Skocz do zawartości
RaJaN

Gigabyte Ga-n650sli-ds4

Rekomendowane odpowiedzi

Najwieksza wada jaka znalazlem w F8d to padające USB po jakims czasie padaja wszystkie porty [zdarzyło mi sie to tylko kilka razy w ciagu jakichs dwoch miesiecy] => pomaga tylko restart .

Widział ktos podobne objawy ? :)

Możesz sprecyzować co masz na myśli pisząc "padają porty"? Dobrze rozumiem że kompletnie zawiesza się USB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam tą płytkę od jakichś 4 miesięcy wraz z prockiem C2D 4300 (1,8ghz) 2GB 667 DUAL Goodram, zasilacz chieftec 420Watt (złączka 12V na 4 piny a nie 8 jak jest na płycie) chłodzenie Arctic cooling freezer 7 pro. Nie udało mi się w ogóle tego podkręcić, gdzieś kilkanascie postów wyżej wyczytałem o jakimś LDT x4 ale nie znalazłem tego w biosie. Czy ktoś byłby mi w stanie łopatologicznie podpowiedzieć o ile i gdzie mam przestawić napięcia? Myślałem że uda mi się wycisnąć chociaż z 300Mhz-333Mhz na FSB - ale niestety nie da rady komputer nie wstaje. Bios wgrałem F7 ale również to samo. Może zasilacz wymięka. Chociaż powinien dać radę bo grafikę mam cienką (7300GS - kompa używam tylko do obrabiania filmów)

Edytowane przez radoskur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.egielda.com.pl/images/art/e88e2...2dead062eab.jpg

tego poszukaj w biosie :)

Ale LDT nie jest lekiem na całe zło niestety . U mnie stabilne OC na tej plycie mozliwe jest tylko gdy FSB votage ustawie + 0.35 czyli maksymalna wartosc. Sprobuj tego u siebie .

A jaka masz temperature plyty glownej pod obciazeniem ? bo freezer nie wieje na mostek a jego temp jest bardzo istotna.

Edytowane przez Emperor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaturkę nie wiem jaką mam - musiałbym sprawdzić podczas indeksowania i muxingu ścieżek dźwiękowych z obrazem. Ale mostka północnego (tak chyba się zwie ten z większym radiatorem) nie idzie dotknąć taki gorący. Zaopatrzyłem się w wiatrak niskoobrotowy 12cm który chcę skierować właśnie w kierunku tego radiatora. Ok Więc sprawdzę z tym LDT x4 i FSB voltage na +0,35V oraz wiatraczek na mostek.

Aha i pamięci zmieniam na GEIL DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz Black Dragon 5-5-5-15 Dual LED

Edytowane przez radoskur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nadal nie mogę znaleźć tego LDT x4 w biosie. Widocznie mam problemy ze wzrokiem, wchodzę po kolei w każde menu biosa i nie widzę.

Póki co dałem wentyla na mostek północny, ustawiłem +0,1V na mostek i +0,1V na FSB, napięcie procka na 1,33 i odpaliło na ustawieniach 9x266 co dało 2,40Ghz. Puściłem na 3 godziny Orthosa i działa, w stresie do 65 stopni maksymalnie temperatura wzrosła. W spoczynku jest 47.

Jakieś inne sugestie? Może natrafiłem na cienką serię proca i nie da rady FSB 300 lub 333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu miałby nie odpalić? to tak samo jakbyś odpalił swojego e4300 na fsb 333. swoją droga wczoraj wymieniłem proca z celka(fsb miał ustawione na 150) na e4300 to bios nawet nie zmienił fsb <_< rozpoznał go ale odpalił z fsb 150 :-P z e6300 tak nie było

P.S. płyta lata z fsb 333 z napieciami na normal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy że nvidia ogłosiła że chipsety z serii nf6xx nie obsługują penrynów, wynika to podobno z konstrukcji :cry: , dfi i asus kombinują aby zrobić bios który umożliwi obsługę penrynów ale na nf680i... między innymi z tego powodu i że trochę ma dziur w fsb ja postanowiłem sprzedać teraz moją płytę za jakieś normalne pieniądze

P.S. swoją drogą nv zrobiła nas niezle w balona pisząc że nf6 obsługuje oficjalnie fsb333, bo chyba wszyscy mysleli raczej że chodzi o obsługę penrynów a nie tylko c2d z fsb333 :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nv niezle klientow pocisnela...

za ta plyte i mojego 6300 dostane teraz grosze, a jeszcze do grania styka, wiec chyba sobie na tym poczekam jeszcze jakis czas.

(znajac mnie do nehalema, albo do barana ktory mi za obecny sprzet przeplaci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy że nvidia ogłosiła że chipsety z serii nf6xx nie obsługują penrynów, wynika to podobno z konstrukcji :cry: ....

P.S. swoją drogą nv zrobiła nas niezle w balona pisząc że nf6 obsługuje oficjalnie fsb333, bo chyba wszyscy mysleli raczej że chodzi o obsługę penrynów a nie tylko c2d z fsb333 :angry:

No i o to mi chodziło żeby ktoś łopatologicznie sprawdził jak to wygląda. Bo tak, podstawka ta sama, napięcia płyta obsługuje, 1333MHz podbono oficjalnie też więc jaki problem z obsługą Penryna? IMHO to tylko kwestia BIOSu by rozpoznał poprawnie procesor. Tylko jak widzę GigaOlewacza który wypuścił w sumie 3 BIOSy do tej płyty a każdy niedopracowany to niedoczekamy się takiego z obsługą Penryna :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nv niezle klientow pocisnela...

za ta plyte i mojego 6300 dostane teraz grosze, a jeszcze do grania styka, wiec chyba sobie na tym poczekam jeszcze jakis czas.

(znajac mnie do nehalema, albo do barana ktory mi za obecny sprzet przeplaci)

No niby mozna by wymieniac bo proce spoko, plyt pod penryna dobrych tez na mase, tylko pytanie po co ? Ja to zlewam na razie , pozniej kupie sobie jakiegos 6850 albo q6600 z dobrym OC i poczekam na nastepna generacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO to tylko kwestia BIOSu by rozpoznał poprawnie procesor.

myslałem że się pytasz o c2d z fsb 333 a nie penryny, podobno niekompatybilnosć wynika z zaprojektowania chipsetów (chodzi chyba o ścieżki), więc jest to problem raczej konstrukcyjny :?

ja swoja sprzedałem dośyc fartownie za 350 zł na allegro, zainteresownanie było nawet dosyć duże, bo normalna wersja jaką my mamy, czyli ds4 jest prawie nieosiągalna, na allegro są sprzedawane tylko ds4L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się na moim C2D E4300 wycisnąc stabilne jedyne 9x266, zmiana LDT x4 nic nie dała. Sprzet udało mi się odpalić na 9x300 ale po paru godzinach zaczęły się resety, niebieskie ekrany, itp (raz nawet komp nie chciał się włączyć, po godzinie czasu wyłaczenia z prądu dopiero wstał) . Powiedzice czy zmiana zasilacza coś pomoże (obecnie mam starego chiefteca 420 Watt z 4 pinowym zasilaniem 12V). Jeżeli kupie coś mocniejszego z zasilaniem 12V na 8 pinów czy mogę wtedy liczyć na jakiś cud?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy że nvidia ogłosiła że chipsety z serii nf6xx nie obsługują penrynów, wynika to podobno z konstrukcji :cry: , dfi i asus kombinują aby zrobić bios który umożliwi obsługę penrynów ale na nf680i...

na abicie nf650 E8X00 dzialają po aktualizacji biosu . To samo na asusie na 965p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się na moim C2D E4300 wycisnąc stabilne jedyne 9x266, zmiana LDT x4 nic nie dała. Sprzet udało mi się odpalić na 9x300 ale po paru godzinach zaczęły się resety, niebieskie ekrany, itp (raz nawet komp nie chciał się włączyć, po godzinie czasu wyłaczenia z prądu dopiero wstał) . Powiedzice czy zmiana zasilacza coś pomoże (obecnie mam starego chiefteca 420 Watt z 4 pinowym zasilaniem 12V). Jeżeli kupie coś mocniejszego z zasilaniem 12V na 8 pinów czy mogę wtedy liczyć na jakiś cud?

Cudów nie ma. U mnie na 266 jest dziura ale np na 341MHz działa tyle że LDT dałem aż x3 a zasilacz mam jak w opisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radoskur - u mnie stabilne 9x266 wymaga ustawienia FSB voltage +0.35v . Masz tak ustawione ?

Próbowałes biosu F8d ?

Gigabyte udostępnił juz biosy wprowadzajacego obsługe 45nm cpu dla plyt na P35/P31/G33... i wszystkich plyt na starym 965P mam nadzieje ze za tydzien dla plyt na nforcach tez cos rzuca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte udostępnił juz biosy wprowadzajacego obsługe 45nm cpu dla plyt na P35/P31/G33... i wszystkich plyt na starym 965P mam nadzieje ze za tydzien dla plyt na nforcach tez cos rzuca ;)

No nie wiem, dla mnie to wygląda jakby GB olał totalnie nforce. W końcu popatrzcie jak niedopracowany i dziurawy jest nasz BIOS a aktualizacji od dawna nie ma choć jest duża potrzeba :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja walczę od paru dni z e2160, terminy gonią i nie mam za bardzo czasu, ale kilaka prób OC miałem, dobre ustawienie znalazłem na 275 FSB/200 RAM/ i odrobinę podniesione napięcia. Orthos parę razy chodził przez ponad godzinę i zero błędów, ale! Ale miałem przypadkowe twarde restarty przy włączonym tunerze telewizyjnym, raz zgłupiała grafa i zwiesiła system. Z kompa korzysta cała rodzina i musiałem odpuścić na razie. :mur:

BTW - Innym tematem, który zwalczyłem jakiś czas temu było zmuszenie Windy do instalacji na RAIDzie, co pierwotnie wydawało się niewykonalne -> BSOD i zwiechy przy instalacji systemu. Jednak poszukiwania w necie dały rezultat i mam spreparowaną instalkę Windy XP do mojego sprzętu z RAID! :damage_wall: (sklep proponował wymianę płyty, producent olał i nawet słowem nie zająknie się o problemach z chipem RAID nvidii)

U

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy że nvidia ogłosiła że chipsety z serii nf6xx nie obsługują penrynów, wynika to podobno z konstrukcji :cry: , dfi i asus kombinują aby zrobić bios który umożliwi obsługę penrynów ale na nf680i... między innymi z tego powodu i że trochę ma dziur w fsb ja postanowiłem sprzedać teraz moją płytę za jakieś normalne pieniądze

Ogłosiła, że nie obsługują czterordzeniwych penrynów. Z 8xxx powinny sobie poradzić przy nowym biosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem ciekawy problem z to plyta, wiec opisze na przyszlosc, w razie jakby ktos mial to samo.

objawy:

- poczatkowo plyta startuje na 2 razy (najpierw sluchac ze sie resetuje przy czarnym ekranie, dopiero potem idzie)

- po jakims czasie po takim starcie zaczyna sie pojawiac tabelka, ze uruchomienie nie bylo mozliwe i czy dac default czy last good

- na koniec po tym wszystkim windows nie startuje pokazujac bsoda przy starcie, nie mozn tez uruchomic instalatora z plyty

przyczyny:

- stopniowo padajacy bios

rozwiazanie:

- wrzucic jeszcze raz bios, czy to z dyskietki, czy przywrocic z dual biosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

posiadam mobo wersje DS4L i chcę sie podzielić moimi wrażnieami nt tej płyty

1. w biosie brak ustawień Timingów (masakra)

2. nie moge dać na pamięć więcej niz +0,175V, jeżeli dam więcej to po save boisu mobo wyłancza sie, po restarcie 2sek chodzi i sie znów wyłanacza i tak w kółko, pomaga tylko clear cmos

3. max FSB to 260 i nic wyżej nawet przy max napięciach na wszystko dalej nie chce iść, może to wynika z FSB wall-a procka ale wątpie, mam Pentium D 915 2,8Ghz (200) przy 260 mam 3,6 Ghz, nie chciał iść wyżej nawet po zmniejszeniu mnożnika z 14 na 12 (maił wtedy 3,1 Ghz - 260x12)

pamięci sie kręcą to 1gzh mam Geil 800 ultra 4-4-4-12@2.1 i tu jest najdziwniejsza sprawa, bo żeby działały w takim ustawieniu potrzebują min 2,1vollta a ja mogę dać na tej mobo max 1,975 zupełnie tego nie rozumiem dlaczego one działają, dla przykładu podam że na Abicie AW8D przy geil-e przy 800 Mhz potrzebowały min 2,1vlot żeby płyta ruszyła a na gigabyte jakies cuda sie dzieja, Timing są masakra (zawyżone)

zasilacz to SEASONIC 600W więc spokojnie wystarczy do OC tylko czemu to FSB nie chce pójść dalej 260 to marny wynik czyżby procek blokował??

radiator NB gorący puściłem na fandera 120mm na 6v i zrobił sie ciepły (da rady go dotknąć i przytrzymać przez chwilę palce na nim, pod radiotorami zagościła Arctic Ceramique)

ogólnie ta płyta to porażka wg mnie, albo jakiś lipny model trafiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi