warka Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Witam, Na wstepie chcialabym zaznaczyc , ze wczesniej nie bawilam sie w podkrecanie procka. Obecnie mam sprzet: PŁYTA GŁÓWNA: MSI K7N2 DeltaL (chipset NVIDIA® nForce2) FSB 400 DDR 400 PROCESOR: Sempron 2200+ batch:0130 (1,5GHz, FSB 333) z chłodzeniem Igloo 2412 (RPM: 2.800, Airflow-CFM: 20.40 ) wiatrak f. GlacialTech PAMIEC RAM: SpecTek 256 MB DDR PC2100 (133 MHz)64 bit Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us) Taktowanie pamięci: @ 133 MHz 2.5-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS) @ 100 MHz 2.0-2-2-5 (CL-RCD-RP-RAS) ORAZ Nanya 256 MB DDR PC3200 (200 MHz)64 bit Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) ZASILACZ: Aton EPS 350ATX PFC Sempron ten ma zablokowany mnożnik - zastanawiam sie czy bawic sie w proby jego odblokowania ? Zależy mi na podkręceniu go do ok. 1900MHz - z tego co slyszalam powinno sie dac tylko przez zmiane FSB. Czy problemem tu nie bedzie pamiec ram? Wymienic obie (na jakie?) czy wystarczy jedna i jak je ustawic ? Czy nie bedzie problemu z zasilaczem ? Mam podpietego Gigabyte Radeona 9550, 2 dyski i 2 nagrywarki. Jak go podkręcić ? Co mi radzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 zebys osiagnal 1900MHz musisz ustawic magistrale na 211MHz. najwydajniejsze dla nf2 jest ustawienie pamieci i procka synchronicznie (czyli 1:1) o ile twoja druga kosc (nanya) powinna poradzic sobie z 210MHz, to ten spectek (pc2100) raczej nie da rady. najpier zacznij stopniowo zwiekszac magistrale cpu (synchronicznie z ram). nie musisz sie obawiac o szyne PCI i AGP, gdyz nf2 ma blokade. napisz jeszcze jakie teraz masz temperatury na procesorze. zeby sie przekonac czy zasilacz da rade, sprawdz napiecia (MIERNIKIEM) przed oc i po oc pod obciazeniem to tak na poczatek, reszte doczytaj z FAQ o podkrecaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 to ja ci powiem tak. Mialem kiedys pamieci specteca jak mialem semprona 2200+. I go krecilem wtedy to mnie pamieci poszly z dymem. Na szczescie je wymienili. Te pamieci to za dobre nie sa. Lekko je przekrecisz i juz wariuja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woodie Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Krecic spokojnie mozesz tego sempronka ale jak wymienisz zasilacz bo na tym Atonie bym nie ryzykowal podkrecania procka.Jakis Modecom 300GT lub Fortron 300W (z mocna linia 5V) z Allegro za 50 zl da spokojnie rade.Przede wszystkim musisz zwrocic uwage na to czy twoja plyta posiada blokade dzielnikow dla AGP i PCI.Jesli nie posiada to trzeba uwazac aby utrzymywac odpowiednia taktowania dla tych szyn.PCI ma nominalnie 33 Mhz ale mozna podejsc z nia maksa do ok 37 (najlepiej oczywiscie utrzymywac jak najblizej 33).Jesli masz blokade to krecisz magistrala ingerujac tylko w mnoznik magistrali pamieci.Jesli skoncza sie mozliwosci procesora to mozna jeszcze zwiekszac napiecie Vcore, ale procesor pracujacy na wiekszym napieciu wydziela znacznie wiecej ciepla wiec trzeba zadbac o chlodzenie.Ten Sempron na Socket A nie powienien w stresie przekraczac 60 stopni.Przy 80-90 zacznie sie palic. Edytowane 2 Lutego 2007 przez Woodie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ten MSI jest na nForce 2, więc na bank ma blokadę PCI/AGP. Zasilacz możesz też szukać firmy Delta - też dobra i tania konstrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 pamieci od zbyt duzej czestotliwosci 'nie ida z dymem' :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 mnie jakos poszly. Moze jakies feralne byly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...