1:Torture Test ran 2 hours, 9 minutes 12 seconds - 1 errors, 0 warnings.

1:Execution halted.

2:Torture Test ran 2 hours, 9 minutes 12 seconds - 0 errors, 0 warnings.

2:Execution halted.

napięcia już podaje

Memki - 2.22v

Vcore - 1.45v

MCH - 1.34v

ICHIO - 1.57v

które napięcie podnieść bo już sie boje że coś upale hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porobie zdjęcia wszystkiego w biosie co mam , ponieważ dopiero raczkuje w tym temacie a jak bedzie obraz to moze mi coś doradzicie bo może kompletnie coś robie źle.

1.Fotka

2.Fotka

3.Fotka

4.Fotka

5.Fotka

Tak mam w tym momencie , wychodząc do pracy zapuszcze orthosa zobaczymy co pokaże , jak by ktoś miał jakieś sugestje to prosze pisać wy sie tam znacie lepiej.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porobie zdjęcia wszystkiego w biosie co mam , ponieważ dopiero raczkuje w tym temacie a jak bedzie obraz to moze mi coś doradzicie bo może kompletnie coś robie źle.

1.Fotka

2.Fotka

3.Fotka

4.Fotka

5.Fotka

Tak mam w tym momencie , wychodząc do pracy zapuszcze orthosa zobaczymy co pokaże , jak by ktoś miał jakieś sugestje to prosze pisać wy sie tam znacie lepiej.

na podstawie włsnych eksperymentów proponuję:

MCH: 1.4

ICHIO: 1.65

ICH 1.05

Można również przetestować ustawienie ręczne tRFC.

Rozumiem, że temp proca w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na podstawie włsnych eksperymentów proponuję:

MCH: 1.4

ICHIO: 1.65

ICH 1.05

Można również przetestować ustawienie ręczne tRFC.

Rozumiem, że temp proca w normie.

tempy w normie , ustawiłem napięcia tak jak napisałeś, zaraz wychodze do pracy to zapuszcze orthosa zobaczymy co sie bedzie działo jak wróce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze więcej V na G-Skill jak sciągnołem dziś obudowe dotknołem palcami to sa dość ciepłe nie można powiedzieć ze gorące bo da sie spokojnie na nich trzymac palce ale sa dość mocno ciepłe .

A Co do proca podnosiłem napięcie na niego ponieważ jak miałem go podkreconego to miałem dziwne resety podniosłem V na proca i niby resy sie nie pojawiały , do przedwczoraj jak zainstalowałem q4 i probowałem go na full detalach zapuścic na 1280x1024 i reset. Dziś obniżyłem mnożnik i do góry magistrale tak jak jest na fotkach u góry powiedzcie mi czy w ogóle dobrze zrobiłem. Odrazu mówie że nie znam się na overclock tylko próbuje z tego co wyczytałem i z pomocy innych dłoni.

Zaraz znajde dokładny model tych G-Skill i napisze. G.skill F2-6400CL4-2GBPK 2x1024 one są na Promosach z tego co wyczytałem.

Udało mi sie jakimś cudem połaczyć przez zdalny i zrobiłem screna jeszcze jednego może on też coś wniesie do mojego tematu.

Fotka

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze więcej V na G-Skill jak sciągnołem dziś obudowe dotknołem palcami to sa dość ciepłe nie można powiedzieć ze gorące bo da sie spokojnie na nich trzymac palce ale sa dość mocno ciepłe .

No więc googlarnia podpowiada:

G.Skill F2-6400CL4D-2GBPK

4-4-4-12; 1.8-2.0V, kości Elpida

2.3V - dużo.

ustaw x9 i memki 2.0-2.15; taktowanie 1:1 i wio!

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A

a wiec te moje g.skille sa na d9gmh chodza na 1000 cl 4-4-4-10 napiecie 2.33

ale co ciekawe jedynie jak je ustawie na 667 albo 800 za cholere niechce mi isc ja je poszcze na 533 1:1 hmm no i zastanawia mnie w czym problem moze procek na 3.5 juz nie wyrabia chociaz na 3.4 spokojnie biega tylko jak mnoznik dawalem na 6x500 tez nie robily 1000 to czego to wina plyty napiecia na zasilaczu w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A

powiedz mi jedno czemu jak ustawie 533 1:1 te pamiatki nie chca isc na 1000 procek poszczony 6x500 tez 1:1 tez nie chca isc na 1000 chociaz tak jak nie raz juz pisalem procek poszczony na 3.4 niewykazal niestabilnosci w orthosie prior.8 a pamieci juz byly niestabilne

marcin255A

a i jeszcze jedno ile ogolem sie udalo najwiecej ludziom zrobic na 6300 rev.B2 na chlodzeniu powietrznym albo wodnym cos ci wiadomo na ten temat

a plyta ogolnie zaczyna mnie draznic jak mam wyciagnac wiecej z procka jak pamiec mi to uniemozliwia moze nie pamiec ale plyta chyba jakies cyrki z pamiecia robi

Edytowane przez Tachion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi