lores Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam. Ze względu na to, że poszukiwania odpowiedzi w Internecie nie przyniosły pożądanych rezultatów, proszę Was o radę... Zamierzam kupić monitor głownie do ogólnie rozumianej "pracy", trochę filmów i gier, jednak w obecnej chwili nie wiem nawet, czy lepszy byłby CRT, czy LCD. Bardzo zależy mi na możliwie małym niszczeniu i męczeniu wzroku, co osiągane jest, z tego, co wiem, m. in. dobrą jakością obrazu. Przed monitorem spędzałbym dobre kilka godzin dziennie. Początkowo byłem 100% zdecydowany na LCD i FP91GP (czego, w przypadku LCD, nie zamierzam zmieniać), jednak popadłem w wątpliwości - czy warto pchać się w LCD? Czy nie lepiej kupić naprawdę porządny CRT o przekątnej np. 22"? Energooszczędność nie jest kluczowa, miejsce też by się wygospodarowało, a jeszcze dodatkowo z 50% kwoty za LCD zostałoby w kieszeni... Szacuję, że na monitor dałbym tak do 1000 zł, przy czym, jeśli LCD okazałby się lepszym wyborem (w co zaczynam coraz poważniej wątpić), kupiłbym FP91GP bez wachania, i to za 850 zł... Co przemawia za LCD, ale poza gabarytami, wagą i energooszczędnością? Czy rzeczywiście mniej męczy (i, być może, niszczy(?)) wzrok? Cała reszta przemawia za CRT, z ceną włącznie... Jeśli CRT - jaki? Z góry szczerze dziękuję za pomoc potencjalną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadEye Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Moglby ktos odpowiedziec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Już gdzieś o tym pisałem, powtórzę się: Mam w domu CRT 22'' Compaq P1220 (diamondtron), jakość obrazu naprawdę świetna ale jeśli chcesz korzystać z dobrodziejstw diamondtrona/trinitrona musisz niestety mieć dobrą grafikę - najlepszym wyborem jest oczywiście Matrox, ew. radeon, ale jakiś starszy - Hercules 8500 jest warty uwagi, dzisiejsze karty graficzne mają niestety fatalne wyjście alalogowe. Monitor CRT tego typu jest świetny do pracy przy grafice (doskonałe odzwierciedlenie kolorów, brak problemu z nieczarną czernią), grania (brak problemów smużenia), filmów (brak problemów z kątami widzenia). Jednak do pracy przy tekstach/edytorach wychodzą wady tej technologii - czyli problem odświerzania, kilugodzinna praca przy odświerzaniu 120Hz bardziej męczy wzrok niż praca na LCD. W pracy mam LCD 17'' MAG na matrycy TN i to z wejściem analogowym, jednak 8-9 godzin pracy przy nim to pestka, wychodząc z pracy nie czuję że wgapiałem się tak długo w monitor. Wnioski: Filmy/gry/grafika - CRT Teksty/edytory - LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) Filmy,gry,edytory,internet,=LCD Grafika= CRT i to tylko wtedy gdy nie stać cię na dobry LCD A tak wogóle,po jaką cholere zakładasz ten sam temat,który założyłeś kilka miechów temu :mur: Do długotrwałej pracy to tylko LCD i trzeba być,sorry za określeniem głąbem żeby tego nie wiedzieć,i zakładać po raz enty ten sam temat na forum Sam siedze teraz na dellu 21 CRT 100HZ,po 2 godz pracy bóle oczu ,głowy,branie na wymioty,to nie są żarty,treraz musze kombinować jak uzbierac na LCD :mur: Edytowane 9 Marca 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...