Skocz do zawartości
Crank

Zabezpieczanie Plików...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy, ale wiem jak to sie kreci...

Z gory mowie ze rzecz sie dzieje na windows xp z wszystkimi aktualnie wydanymi przez ms poprawkami, mam tylko dostep do SHELL`A (cmd.exe) nie widze pulpitu tylko konsola, ale mniejsza o to, chcialbym zabezpieczyc pliki z folderu c:\windows\system32\ przed odczytem, nadpisem itp...(glownie chodzi mi o to zeby ponownie ich nikt nie mogl juz nigdy uzyc, wiem ze to niemozliwe bo zawsze jest expand itp. :damage_wall: ) z gory mowie ze metoda cacls.exe nie dziala, jezeli chce zmienic nazwe / usunac tez nie skutkuje poniewaz jest wlaczona ochrona plikow czyli po chwili windows je przywraca i nie pomaga wczesniejsze usuniecie ich z c:\windows\dllcache\, ok jezeli dalej nie kumasz o co mi biega to mowie przyklad:

jest sobie plik np. c:\windows\system32\ipconfig.exe jak go usunac albo zmienic nazwe czy tez zastosowac inne rozwiazanie w celu odebrania praw odczytu dla tego pliku ? pamietaj ze mam dostep tylko z linii komend (wyobraz sobie ze zalogowalem sie przez telnet ;) )

Czekam z niecierpliwoscia na pomoc specjalistow :D

EDiT: znalazlem TO, czy ktos moze mi pomoc w napisaniu szybkiego pliku .BAT, ktory bedzie robil cala robote za mnie ? :blink:

Och BTW: 2 godziny na googlach i zero rezulatu :unsure:

Edytowane przez Crank

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cacls'em odbierzesz prawa dostepu uzytkownikowi (nie uruchomi wspomnianego przez ciebie ipconfig.exe )

edit:

pobawilem sie tym przykladowym ipconfig.exe ;)

po zmianie praw dostepu (na brak) jak mozna bylo sie spodziewac dany uzytkownik nie moze zmienic nazwy ani nie moze pliku nadpisac, oczywiscie uruchmic tez nie moze.

skoro usunoles pliki z katalogu dllcache (troszke inna sciezka niz podales, ale domyslam sie ze to maly blad ;) ) to system nie ma skad go przywrocic!

chyba ze wlozysz plytke systemowa

co chcesz dokladnie osiagnac?

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cacls'em odbierzesz prawa dostepu uzytkownikowi (nie uruchomi wspomnianego przez ciebie ipconfig.exe )

edit:

pobawilem sie tym przykladowym ipconfig.exe ;)

po zmianie praw dostepu (na brak) jak mozna bylo sie spodziewac dany uzytkownik nie moze zmienic nazwy ani nie moze pliku nadpisac, oczywiscie uruchmic tez nie moze.

skoro usunoles pliki z katalogu dllcache (troszke inna sciezka niz podales, ale domyslam sie ze to maly blad ;) ) to system nie ma skad go przywrocic!

chyba ze wlozysz plytke systemowa

co chcesz dokladnie osiagnac?

no stary dzieki za odpowiedz ale ja juz napisalem w moim poscie ze metoda cacls nie dziala, jaka inna sciezka ? ja podalem system32/dllcache i to jest dobra sciezka, poza tym on sobie tworzy na poczekaniu te pliki bo tak ma w rejestrze, ktory wlacza ochrone plikow systemowych, co chce osiagnac ? co to za rodzaj pytania ? mowie Ci ze ja to wszystko robie przez telnet zdalnie wiec liczylem bardziej na jakis skrypt w bacie itp. wiesz nie wiem czy dobrze mnie kumasz ale mi nie chodzi tylko o ipconfig exe to jest tylko przyklad pliku ech Edytowane przez Crank

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytaj swojego pierwszego posta, tam podales inna sciezke

wiem ze akurat ten plik byl przykladowy, ale wlasnie na podstawie tego konkretnego pliku pokazalem ci ze cacls dziala i to tak jak powinien.

po usunieciu pliku, nie przywracal system swojej kopi danego pliku

jezeli bys odpowiedzial na to proste pytanie ktore ci zadalem latwiej bylo by ci pomoc.

jezeli wiesz dokladnie ktore aplikacje chcesz zablokowac, to nie widze problemu w napisaniu takiego bat'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem napisalem zamiast c:\windows\system32\dllache c:\windows\dllcache to ze zmeczenia ale stary on je przywraca po 1 minucie sprawdz sobie sam ech juz zaczynam tracic wiare... cacls nie bedzie dzialal jezeli sie logujesz zdalnie na telnet bo nie ma uprawnien admina wtedy potrzebuje inna metode jakis plik bat ktory bedzie wywolywal jakies tam polecenie podczas innego itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary ja tutaj przyszedlem po pomoc jak to zrobic z konsoli a nie jakims programem, czy ma ktos jakies pomysly jak wylaczyc z konsoli ochrone plikow w rejestrze? mam na mysli plik bat z ciekawa zawartoscia...

btw: co do Twojego siga to nmap sux :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

stary ja tutaj przyszedlem po pomoc jak to zrobic z konsoli a nie jakims programem, czy ma ktos jakies pomysly jak wylaczyc z konsoli ochrone plikow w rejestrze? mam na mysli plik bat z ciekawa zawartoscia...

btw: co do Twojego siga to nmap sux :)

mialem wlasnie napisac na PM jak z konsoli wylaczyc sfc

ale jak jestes taki inteligentny i nie umiesz czytac to ...

twoja sprawa :(

za: " it sucks"

powinienes pare dni miec bana

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mi z tego ze ja skopiuje pliki jak ja chce je zabezpieczyc przed ponownym uzyciem ? mowie ze nie moge uzywac cacls bo to jest zdalne zarzadzanie, nie moge zmienic nazwy, nie moge usunac,

http://pobieralnia.pl/artykul-31-ochrona-p...ystemowych.html

to wyglada dobrze teraz trzeba napisac plik wsadowy bat ktory bedzie dodawal albo modyfikowal rejestr i od razu zrobil porzadek z tymi plikami, np podczas wywolania polecenia dajmy na to sc.exe bedzie sie otwieralo ipconfig.exe itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijajac fakt ze rejestr mozna sobie bez problemu edytowac z wiersza polecen i tak nic nie zrobisz.

Napisze to jeszcze raz. Ochrony plików nie da się wyłaczyc rejestrem w zadnym systemie MS od service pack 2 dla windows 2000!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mam inny pomysl np. komenda echo zeby zbudowac plik uzywa portu numer 7 wiec go zamkne i po klopocie :) musze znalezc dane na temat na jakich portach jezdza inne pliki w windows :P

a tak apropo to znalazlem wiecej niz 5 tutoriali jak wylaczyc ochrone plikow w windowsie, prosze bardzo:

turn+off+windows+file+protection&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

a tutaj jest fajnie opisane:

http://www.pctools.com/guides/registry/detail/790/

niestety nigdzie nie ma jak to zrobic z poziomu cmd :(

Edytowane przez Crank

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi