evocati Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam. Razem z kumplem planujemy zrobic wlasna mala siec lan (nasze domy oddalone sa o ok. 10m). Jak ja bym to widzial : Do serwera wpinam 2 karty sieciowe do jednej karty podpinam moj komputer do drugiej jego komputer przez usb do serwera podlaczony jest modem andsl. Jak narazie kazdy z nas ma osobno internet w przyszlosci nie wykluczam dzielenia lacza. I teraz pytania : 1. Czy dobrze ja to widze ? 2. Kabel ma byc 5e z koncowka rj45 ? 3. Jak maja byc zrobione kable (cos mi sie obilo o uszy o skretkach itd.) czy mogl by mi ktos to wytlumaczycz czym to sie rozni itd. 4. Czy nie bedzie potem problemu z podzieleniem neta na te dwa komputery przez serwer ? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Mi sie wydaje ze do 2 kompów nie potrzebny jest serwer wystarczy kabel typu Crossover. POZDRO Edytowane 3 Lutego 2007 przez Ranken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Przeczytales dokladnie to co napisalem ? Chyba nie. Napisalem ze w przyszlosci nie wykluczam dzielenia lacza, a serwer jakos zawsze chcialem miec :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 najtaniej wyjdzie tak: dwa kable sieciowe (niewazne czy normalne, czy skrecone), router, do niego podpiete 3 kompy, w tym jeden jako "serwer"... dlaczego to rozwiazanie jest lepsze? -w razie awarii - wymiana routera bedzie tansza, a gdy padnie serwer wy nie zostaniecie pozbawieni neta -trzeci komputer nie musi chodzic aby net dzialal (dosc spore oszczednosci energii) koszt takiego rozwiazania jest tylko paredziesiat zl drozszy od twojej koncepcji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Tak rozwazalem takie rozwiazanie ale ten serwer z zalozenie mial sluzyc jako "router" poniewaz nie chce wydawac +200zl na router z QoS gdy serwer moge miec za 200 zl i bede mogl na nim zrobic o duzo wiecej rzeczy niz na routerku. Wiec jak podlaczyc te kompy (jaki kabel ) ? Jak narazie bede dwa kompy bezposrednio do siebie podlaczone, potem dopiero dojdzie serwer + dzielenie lacza. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) witam plecam najpierw podstawy sieci na jakiejs szukajce ( moze byc google ) a potem w razie problemow dac topic tutaj z postow wynika ze nie ma podstaw :((( P.S. bylo o tym i na tym forum Edytowane 3 Lutego 2007 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Podstawy sa oczywiscie nie interesowalem sie poprostu rodzajami podlaczec/kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 witam Wiec jak podlaczyc te kompy (jaki kabel ) ?nie zebym sie czepial ale... nie rob jaj kabel, jak, gdzie? podstawy sie klaniaja :PPP o skretce prostej czy skrosowanej to jest full na necie a tak o cenach - to 200 zl na serwer to fakt na nim freeBSD, jakas dystrybucja linuksa i juz tylko konfig zostaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ok mam info o cross i prostej tego mi bylo trzeba. Teraz tylko czekac do ok sroday az kabel dojdzie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) jest jeszcze jedna kwestia: router skonfigurujesz klikajac myszka, a serwer juz nie :0 najlepsze rozwiazanie podal jekyl taki komp dzielacy neta w pare miechow taki serwer zje tyle pradu co na dobry router trzeba kasy Edytowane 3 Lutego 2007 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Tak wiem ze sie sam nie skofiguruje, mysle ze mam wystarczajaca wiedze na temat sieci aby skonfigurowac dobrze taki serwer (pomijaja to info o kablach lol) Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2007 przez Imex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 witam jesli chodzi o kase to serwerek routujacy kasy zre tyle ile " sprzetowy " albo i mniej :P zalezy na czym postawisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 no ja moze i mam ale chodzi o to, czy Ty masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) witam bez sensu sie zaczyna rozmowa:(((( jak nie masz czasu na nauke to jednak lepsze sa rozwiazania " sprzetowe " Edytowane 3 Lutego 2007 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleDeath(Qba) Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Sam mam w domu od kilku lat podobne rozwiązanie. Serwer na Gentoo dzieli mi internet na wszystkie kompy w domu. Jednak na konfiguracje serwera linuksowego poświęciłem dobre kilka miesięcy i dopiero po kilku latach zabawy linuxem zacząłem rozumieć moje "configi" które kiedyś mozolnie montowałem do kupy z tego, co znalazłem w necie. Sam się dzisiaj dziwię, że to działało B) Co do kabla: Komputer>komputer - kabel crossowany, obojętnie jakiej kategorii. Generalnie im droższy tym lepszy, ale nawet skrętka za 80gr/metr będzie działać. Najpierw zobacz czym pachnie Linux/Unix i dopiero potem zacznij myśleć o serwerze.. Bo mam nadzieję, że nie myślisz o maskaradzie i serwerze pod Windowsem :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) ups sory mialo byc MAM ... @UncleDeath(Qba) oczywiscie serwer bedzie na linuxie Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2007 przez Imex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 a jak masz dlugi zeby do linuxa to zainteresuj sie czyms takim jak trustix enterprise firewall tam po instalacji mozna chyba wsio z przegladarki skonfigurowac, ale moge sie mylic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...