bladder_ Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam Państwa! Na dniach muszę złożyć zestaw taki żeby się sprawdził do typowych zastosowań domowo/biurowych. W gry raczej na nim nie będe grał bo nie ma czasu, ani również nie jestem zawodowym grafikiem. Proszę zaproponujcie jakiś rozsądny zestaw tak aby chodził na nim rozsądnie WinXp i żeby mnie uszy za bardzo nie bolały jak będę na nim pracował. :lol2: Chodzi przede wszystkim o takie komponenty jak: Procesor (tutaj skłaniałbym się do Intela, ale za tyle kasy to na Pentiuma raczej nie straczy, prawda? Więc jeśli nie Pentium to co na dzisiaj opłaca się wziąć ze stajni Intela za kasę podaną niżej - Celeron, jeśli tak to jaki?) Płyta Kości Ram HDD i ewentualnie grafika jeśli nie ma być zintegrowana. Resztę myślę że dobiorę sam, a tymczasem mam do wydania na w/w części +/- 1000PLN. Mam nadzieje że mi pomożecie bo niestety w "tej branży" nie śledzenie rynku przez nawet tylko pół roku, równa się z wypadnięciem z obiegu i przynajmniej w moim wypadku kompletną dezorientacją co warto kupić a co niekoniecznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Za taką kasę na Intelu nic dobrego nie złożysz. Raczej coś na AM2. Co do konfiguracji, to może coś takiego: MOBO Biostar tForce 6100 AM2______________________ 238zł CPU AMD Athlon 64 x2 EE 3800+ AM2 Windsor__________________ 375,00 zł COLER AC Freezer 64 Pro___________________ 66zł RAM Goodram 1GB 667MHz ____________________ 330zł HDD Seagate 7200.9 160GB SATA2 ______________ 210zł W sumie 1219zł. Edytowane 3 Lutego 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Jeśli za drogo możesz procka tańszegro wybrać np Semprona 3000+ np tego Ale X2 są dużo lepsze :) a różnica w cenie niewielka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Witam Państwa! Na dniach muszę złożyć zestaw taki żeby się sprawdził do typowych zastosowań domowo/biurowych. W gry raczej na nim nie będe grał bo nie ma czasu, ani również nie jestem zawodowym grafikiem. Proszę zaproponujcie jakiś rozsądny zestaw tak aby chodził na nim rozsądnie WinXp i żeby mnie uszy za bardzo nie bolały jak będę na nim pracował. :lol2: Chodzi przede wszystkim o takie komponenty jak: Procesor (tutaj skłaniałbym się do Intela, ale za tyle kasy to na Pentiuma raczej nie straczy, prawda? Więc jeśli nie Pentium to co na dzisiaj opłaca się wziąć ze stajni Intela za kasę podaną niżej - Celeron, jeśli tak to jaki?) Płyta Kości Ram HDD i ewentualnie grafika jeśli nie ma być zintegrowana. Resztę myślę że dobiorę sam, a tymczasem mam do wydania na w/w części +/- 1000PLN. Mam nadzieje że mi pomożecie bo niestety w "tej branży" nie śledzenie rynku przez nawet tylko pół roku, równa się z wypadnięciem z obiegu i przynajmniej w moim wypadku kompletną dezorientacją co warto kupić a co niekoniecznie... Nie rozumiem dlaczego się uparłeś na intela, jest mniej wydajny niż amd za te same pieniądze. Ja bym się skłaniał na coś ze stajni AMD na s939 ew. AM2: Procesor: AMD Athlon 3000+ ~200zł lub AMD Sempron 3000+ ~150zł Wentylator AC Freezer 64Pro ~60zł (jest bardzo wydajny i cichy) Płyta: Asus A8N-.... ~300zł (+radiatorek ZALMAN ZM-NB47 zamiast wentylatorka na chipsecie za 15zł) Pamięci 2x256 PC3200 np. goodram - 150zł Grafika - Radeon X300 ~100zł HDD - Samsung sata2 160GB ~200zł I masz bardzo wydajny, cichy i zimny sprzęt za ~1000zł. Do tego zasilacz Delta 350W (z allegro, bardzo cichy, bardzo tani, bardzo dobry i chwalony ~40zł). Edytowane 3 Lutego 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ludzie nie przesadzajcie.... 2-rdzeniówkę ?? Do kompa za 1k zł, gdzie mam poprostu windows xp i net chodzić ? Takie coś to ja na swojej P4 2GHz za 80zł i 512mb ram mam.... Jak coś w miarę przystępnego to s. 775, mobo z obsługą c2d (jakiś intel 945G) za 250zł, CeleronD/Pentium 5xx ~200zł, 512-1Gb ram za 150-300zł, dysk 120Gb ~200zł, buda + zasiłka za 100zł. to jest 900zł około (z 512mb ram) + napęd dvd-rw za 100zł około. Ew. socket AM2 i Sempron, mobo na nforce 6100, 512-1Gb ram, itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Niech bladder_ się wypowie co myśli o dwordzeniówkach. Bo ja uważam że będzie duża różnica w pracy samego systemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Niech bladder_ się wypowie co myśli o dwordzeniówkach. Bo ja uważam że będzie duża różnica w pracy samego systemu :)Bez przesady... okienka będą się szybciej otwierać? ;) dwurdzeniówka na dzień dzisiejszy to ogromny kop w aplikacjach do obróbki grafiki, przeciętny user nie wykorzysta dwóch rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...