drazek Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Mam problem. Ostatnio zrobiłem przebudowe kompa i teraz pojawia mi sie problem. Co jakiś czas- nie ma reguły jak juz ma pojawić mi się pulpit Win XP wyskakuje mi niebieski ekran z taką treścią: "Hardware Malfunction Call your hadware vendor for support The system has halted" potrafie sobie to przetłumaczyć ale co z tego.Któraś część "haczy" ale która i najlepsze jest to ze jak mi sie pojawi ten ekran to robie restart i przy drugim uruchomieniu jest już ok. Konfiguracja mojego komopa to: AMD 2000+ (0,13) 512 DDRAM PC333 Epox 8K5A2+ GeForce 2 MX/MX 400 Win XP profesional Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 No a nie zmeniałeś czegoś ostatnio ze sprzętu ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drazek Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 no zmieniłem własnie płyte, procka i pamięć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandi Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Mam problem. Ostatnio zrobiłem przebudowe kompa i teraz pojawia mi sie problem. Co jakiś czas- nie ma reguły jak juz ma pojawić mi się pulpit Win XP wyskakuje mi niebieski ekran z taką treścią: "Hardware Malfunction Call your hadware vendor for support The system has halted" potrafie sobie to przetłumaczyć ale co z tego.Któraś część "haczy" ale która i najlepsze jest to ze jak mi sie pojawi ten ekran to robie restart i przy drugim uruchomieniu jest już ok. Konfiguracja mojego komopa to: AMD 2000+ (0,13) 512 DDRAM PC333 Epox 8K5A2+ GeForce 2 MX/MX 400 Win XP profesional Zmien napiecie proca na 1,75v powinno pomoc :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drazek Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 oK tylko nie rozumiem z czego to wynika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandi Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 oK tylko nie rozumiem z czego to wynika http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19726 i wszystko jasne :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drazek Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 No wiec tak Uważnie przeczytałem topiki jakie mi podałeś, przeleciałem tez fora zagraniczne i "oświecony" zabrałem sie do działania. Doszedłem do bardzo ciekawych wniosków. Aby problem znikł nie trzeba podnosić napiecia procka. Wystarczy ustawić ręcznie zamiast auto takie napięcie jakie wymaga nasz procek, w moim przypadku 2000+ ma 1,65V. I tyle wystarczy. Jak do tego doszedłem? Ponieważ błąd ten pojawia sie sporadycznie i nie ma reguły jako wywołanie go użyłem SiSoftware Sandra testu pamięci - na zagranicznych forach użytkownicy sygnalizowali że przy tym teście pojawia sie ten nieszczesny komunikat. Ustawiłem napiecie na 1,75 - ok! 1,70 - ok! 1,675 - ok! No myśle good. Po co więcej skoro tyle wystarczy. Ale tak mi przeszła myśl że może płyta nie "trzyma tego ustawienia automatycznego i stąd problem. Więc ustawiłem w biosie nominalne napięcie procka na sztywno 1,65V. No i uruchomiłem test pamięci w Sandrze. Przeszedł ok! Powtórzyłem kilka razy i wszystko gra! Wnioskuje ze jest jakiś błąd w biosie lub na samej płycie który nie trzyma sztywno ustawienia napięcia auto. Bede testował ten mój sposób, no jeśli pojawi sie błąd tradycyjnie czyli u mnie najczęściej w momencie uruchamiania XP to moja teoria legnie w gruzach ale póki co....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drazek Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 czy próbował ktoś bios 2909, ludzie go polecaja do serii 8K5A2(+) z tego co się orientuje to nie jest to bios oficjalny, czy warto próbować? http://www.aoaforums.com/files/index.php?dir=197 (8K5A2) http://www.aoaforums.com/files/index.php?dir=191 (8K5A2+) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...