Raikou Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Witam Przyszła pora na zakup nowego komputera. Pozostała mi do złożenia jednostka centralna. Zakładam że nie chce wydać wydać na nią więcej niż 2500 zł (o grosze nie będę się upierał jeśli rzeczywiście będzie miało to sens). Zależy mi na Intel Core 2 Duo, minimum 1 Gb szybkiego RAMu, minimum 120 Gb dysk (najlepiej SATA2 z zapisem prostopadłym). Karta graficzna to sprawa drugorzędna, aczkolwiek musi to być coś od Nvidii (kwestia podejścia do sterowników dla systemów innych niż Windows). Do tego porządny zasilacz, mimo że komputer raczej nie będzie podkręcany (albo nieznacznie). Do zestawu powinienem dołożyć jakieś w miarę dobre i ciche chłodzenie gdyż komputer będzie stał w nagrzewającym się trochę miejscu. Przydałaby się też obudowa z grubego materiału (wytłumi całość). Nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę składając taki zestaw, jaka płytę główną wybrać, na co zwrócić uwagę żeby nie mieć problemów ze stabilnością. Gdzie kupować (przez internet? na allegro?) Za wszelkie sugestie będę niezmiernie wdzięczny :) Edytowane 4 Lutego 2007 przez Raikou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 C2D E4300 - ~600zł Asus P5N-E SLI ~400zł Goodram/A-Data 1Gb RAM 667MHz cl5 x2 ~600zł Seagate Barracuda 160Gb s-ata 2 ~200zł Asus DVD-RW ~115zł Modecom MC-400w etc. ~150zł Około 2100zł Do tego jakaś grafa pasywna (7300GT od Gigabyte'a) ~250zł Buda ~150ZŁ Zostaje ~100zł na chłodzenie na proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raikou Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 C2D E4300 - ~600zł Asus P5N-E SLI ~400zł Płyta naprawdę dobrze się prezentuje, będzie można potem rozbudować dorzucając więcej RAMu a to dla mnie istotne. Goodram/A-Data 1Gb RAM 667MHz cl5 x2 ~600złW jednej kości? Modecom MC-400w etc. ~150złCzy mogę liczyć na uzasadnienie takiego wyboru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Ram to 2 kości, każda ma 1Gb pojemności. Zasilacz: produkt Fortrona, cichy 12cm wiatrak (z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że zasiłki z 12cm fanem pod względem ciszy wygrywają z zasilaczami mającymi 8cm fany). ma odpowiednią moc, wszystkie potrzbne złącza zasilające, a to wszystko przy umiarkowanej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raikou Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Jeśli zamieniłbym procesor na E6300 czy powinienem brać szybszy RAM? Czy nie lepiej poczekać do marca i liczyć na to że ceny procesorów intela spadną jak to się zapowiada? Czy spadek będzie na tyle znaczący że warto zaczekać Edytowane 4 Lutego 2007 przez Raikou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...