HNRX Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam. Chciałbym zakupić UPS dla domowego serwera, jest to stary komputer pod marką IBM, posiada: -Procesor Intel Celeron 430 MHz w gnieździe SLOT 1 (pewnie niewiele osób pamięta, że takie coś kiedyś było ;) -128 MB SDRam (2x64 MB) -grafika jakaś on-board (chyba S3) -dwa dyski twarde (1x10GB, 1x80GB) -karta sieciowa 10/100 -1 wentylator Monitora brak. System to Debian Linux, ale to chyba nie ma wielkiego znaczenia. Myślę, że całość bierze poniżej 100W. Zasilacz bez PFC, więc czysty sinus na wyjściu UPSa niewymagany. Chodzi mi o to, żeby UPS był w stanie podtrzymać zasilanie przez jakieś 20-30 min, przerwy w dostawie prądu występują u mnie rzadko, ale jeśli już są to trwają właśnie jakieś ok 20min, więc zakup czegoś co utrzyma krócej nie ma sensu. Dysponuje funduszem maks 300zł. Myślałem o: ETA light UPS 520 lub ActivePower 600VA. Ten drugi znacznie tańszy, ale zalatuje chińszczyzną ;) i zastanawiam się czy faktycznie daje te 360W mocy czynnej. A może jakiś APC w podobnej cenie i o podobnych osiągach? Były już tematy o UPSach, ale żaden nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z UPSami, więc bardzo proszę o poradę. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...