Skocz do zawartości
RaJaN

Gigabyte Ga-n650sli-ds4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Widzę że temat trochę przygasł więc czas go na nowo rozpalić ;)

Dziś uruchomiłem C2D E8400 45nm na gigabycie.

Oto mój przepis:

ściągnąłem najnowszy dostępny bios w wersji F7

ściągnąłem również najnowszy bios od Asusa na n650i

z asusowego biosu wyciągnąłem moduł cpucode i umieściłem go w miejsce tego z gigabyta

zmodyfikowany biosik wrzuciłem na płytę

wyjąłem starego E4400 włożyłem E8400 i ... chodzi już 4 godziny bez najmniejszego problemu

pozdrawiam

gajovy

Moesz ten bios zamiescic na forum albo na jakims rapidzie i dać tu linka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Proszę bardzo dla wszystkich zainteresowanych zamieszczam biosik. Przy okazji może ktoś potwierdzi działanie quadów serii Q8xxx/Q9xxx

na tej płycie. Asrock poszedł krok dalej i udostępnił w swoich biosach crossfire na chipsetach nvidii.

pozdrawiam

gajovy

N650SDS4_mod.zip

Edytowane przez gajovy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Proszę bardzo dla wszystkich zainteresowanych zamieszczam biosik. Przy okazji może ktoś potwierdzi działanie quadów serii Q8xxx/Q9xxx

na tej płycie. Asrock poszedł krok dalej i udostępnił w swoich biosach crossfire na chipsetach nvidii.

pozdrawiam

gajovy

Dzieki,ale....

Zrobiłem update biosu i niestety po restarcie mobo zapiszczalo i przywrocilo bios z zapasowej kosci ;/ U Ciebie tez tak bylo czy bez problemu sie mobo odpalilol?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki,ale....

Zrobiłem update biosu i niestety po restarcie mobo zapiszczalo i przywrocilo bios z zapasowej kosci ;/ U Ciebie tez tak bylo czy bez problemu sie mobo odpalilol?

Pzdr

Witam!

U mnie na modyfikowanym biosie płyta działa bez problemu. Procesor zgłasza się jako E8400. Zainteresowane osoby modyfikacją tablicy cpucode odsyłam na stronę http://www.rebelshavenforum.com/sis-bin/ul...52;t=000100;p=1

pozdrawiam

gajovy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

U mnie na modyfikowanym biosie płyta działa bez problemu. Procesor zgłasza się jako E8400. Zainteresowane osoby modyfikacją tablicy cpucode odsyłam na stronę http://www.rebelshavenforum.com/sis-bin/ul...52;t=000100;p=1

pozdrawiam

gajovy

W/g tego opisu juz robilem, uzywajac hexworkshop jednak wywalilo mi sumykontrolne i komp wstal z backup kosci. Ale jeszcze pocwicze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i niestety ciagle to samo. Wklejam tekst hexa z biosu asusa do biosu giga, Plyta przechodzi update, ale wstyaje z kosci zapasowej i automatycnzie przenosi zawartosc backup do maina. Wypakowac cpucode tez sie nie da. Ktora metoda robiles, edytorem hex czy udalo Ci sie wyciagnac nieskompresowany cpucode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i niestety ciagle to samo. Wklejam tekst hexa z biosu asusa do biosu giga, Plyta przechodzi update, ale wstyaje z kosci zapasowej i automatycnzie przenosi zawartosc backup do maina. Wypakowac cpucode tez sie nie da. Ktora metoda robiles, edytorem hex czy udalo Ci sie wyciagnac nieskompresowany cpucode

Witam!

Faktycznie bios który zamieściłem jest niepoprawny. Wszystkich najmocniej przepraszam. Tym razem zamieszczam na 100% sprawną wersję. Wczoraj wrzucałem na swoją płytę więc wiem że działa. Co do biosu do naszej płyty to jest pewien problem - ma za małą pojemność. Obecne biosy są 8Mbit i spokojnie mieszczą cpucode dowolnej długości natomiast u nas miejsca jest mało i nawet wyrzucenie z biosa loga startowego nie pozwoli na wrzucenie "pełnego" cpucode o rozmiarze 138kb. Tak więc poszedłem na kompromis i załączone cpucode (108kb) może nie obsługiwać procesorów klasy Pentium4/Celeron. Za to napewno zawiera kod dla wszystkich procesorów opartych na architekturze core czyli Pentium Dual Core E2xxx 65nm, E5xxx 45nm, E6xxx 45nm, C2D E4xxx 65nm, E6xxx 65nm, E7xxx 45nm, E8xxx 45nm, C2Q Q6xxx 65nm, Q8xxx 45nm i Q9xxx 45nm. Mikrokod do obsługi quadów w 45nm jest załączony więc teoretycznie powinny działać. Może ktoś potwierdzi te przypuszczenia?

pozdrawiam

gajovy

N650SDS4_45nm.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Faktycznie bios który zamieściłem jest niepoprawny. Wszystkich najmocniej przepraszam. Tym razem zamieszczam na 100% sprawną wersję. Wczoraj wrzucałem na swoją płytę więc wiem że działa. Co do biosu do naszej płyty to jest pewien problem - ma za małą pojemność. Obecne biosy są 8Mbit i spokojnie mieszczą cpucode dowolnej długości natomiast u nas miejsca jest mało i nawet wyrzucenie z biosa loga startowego nie pozwoli na wrzucenie "pełnego" cpucode o rozmiarze 138kb. Tak więc poszedłem na kompromis i załączone cpucode (108kb) może nie obsługiwać procesorów klasy Pentium4/Celeron. Za to napewno zawiera kod dla wszystkich procesorów opartych na architekturze core czyli Pentium Dual Core E2xxx 65nm, E5xxx 45nm, E6xxx 45nm, C2D E4xxx 65nm, E6xxx 65nm, E7xxx 45nm, E8xxx 45nm, C2Q Q6xxx 65nm, Q8xxx 45nm i Q9xxx 45nm. Mikrokod do obsługi quadów w 45nm jest załączony więc teoretycznie powinny działać. Może ktoś potwierdzi te przypuszczenia?

pozdrawiam

gajovy

Gajovy nie chce byc upierdliwy, ale czy da rade to zrobic na biosie F8F?? Wersja 7 ma troche bledów z OC i dziur w FSB, a glownie jestem nastawiony na podkrecanie Q9550. Mozesz jeszcze powiedziec w/g ktorej metody ze strony robiles??Przegladalem roznice wersji F7 i Twojej F7 w hexworkshop i w kilku offsetach sa roznice. MImo to przetestuje dopiero q9550 jak ten bios bedzie na F8F

I sie zagotowałem jak to przeczytałem...

" Like i wrote a million times before in this forum: the microcode updates are not mandatory. the bios will run without them and the cpu will just work fine without them.

the cpu detection routine is NOT inside the microcode update. it's a part of the main bios and has to be adapted (re-coded or patched) accordingly.

flash the latest bios from the mainboard manufacturer, read the manual if the cpu is supported or even test the cpu in the mainboard. if it isn't working request a bios update from the manufacturer or buy a new mainboard. "

Edytowane przez Kuter_tm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Co do twierdzenia że cpucode nie ma znaczenia podchodziłbym bardzo ostrożnie. Według mnie (ale to jest tylko moje przypuszczenie) problem leży po stronie małej pojemności biosów i nie możliwości zapakowania odpowiednio dużego cpucode. Nvidia oficjalnie twierdziła że chipsety 650/680 są niezgodne z quadami w 45nm,

co jest kompletną bzdurą bo asrock wypuścił płytę na 650 z oficjalną obsługą 45nm quadów. Nawet asus p5n-e który w/g producenta nie obsługuje tych procesorów

(brak ich na liście supportowanych cpu) działa z q9550 http://forums.techguy.org/hardware/854926-...cessor-p5n.html

Z nowym cpucode istnieją naprawdę spore szanse że q8xxx/q9xxx będę działały z naszym gb.

pozdrawiam

gajovy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar wymienić procesor. Chciałbym zastąpić Core2Duo E4400 na quada z serii Q8XXX lub Q9XXX. Wiem, że Gigabyte Ga-n650sli-ds4 go oficjalnie nie obsługuje, ale słyszałem, że na chipsetach nForce 650SLI można instalować te procesory. Czy ten zmodyfikowany BIOS obsługuje te procesory? Druga sprawa czy taki zmodyfikowany BIOS jest bezpieczny dla sprzetu?

Edytowane przez desmoRR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi