Skocz do zawartości
Teres

Chieftec Vs. Topower Vs. Tacens Vs. Bequiet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poprzeglądałem recenzje, testy, tematy na forum i nie wiem co wybrać. Do wyboru byłob:

Chieftec CFT-560A-12S 560W.....cena 315zł 24m gwarancji (odpinane kable)

Topower TOP-450 P3 450W........cena 288zł 36m gwarancji (ew. z odpinanymi kablami za 345)

Topower TOP-420 P7 EZ 420W...cena 300zł 36m gwarancji (ew. z odpinanymi kablami za 330)

Tacens Valeo Smart 480 W.........cena 319zł 24m gwarancji (odpinane kable)

BeQuiet BQT ES-450W................cena 299zł 36m gwarancji

Narazie to nie będę miał za bardzo czym obciążać tych zasilaczy, ale raczej kupowałbym z myślą o rozbudowie w przyszłości.

Zależy mi na ciszy, może zasilacz nie musi być niesłyszalny, ale ma być cichy. Z tego co czytałem to Chieftec na tym tle wypada tak sobie.

Podoba mi się 36m gwarancji w przypadku Topower'a i w sumie wydaje mi się, że Topower P3 450W to najlepszy wybór :unsure:

Znalazłem jeszcze informację, że Be Quiet! Dark Power PRO 430W, to to samo co TOP-450 P3 450W. Na tej stronie TUTAJ jego napięcia wypadają chyba całkiem nieźle.

Edytowane przez Teres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie z tych co podales Topower P3 450 bedzie dobrym kompromisem pomiedzy cisza a wysoka moca :) Chodzi mi oczywiscie o wersje U12 z 12cm wentylatorem.Chieftec mocniejszy, ale jest glosniejszy zdecydowanie od Topka.

Edytowane przez Woodie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie z tych co podales Topower P3 450 bedzie dobrym kompromisem pomiedzy cisza a wysoka moca :) Chodzi mi oczywiscie o wersje U12 z 12cm wentylatorem.Chieftec mocniejszy, ale jest glosniejszy zdecydowanie od Topka.

Topower'a brałbym napewno w wersji z 2x80mm wentylatorami, w kilku testach i chyba nawet na forum czytałem, że jest cichszy.

Chieftec raczej odpada, bo czytałem że nie jest taki cichy.

Be Quiet! w tej wersji raczej mnie już nie interesuje, prędzej w wersji DarkPower, ale skoro to klon Topower'a to po co przepłacać.

Cały czas kusi ten Tacens... podobno lepszy od serii 460W

:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topower'a brałbym napewno w wersji z 2x80mm wentylatorami, w kilku testach i chyba nawet na forum czytałem, że jest cichszy.

...

Cały czas kusi ten Tacens... podobno lepszy od serii 460W

:?

Wersja z 12 cm wiatrakiem jest cichsza.Co do Tancesa.Rzeczywiscie wersja 460W to kupa natomiast 480 jest cicha i dosyc mocna.Za te pieniadze mysle ze dobry wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello

Też niedawno miałem ciężki dylemat :/ Komputer mam bardzo dobrze wyciszony a mój Cheftec wył strasznie głośno. Po przeczytaniu masy testów, opini ludzi na forach, słuchania nawet kilku zasilaczy w domku dzięki znajomemu w sklepie komputerowym aż mój wybór padł na Antec Neo HE 430 i naprawdę z czystym sumieniem polecam do nowych komputerów (mocne linia 12v). A hasłas ???? jaki hałas :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello

Też niedawno miałem ciężki dylemat :/ Komputer mam bardzo dobrze wyciszony a mój Cheftec wył strasznie głośno. Po przeczytaniu masy testów, opini ludzi na forach, słuchania nawet kilku zasilaczy w domku dzięki znajomemu w sklepie komputerowym aż mój wybór padł na Antec Neo HE 430 i naprawdę z czystym sumieniem polecam do nowych komputerów (mocne linia 12v). A hasłas ???? jaki hałas :))

Wolę Topower'a , przeczytaj ten test http://www.silentpcreview.com/article677-page4.html

Generalnie Topower jest cichszy, zwłaszcza przy większych obciążeniach :) i do tego tańszy o prawie 10%

Edytowane przez Teres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja z 12 cm wiatrakiem jest cichsza.Co do Tancesa.Rzeczywiscie wersja 460W to kupa natomiast 480 jest cicha i dosyc mocna.Za te pieniadze mysle ze dobry wybor.

mam topka p3 z 2x80mm i coś nie widze tego,że 1x12cm będzie cichsze-przynajmniej topek p7 jest wyraznie głośniejszy..no ale to dla manaiakw bo oba są tak naprawde całkiem ciche :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam topka p3 z 2x80mm i coś nie widze tego,że 1x12cm będzie cichsze-przynajmniej topek p7 jest wyraznie głośniejszy..no ale to dla manaiakw bo oba są tak naprawde całkiem ciche :wink:

ja nie chcę słyszeć komputera jak nie robie nic wymagającego :) Na WC raczej nie jestem przekonany. Co do wyboru wersji z 12 cm wentylatorem to w sumie skłoniło mnie do tego to, że będzie troche lepsza wentylacja w obudowie (ale i tak dołoże 12 cm na tył), a poza tym sądzę że w razie czego łatwiej będzie zmienić w nim wentylator na jakiś inny 12cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do kupna zasilacza, mam dwa typy :

Topower TOP-450P3 U12 450W

Be Quiet! Straight Power 450W

Co sądzicie ?

----------------

... do BeQuieta mam łatwiejszy dostęp ... Będzie dobrym wyborem ??

----------------

Pozdrawiam

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tego Topowerka TOP-450P3 U12 450W tylko że wersję z odpinanymi kablami i nie mogę nic złego powiedzieć o tym zasilaczu, bardzo cichutki a mój model podczas testów wytrzymywał bez zająknięcia obciążenie do 520 W.

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął chiefteca i tyle. Na jego temat się już wypowiadałem.

Czyli polecasz Chiefteca ?

zastanawiałem sie nad Topower-em ale jest za duży do mojej obudowy

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;id_towaru=1523

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;id_towaru=1460

Cena taka sama (prawie) moce jak widać 450 i 560

odpinane kable (właśnie na tym mi zależy)

Mam teraz chiefa 410 i jest cichy nawet i wydajny.

Czyli mogę brać z czystym sumieniem tego 560Watowego (tak myślę)

Tynio

Pozdrawiam

PS

mój sprzet to E4300@2450Mhz +2gb +3 dyski +2 DVD i jak narazie 6600GT (potem bedzie 8600)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi