Yurek3 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Instaluje sobie od kilku dni Linuxa Mandrive 2007 bez powodzenia. Tzn. instalacja choć długa ok 2godz. przebiega poprawnie natomiast po instalacji pokazuje sie okno bootmanegera i koniec stop. Gdy włącze opcje poniżej (w oknie bootmanegera pokazuje sie textowo co jest ładowane i zatrzymuje się na opcji -nie moge załadować kernela - . Wiem że zaraz niektóezy z kolegów i Pań koleżanek napiszę -może Ubutu ,może Debian nie chce mieć Mandrive- Co do konfigoracji to są dwa HDD 200GB spięte w macierz GIGA RAID co daje ok 1x400GB cztery partycje pod Winde ,5GB SWAP i 15GB pod [brzydkie określenie na linuksa]a Pozdrawiam W textowym ładowaniu wyglada to tak: podaje linie wzkazujace na błąd echo: cannot 6 mouting ext2 defauls mount: error 6 mouting ext2 ERROR opening /dev/console!!!! :2 switchroot :mount failed :22 Kernel panic not syncing :Attemted kill init! Podaje teraz roztaw partycji: dwa HD po 200GB spięte w macierz RAID -0 co daje jeden HD ok 400GB podieplony na Partycje C:/95GB; D:/75GB; E:/95GB; F:/95GB i partycja 20Gb pod Linuxa. Podczas instalacji jest zadane pytanie na jakiej partycji chcesz instaować tzn. : wybierz partycje i tu wskazuje partycje wcześniej prygotowana Acronisem i dalej dziele ją dodając SWAP. Lob wcześniej Acronosem podielołem partycje pod Linuxa na ext2 lub 3 i na SWAP. Robiłem także ,że ta partycja 20Gb była pow Winde w NTFS i następni podczas instalacj zmieniałem jej system plików na Linuxowy i dielilem dodając SWAP i zakażdym razem to samo jak wyżej. Pod koniec instalacji jet pytanie gdzie ma być zainstalowany system rozruchowy i tu wskazywałem MBR i także drugą pozycje tj. : pierwszy sektor na pierwszej partycji i tu omal nie rozwaliłem całego RAID no ale po kolejnej intalacji i wskazani w tym miejcu na MBR wszysto wróciło do normy. Jest tam jeszcze pozycja :pozostaw ale jeszcze tego nie ćwiczyłem. W VM wszystko przebiega bez problemu po podziale na partycje Linuxowa i SWAP no ole nie w takich proporcjach jak pkdczas normalnej instalacji i w miejcu instalowania się systemu rozruchowego nie jest zadawane żadne pytanie instalacja przebiega płynnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...