Skocz do zawartości
Yurek3

Mandriva 2007 Instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Instaluje sobie od kilku dni Linuxa Mandrive 2007 bez powodzenia.

Tzn. instalacja choć długa ok 2godz. przebiega poprawnie natomiast po instalacji pokazuje sie okno bootmanegera i koniec stop.

Gdy włącze opcje poniżej (w oknie bootmanegera pokazuje sie textowo co jest ładowane i zatrzymuje się na opcji -nie moge załadować kernela - .

Wiem że zaraz niektóezy z kolegów i Pań koleżanek napiszę -może Ubutu ,może Debian nie chce mieć Mandrive-

Co do konfigoracji to są dwa HDD 200GB spięte w macierz GIGA RAID co daje ok 1x400GB cztery partycje pod Winde ,5GB SWAP i 15GB pod [brzydkie określenie na linuksa]a

Pozdrawiam

W textowym ładowaniu wyglada to tak: podaje linie wzkazujace na błąd

echo: cannot 6 mouting ext2 defauls

mount: error 6 mouting ext2

ERROR opening /dev/console!!!! :2

switchroot :mount failed :22

Kernel panic not syncing :Attemted kill init!

Podaje teraz roztaw partycji:

dwa HD po 200GB spięte w macierz RAID -0 co daje jeden HD ok 400GB podieplony na Partycje C:/95GB; D:/75GB; E:/95GB; F:/95GB i partycja 20Gb pod Linuxa.

Podczas instalacji jest zadane pytanie na jakiej partycji chcesz instaować tzn. : wybierz partycje i tu wskazuje partycje wcześniej prygotowana Acronisem i dalej dziele ją dodając SWAP.

Lob wcześniej Acronosem podielołem partycje pod Linuxa na ext2 lub 3 i na SWAP.

Robiłem także ,że ta partycja 20Gb była pow Winde w NTFS i następni podczas instalacj zmieniałem jej system plików na Linuxowy i dielilem dodając SWAP i zakażdym razem to samo jak wyżej.

Pod koniec instalacji jet pytanie gdzie ma być zainstalowany system rozruchowy i tu wskazywałem MBR i także drugą pozycje tj. : pierwszy sektor na pierwszej partycji i tu omal nie rozwaliłem całego RAID no ale po kolejnej intalacji i wskazani w tym miejcu na MBR wszysto wróciło do normy.

Jest tam jeszcze pozycja :pozostaw ale jeszcze tego nie ćwiczyłem.

W VM wszystko przebiega bez problemu po podziale na partycje Linuxowa i SWAP no ole nie w takich proporcjach jak pkdczas normalnej instalacji i w miejcu instalowania się systemu rozruchowego nie jest zadawane żadne pytanie instalacja przebiega płynnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi